Bodrum Gündem

Şaka Değil Gerçek; İnternet Kullananlar da Vergi Ödeyecek

Şaka Değil Gerçek; İnternet Kullananlar da Vergi Ödeyecek

Yeni Vergi Yasası TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Tatil yapanlar, ev alıp satanlar, internet kullanan da vergi ödeyecek. Evinizin değerini kafanıza göre belirleyemeyeceksiniz…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

İnternet Vergisi olarak bilinen Dijital Hizmet Vergisi, Turizmcilerin korkulu rüyası Konaklama Vergisi, zenginlerden alınacak olan Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı.

İnternet kullananlar Dikkat!

İnternet üzerinden mal ve hizmet sunan teknoloji şirketlerinden yüzde 7.5 oranında Dijital Vergi alınacak. Bu vergi uluslararası alanda 750 milyon Euro veya 20 milyon lira ciro elde eden şirketlerden alınacak. Google, Facebook gibi uluslararası şirketlerden yüzde 7,5 vergi alınacak. Geliri 500 bin lirayı aşanlar için yüzde 40’lık vergi dilimi uygulanacak.

Tatilde Otelde Kalana Vergi…

Yeni düzenlemeye göre otel, tatil köyü, pansiyon gibi tüm turistik tesislerde konaklayanlardan gecelik kişi başı 6 lira ile 18 lira arasında Konaklama Vergisi alınacak. Otel, restoran, eğlence yeri, yat, tekne ve gemiler, havayolu şirketleri, seyahat acenteleri ve özel sektöre ait havaalanlarından ciroları üzerinden yüzde 1’e kadar vergi alınacak.

Konaklama Vergisi, pansiyon ve 1-2 yıldızlı otel, motellerde 6 lira, 5 yıldızlı otellerde 18 lira olacak. 4 çocuklu bir aile bir haftalık tatil yaptığında otel ücretinin dışında devlete de 168 TL ile 504 lira devlete konaklama vergisi vermek zorunda kalacak. 12 yaştan küçük çocuklardan Konaklama Vergisi alınmayacak…

Yeni Vergiler Zenginlere de Dokunuyor…

Değerli konut vergisi adı altında, 5 milyon liranın üzerinde değeri olan konutlardan binde 3 ile yüzde 1 arasında vergi alınacak. Evini satmak isteyenler önce evinin gerçek değerini değerleme şirketine para verip öğrenecek. Satış sırasında yüzde 4’lük harç gerçek değer üzerinden alınacak. Böylece şimdiye kadar örneğin 100 bin lira gösterilen 500 bin liralık evin harç tutarı 4 bin liradan 20 bin liraya çıkacak. Tapu Kanunu’nda yapılacak değişiklikle artık konut satışlarında satıcının devlete beyan ettiği değer yerine özel değerleme şirketlerinin belirleyeceği ev fiyatı esas alınacak. Uygulama 1 Ocak 2020 yılından itibaren başlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.