Bodrum Gündem

HER ŞEY DAHİL, İSRAF HARİÇ…

slov food pazarda çorba 5

Bodrum’da bu yıl beşinci kez düzenlenen “Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası”nda çok dikkat çekici bir slogan öne çıktı. Turizmci Süha Şen’e ait olan “Herşey Dahil, İsraf Hariç” sloganı ile israfa dikkat çekiliyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

BODER’in de destek verdiği Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftasında Bodrum Pazarında yurttaşlara ‘çerçöp çorba’ adı verilen bir çorba ile Bodrum peksimeti dağıtıldı.  Bodrum Slow Food Yaveş Gari kurucusu Deniz Kurtsan oldukça ilginç ve dikkat çekici bir adı olan ve Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz’ın da dağıtımını yaptığı “çerçöp çorbası” ile ilgili olarak “Çerçöp çorba tezgah artıklarından yapılan bir çorbadır. Çerçöp çorbayı bu sene ikinci kez yapıyoruz. Burada amacımız gençlere bu bilinci vermek mutfak artıklarını ihlal etmemeyi öğretmek…” bilgisini verdi.

YEREL ÜRET, YEREL TÜKET, ZEYTİNİNE SAHİP ÇIK…

Bodrum Slow Food Yaveş Gari kurucularından olan Deniz Kurtsan “Her sene Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası’nı kutluyoruz. Bu sene beşinci yılımız ve Bodrum yerel pazarında bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Yerel üret, yerel tüket, zeytinine sahip çık. Coğrafi işaretli Bodrum mandalinana sahip çık. İyi, temiz, adil gıdaya inanıyoruz ve BODER’in ‘Herşey Dahil İsraf Hariç’ kampanyasını burada birlikte açıklıyoruz. BODER’in amacı en büyük dertlerimizden biri olan israf konusunda farkındalık yaratmak. Bu çerçevede biz de yerel gıdaya dikkat çekiyoruz. Yerel gıdaları göz önüne çıkararak, tüketicilerden şu ricada bulunuyoruz; bakkalından alışveriş yap, yakındaki komşunun sütünü iç, bulamıyorsan da gel yerel pazarlara pazardan alışveriş yap…” dedi.

slov food pazarda çorba 7BODRUM PROTOKOLÜ İSRAFA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ÇORBA DAĞITTI…

“Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası” etkinlikleri kapsamında Slow Food Yaveş Gari Bodrum Ekibi ve Bodrum Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (BODER) tarafından Bodrum Pazaryeri’nde düzenlenen etkinliğe Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, BODER Başkanı Halil Özyurt, BODER yönetim kurulu üyeleri Vedat Öncel, Hasan Güven, Dursun Külcü, Onursal Özatacan, Kerem Özyurt, Ömer Dengiz, Ali Akbaba, A. Melih Alemdar, Nilsen Özel, Çağlar Sakaoğlu, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Kısmet Lokantası sahibi Orhan Dumanlı ve yurttaşlar katıldılar.

ÇOK ÖNEMLİ BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ…

Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası etkinliği kapsamında Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği ile BODER (Bodrum Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği) ortak bir ilkede; “Sürdürülebilir bir Dünyaya destek olmak” için bir araya geldiler.

slov food pazarda çorba 4İSRAFA DİKKAT ÇEKECEKLER…

BODER tarafındab yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;“Bize bu imkânı sağlayan Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği başkanı Sayın Deniz Kurtsan a ve değerli üyelerine teşekkürü bir borç bilir, tüm yurdumuzda kutlanmakta olan Yerli Malı haftasına katkıda bulunmaktan onur duyarız. Bildiğiniz üzere tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de günlük yaşantımızda evlerimizde, tatilde, restoranlar da yapılan üretim ve tüketimlerde önüne geçilemeyen yiyecek-içecek ve su israfı meydana gelmektedir. Bu sebeple BODER olarak bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Kampanyamız sloganı; “Her şey Dahil, İsraf Hariç!” tir. Ülkemizde ve dünyada gıda stokları ve suyun, mevsimlerin değişiminin yarattığı olumsuz şartların etkisi ile hızla tükenmesi, günümüz de açlıktan ölen insanlar olması, işletme maliyetlerinin artması ve bilinçsiz tüketim ile birlikte sorumsuz, doyumsuz ve sağlıksız nesillerin yetişmesi, ülkemizin hizmet sektöründe, israf ve bilinçsizce kullanım ile tüketimi artan emtialar bakımından yurtdışına olan bağımlılığının artması projemize başlama gerekçelerimizdir. İsraf ile alakalı; Turizm Sektöründe yer alan paydaşlar nezdinde farkındalık ve sorumluluk duygusu yaratılması, çalışan profesyonellerimizin bilinçlendirilmesi, tüketicileri israfa yönelik daha duyarlı olmalarını sağlayarak ve genç nesillerin eğitilmesi ile bu problemin önüne geçilebileceğini düşünmekteyiz…”

slov food pazarda çorba 1ÇER ÇÖP ÇORBASI İLE FARKINDALIK YARATILMASI HEDEFLENDİ…

“Herşey Dahil İsraf Hariç” kampanyasındaki hedeflerinden birinin sektör profesyonelleri ve tüketicilerin nezdinde farkındalık yaratarak, israfın önlenmesi adına katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden BODER açıklamasında; “Bu doğrultuda mutfaklarda bir yemek yapımı için yetersiz miktarda arta kalan ve çöpe gidecek olan sebzeleri çorba yapımında bir araya getirip değerlendireceğiz. Sektör profesyonellerimiz olan aşçı arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu bu çorbada sebze artığı da kullanılmaktadır. Bu sayede mutfağımızda değerlendiremediğimiz sebzeleri bir araya getirerek hem israfın önüne geçiyor, hem de sağlıklı bir gıda elde etmiş oluyoruz…” ifadeleri yer aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.