Bodrum Gündem

BODRUM KALESİ İÇİN BİRLİK MANİFESTOSU -2-

BODRUM KALESİ İÇİN BİRLİK MANİFESTOSU -2-

canan-küçükeren-bodrumgundem-yazıları-1

Canan Kücükeren 
Arkeolog, Profesyonel Rehber

Sevgili Bodrumlular!
Bodrum Kalesi için artık çanlar ciddi şekilde çalıyor. Bildiğiniz gibi birkaç hafta önce Batı Surlarında iskeleler kuruldu ve restorasyon başladı.

Çalışmalar henüz iç kısma uzanmadı. Ama bu uygulama için Ekim ayının beklendiği söylenmekte. Bu yazı yeniden bir birlik çağrısıdır. Bodrum Kalesi  sadece Bodrumumuzun değil, ülkemizin de gururudur, dünyanın övgüsünü kazanan bir müze kompleksidir. Sur duvarlarının restorasyonu iyi bir fikir olarak düşünülebilir, ancak Kale içindeki müze yapılarının ve sergilemelerin kaldırılarak yerine yeni sergilemeler yapılacağı konusu akla abestir. Lütfen bu konuda “Birlik Olalım”. Bodrum Belediyesi veya Kent Konseyi’nin önderliğinde acilen Mimarlar Odası, TÜRSAB,  Bodrum Otelciler Birliği, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, Akademia Vakfı, Muğla Rehberler Odası ve ona bağlı olarak İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya Rehber Odaları, Bodrum Denizciler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, TMMOB Muğla Şube ve Bodrum Temsilcilikleri, Muğla Barosu ve Bodrum Baro Temsilciliği, BESİAD, Muğla Milletvekilleri, diğer tüm Sivil Toplum Örgütleri bir araya gelerek tavrını ve tepkisini ortaya koyarak, birleşmeli ve bu yıkıma daha fazla gecikmeden “DUR!” demelidir.

Kalenin restorasyonu bahanesiyle müze binalarındaki sergilemelerin kaldırılması Bodrum turizmine de açıkça bir darbedir ve bedeli çok ağır olacaktır. Bodrum’un geleceği için topyekun birleşmeli, sesimizi duyurmalıyız.
 

Yorumlar

  1. Şeytanın Gör Dediği dedi ki:

    Yeni bir Gezi Olayı yaratma peşinde iseniz; hiç uğraşmayın.. Halk gerçekleri görüyor.. Projeyi inceleyenler öyle dediğiniz gibi kalenin içindeki binaların yıkılması değil, onarımlarının yapılacağını hemen anlıyor. Halkı yanıltarak, daha önceleri Bodrum’da turizmi geliştirme adına yapılan yanlış işler gibi bu kez olmayacak. Bilimsel verilerle, bilim kurullarından alınan kararlarla bu restorasyon yürütülmektedir. Bodrum Kalesi’nde Oğuz Aplözen döneminde Müzecilik ve korumacılığa aykırı yapılan işler bu restorasyonda tek tek düzeltilecek. Örneğin; Oğzu Aplözen’in kendine özel arma yaptırarak Kalenin beden duvarlarına kendi adını kazıtması. Kalenin içinde bir çok uygun yer varken, bir daha ibadete açılmaması için Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan caminin içine gemi inşaa ettirmesi. Hıristiyanlığı korumaya and içmiş Şövalyelerin yaşadığı kalenin sözde zindanı olarak tanıttığı top koruganının girişine “Burada Tanrı Yoktur.” diye yazdırması gibi ahlaki ve bilimsel olmayan şeyler düzeltilecek. Eğer bir organizasyon yapacaksanız; bu yanlış uygulamaların nasıl bilimsel yöntemlerle düzeltildiğini kamuoyuna bilgilendirme amacıyla uluslararası düzeyde kültür turları düzenleyerek hem Bodrum’un yanlış imajını düzeltmeye hem de turizmine katkı sağlayabilirsiniz.