Bodrum Gündem

CHP’li Belediyelere By-Pass / Emin Varol Bodrum Gündem-Ankara yazıları…

AK Parti iktidarı, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli seçimlerinde, büyükşehir belediyelerini kaybettikten sonra B planını uygulamaya soktu.

Buna göre, Büyükşehir Belediyelerin en büyük rakibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu.

Adı, “Bakanlık” da olsa, bisiklet yolu bile yapmaya başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Atanmış Belediye Başkanı” gibi çalışmaya başladı.

Yeni dönemin ilk uygulamasını Muğla’da yaşıyoruz.

AK Parti Muğla Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir,  yanlarına AK parti İl Başkanı Kadem Mete ve Belediye Meclis Üyesi Haluk Laçin’i de alarak, Datça’da, CHP’li Belediyeyi By Pass etmeye başladı.

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, yaptığı açıklamada, Mehmet Yavuz Demir, Kadem Mete ve Haluk Laçin ile birlikte “Datça’da imar planı değişikliği çalışmalarına” başladıklarını duyurdu.

Gökcan, açıklamasına devam ederek; AK Parti Hükümeti katında “yürüttükleri temas ve çalışmalar” sonucunda, Datça’da Hükümet Konağı, meydan, sosyal ve kültürel tesislere yönelik imar planı yapacaklarını vurguladı.

Kiminle beraber?.

Datça Kaymakamlığı ve Çevre ve Şehircilik İlçe Müdürlüğü ile..

Datça Belediyesi?

Yok!

AK Parti, seçimi kaybettikleri büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinde, milletvekili ve il başkanlarını görevlendirdi. Devlet kurumlarıyla birlikte çalışarak Belediye Başkanlarının görevlerini ellerinden aldı.

Nereden mi anlıyoruz?

Muğla’nın tek kadın Milletvekili Yelda Erol Gökcan’ın açıklamasından. AK Parti Milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanı, Datça’da, “Park”, Yol” ve “Otopark” yerlerini belirlemişler.

Yelda Erol Gökcan açıklamasında bu By Pass’ı şöyle özetliyor:

“ Bakanlık nezdindeki girişimlerimiz sonucu;  Kaymakamlık hizmet binası, sosyal ve kültürel alanlara yönelik yeni düzenlemeler yapmak amacıyla “Datça, İskele Mahallesinde İmar Planı Değişikliği” çalışmaları başlatılmıştır.

Plan çalışması ile;

Yıkılan hükümet konağının bulunduğu alanda bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve yeterli kentsel açık alan miktarını sağlamak amacıyla “Meydan” ve “Otopark (Zeminaltı)” olarak düzenlenmiştir.

Yeni hükümet konağı ihtiyacına yönelik İskele Mahallesi’ndeki Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli alan (eski Turaş Alanı) “Resmi Kurum Alanı” “Park”, Yol” ve “Otopark” olarak belirlenmiştir.

649 ada 1 parsel ve çevresi “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı” ve “Otopark” olarak düzenlenmiştir,

Yıkılan Öğretmen Evine ait alanın Bakanlık adına ön tahsisi yapılması üzerine bu alanda “Turizm Tesis Alanı” kullanımı kaldırılarak “Günübirlik Alan” kararı alınmıştır.

Ayrıca 788 ada 1 parselde bulunan mevcut pazar yerine ait yapılaşma koşulları bölgenin şartları ve ihtiyaçları doğrultusunda hemşerilerimizin lehine olacak şekilde revize edilmiştir. Datçamıza hayırlı olsun.”

Belediyelerin imar yetkisine tırpan…

Bu yazıyı yazdığım saatlerde AK Parti Hükümeti’nden, yeni bir hamle daha geldi. Büyükşehirleri kaybeden AK Parti,  CHP’li Belediyelerin imar yetkisini  tırpanlayan bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na Verdi.

Teklif,, belediyelerin parsel bazlı plan değişikliğine kısıtlama getiriyor.

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çok sayıda kentte son 25 yılda sayısız imar plan tadilatı yapan AK Parti, bundan sonra ‘yükseklik serbest’ tanımını yasaklıyor.

Teklife göre, kat sınırlarını belirleme yetkisini, belediye başkanlarına değil belediye meclislerine bırakıyor.  Kaçak yapıları yıkmayan belediyelerden, yıkım maliyeti yüzde yüz fazlasıyla alınacak

Muhalif belediyelere hayırlı olsun!

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.