Bodrum Gündem

Vali Tavlı, Akyaka Ortaçağ Kalesinde incelemelerde bulundu

Vali Tavlı, Akyaka Ortaçağ Kalesinde incelemelerde bulundu
29.05.2021
0
A+
A-

Muğla Valisi Orhan Tavlı, İdyma Antik Kenti’nin bir parçası olan Akyaka Ortaçağ Kalesi’ni ziyaret ederek, sürdürülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Bodrum Gündem Haber

Vali Orhan Tavlı, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler ile birlikte ziyaret ettiği kazı alanında Kazı Başkanı Doç Dr. Abdulkadir Baran ve Yardımcısı Dr. Nil Dirlik’den bilgiler aldı.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve Ula Belediye Başkanlığının destekleriyle 14 Eylül 2020 tarihinden itibaren kesintisiz bir şekilde yürütülen İdyma Antik Kenti kazı çalışmaları, 20 işçi ve 10 kişilik bilimsel ekip tarafından gerçekleştirilmekte.

Bugüne kadar herhangi bir kazı ve restorasyon çalışması yapılmayan ve yoğun bir bitki örtüsü altında gizlenmiş kale ve çevresindeki kalıntıların gün yüzüne çıkarılması için 10 dönümlük alanda ot ve bitki temizliği gerçekleştirilmiş, 600 m uzunluğundaki Akyaka Kalesi’nin yaklaşık 250 m uzunluğundaki bölümü kuleleriyle birlikte kazılarak açığa çıkarılmış ve acil müdahale gerektiren kısımlarda duvarların tamiratları gerçekleştirilmeye başlanıldı.

Çalışmalar kapsamında kalenin kuzey cephesinde yer alan dairesel ve kare formu 9 kulesi açığa çıkarılmış, M.Ö 7. ve 6. Yüzyıllarda inşa edilmiş daha eski sur duvarlarının olduğu ve kalenin bu duvarlar üzerine inşa edilmiş olduğu tespit edilmiştir. Kale içerisinde yer alan kale şapeli ve batısındaki 4 mekanlı bir yapı bloğu kazılarak açığa çıkarılmıştır. Yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan 4 mekanlı yapı bloğunun önünde bulunan Selçuklu Dönemine ait sikke ve bu yapı bloğunun duvar inşa tekniği kalenin Selçuklular döneminde de kullanılmış olduğuna dair izler taşımaktadır. Kale’nin içinden başlayarak güney yamaç boyunca azmak kıyısına kadar inen orijinalinde yeraltında gizlenmiş tonozlu bir tünel kısmen kazılarak görülebilir hale getirilmiştir. Yapının kalenin kuşatılması sırasında gizlice temiz su teminini sağlamak için yapılmış olduğu anlaşılmıştır. Tepenin güney yamacında, İnişdibi caddesi kıyısında yer alan ve daha önceki zamanlarda kısmen tahrip edilmiş olan M.Ö 5. ve 3. yy’larda inşa edilmiş yapıların kazılarına başlanılmış ve yapılar kısmen görülebilir hale getirilmiştir. Kalenin kuzeybatı kısmında yer alan bir kaya mezar kazılarak temizlenmiş.

İnişdibi Caddesinde yer alan 4 adet anıtsal kaya mezarın da temizlik ve kazı çalışmaları gerçekleştirilerek, belgelenmeleri gerçekleştirildi ve alanda geçici koruma tedbirleri alındı.

Yorumlar