Bodrum Gündem

Bodrum depremlerinde bir anormallik yok…

Bodrum depremlerinde bir anormallik yok…

prof-dr-naci-gorur

13 Ağustos Pazar günü 14:16’da meydana gelen ve yaklaşık 7-8 saniye süren 4,8 şiddetindeki deprem ve 14 Ağustos sabah 05:45’de meydana gelen ve 4,9 şiddetinde olduğu açıklanan depremler ile birlikte günlerdir sallanmaya devam eden Bodrum iyice tedirgin olmaya başladı. Sözcü gazetesinde Bodrum depremini yorumlayan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bu şekilde artçı sarsıntıların olmasının normal olduğunu belirterek, “Daha birkaç ay bodrum ve çevresi belirli boyutta sallanırsa bu anormallik değildir. Gökova fayı üzerinde olan bölgede enerji artık boşaldığı için bu yöredeki insanların kendilerini daha rahat ve emniyette hissedebilirler…” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Sözcü gazetesine Bodrum depremlerini yorumlayan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür yaşanan depremlere ilişkin “Bodrum Depremlerinde Bir Anormallik yok. Ancak sürekli olarak devam eden küçük depremler yıkıma neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olunması ve binaların sürekli olarak kontrol edilmesi doğru olacaktır…” dedi.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür yaşanan depremlere ilişkin açıklama yaptı. En önemli uyarılarından biri de; yapıların sürekli kontrol edilmesiyle ilgili. Görür;  “Gerçekten darbe almış ama ihmal edilmiş, kontrol ettirilmemiş binalar içinde oturulmaya devam edilirse, sürekli olan küçük depremler sonucunda malzeme yorgunluğa neden olur ve yıkıma neden olabilir. Bu nedenle ‘benim binam sağlammış bir şey olmadı’ düşüncesi çok yanlış. Dikkatli olmak lazım…” dedi.

bodrum depremleri son durumGökova Körfezi’nin kuzey yamacında çok ciddi bir normal atımlı fay olduğunu, bunun da Kos’un kuzeyine kadar sürdüğü söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Yakın geçmişte burada 6’nın üzerinde bir deprem oldu. Bu orta büyüklükte bir deprem. Bu büyüklükte bir deprem olduğu zaman fay boyunca olan bütün alanlarda belirli bir zaman içinde temizlik harekatı başlar. O büyük deprem sırasında kırılmamış faylarda kırılmaya başlar. Bu kırılmalar sonucunda da artçı dediğimiz depremler meydana gelir. Bu artçı depremler de birkaç gün içinde sonlanmaz. Genellikle birkaç ay mertebesinde sürer. Gökova Körfezi’nde görülen depremler de büyük depremin artçıları olarak düşünülmelidir. Ve biz bu açıdan baktığımızda daha bu depremlerin süreceğini sürüyoruz. Daha birkaç ay Bodrum ve çevresi belirli boyutta sallanırsa bu anormallik değildir…” şeklinde yorum yaptı. Ayrıca 6.8 büyüklüğündeki depremin körfezin kuzeyinde ve güneyindeki daha küçük boyutlu olan fayları da tetiklemiş olabileceğini kaydeden Görür, “Bunlar da zamanla kırılmış olabilir, küçük boyutlu depremler oluşturmuş olabilirler” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.