Bodrum Gündem

Kıdem Tazminatıma Dokunma

Kıdem Tazminatıma Dokunma

HARB-İŞ Muğla Temsilcilisi Musa Yorgancı “Kızımın çeyiz, oğlumun düğün, emekçinin kefen parası kıdem tazminatımıza dokunma…” diyerek 84 yıldan bu yana ödenen kıdem tazminatının işçilerin kazandığı bir hak olduğuna dikkat çekti…

Bodrum Gündem Haber

1936 yılında çıkarılan 3008 Sayılı İş Kanunu’yla yasalaşan kıdem tazminatı, 84 yıldır Türkiye’deki iş hayatının parçası. Kendileri üzerinde büyük yük oluşturduğunu savunan işveren kesimi de neredeyse yarım yüzyıldır kıdem tazminatının bir fon tarafından ödenmesini savunuyor.

Kıdem Tazminatı Fonu olarak adlandırılan bu mekanizma son 15 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de gündeminde. Türkiye İşveren Konfederasyonu TİSK 30 gün üzerinden ödenen tazminatın 15 güne indirilmesini savunsa da işçi konfederasyonları bu öneriyi reddediyor. Son kez 2017’de gündeme gelen fon kurulması konusu tepkilerin artması üzerine rafa kaldırılmıştı.

Şimdi yeniden gündeme gelen lakin işçi sendikalarının yoğun itirazları ile Eylül ayında görüşülmek üzere yeniden ertelenen kıdem tazminatı konusunda Türk Harb-iş sendikası Muğla il Temsilcisi Musa Yorgancı’da isyanını şu şekilde dile getiriyor; “Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılması ülkeyi yöneten iktidar tarafından zaman zaman raftan indirilerek en yüce değer olan emek üzerinden gündem yaratılmak isteniyor. 84 Yıldır emekçilerin kazanımı olan Kıdem tazminatına Cumhuriyet tarihinin en güçlü iktidarları da gelse işçinin alın teri, emeğinin karşılığı, gelecekle ilgili hayalleri olan Kıdem tazminatına hiç bir güç el uzatamayacaktır…”

Musa Yorgancı’nın temsil ettiği Türk Harb-iş sendikası adına yaptığı açıklamanın devamında; “Emeğin sesi ve gücü olan emekçilerin koşulsuz şartsız birleşeceği tek çıkış yoludur.Kıdem tazminatının mevcut halinden bir adım dahi geriye gidilmeyecektir. Yeni düzenleme yapılması konusunda fikir ve duruşlarıyla ödün verecek olanları İşçi sınıfının af etmeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir…” ifadeleri yer aldı.

Emeğin Gündem Olmasını İstemiyoruz…

“Emekçiler üzerinden gündem yaratılamaz…” diyerek açıklamasına devam eden Yorgancı; “Ülkemizde biz emekçilerin de söz söyleme hakkı vardır. Emekçiler ülkemizde geçmiş yıllarda olduğu gibi gündem yaratacak güç ve birliğe sahiptirler. Ülkemizde üretime yönelik yeni istihdamlar yaratılması, işsizliğe ve ekonomiye yönelik yeniden planlamalar yapılması gerekmektedir…” dedi.

Emeklilik maaşları bağlanma kat sayı oranları yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Türk Harb-iş sendikası Muğla il Temsilcisi Musa Yorgancı açıklamasının sonunda “Emekli maaşlarının asgari ücretin altında olmamalıdır. Mezarda emekli olmamak için emeklilik yaş düzenlemesi tekrar gözden geçirilmesi gerekir…” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.