Bodrum Gündem

LGS tercihlerinde bunlara dikkat edin

LGS tercihlerinde bunlara dikkat edin

 Bu yıl bir milyondan fazla öğrencisin ter döktüğü LGS sınavı sonrasında velileri ve öğrencileri doğru okul seçme stersi sardı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

2020 yılında yaklaşık 1.420.000 öğrencinin, bu yıl ise yaklaşık 1.030.000 öğrencinin ter döktüğü LGS sonuçları açıklandı.

Geçen yıllara göre daha zor bir sınavın geride bırakıldığı ifade edilirken, özellikle bu yılki LGS’de matematik sorularının zorluğu öğrenci, veli ve eğitimciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Olağanüstü bir dönemde yapılan sınavların normalden daha kolay olması beklenirken daha zor bir sınav öğrencilerin gelecekle ilgili motivasyonlarını düşürdü. Bodrum Açı Kurs Merkezi kurucusu Haydar Akbaba konuyla ilgili olarak eğitimci ve öğrencilerin okul seçiminde dikkat etmesi gereken konulara dair bir açıklama yaptı.

Haydar Akbaba’nın yaptığı açıklamanın detayları şöyle; Neticede bu sınavlar eleme ve sıralama sınavı. Her zaman kontenjan sayısı kadar öğrenci sınavı kazanıyor. Kolay da olsa zor da olsa kontenjan ne kadarsa sıralamadaki o kadar öğrenci sınavla öğrenci alan nitelikli liselere yerleşiyor. Bu yıl sınavla öğrenci alacak liselerin kontenjanı 177.440. Puanlar düşük gelse bile yüzdelik dilimler ona göre şekilleniyor. LGS’de sıralama yerine yüzdelik dilim ifadesi yer alıyor. Öğrenciler okullara sınav puanından ziyade yüzdelik dilim ile yerleşmektedir. Tercihte puanlara göre değil yüzdelik dilimlerinize göre tercih yapmanız size avantaj sağlayacaktır.

Ortaöğretime geçişte öğrenciler okullara 2 türlü yerleştirilmektedir. Birincisi yerel yerleştirme. Ortaokuldan liseye geçen tüm öğrencilerin bu yerleştirme türü için tercih yapması gerekmektedir. Bu yıl tercihler 5-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır. Öğrenciler ilk üçü adres kayıt bölgesinde olmak şartıyla en fazla 5 okul seçebileceklerdir. Bu 5 tercihin içinde aynı türden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okul tercihi yapılabilecektir. Öğrencilerin tercih döneminde karşılarına yeşil renk ile çıkan okullar kayıt alanındaki okulları, mavi renk ile çıkan okullar komşu kayıt alanındaki okulları, kırmızı renk ise bunların dışında kalan okulları belirtecektir. Yerleştirmeler sırasıyla öğrencinin ikamet adresine ve okul başarı puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Şartların eşit olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıftaki başarı puanlarına bakılacaktır. Adres bölgesinde bulunan öğrenciler komşu adres bölgesinde bulunan öğrencilere göre, komşu adres bölgesinde bulunan öğrenciler ise diğer adres bölgesinde bulunan öğrencilere göre öncelikli yerleştirilecektir. Onun için adres bölgesinde bulunan okulları tercih etmekte fayda var.

Bir diğer yerleştirme ise merkezi yerleştirme. Öğrencilerin bu zorlu süreçte sıkı sıkı çalıştığı sınavla öğrenci alan liselere yerleşmek için ter döktüğü sınav sonucuna göre yapılacak yerleştirme türü. Bu tercihleri yaparken doğru tercih yapmak çok önemli. Hem öğrencinin aldığı sonucun heba olmaması hem de sonucuna göre en yüksek okula yerleştirilebilmesi için şu hususlara dikkat etmeliyiz. Öncelikle merkezi yerleştirme tercihi yapabilmemiz için yerel yerleştirme tercihini yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde merkezi yerleştirme ekranı açılmayacaktır.

Bu yıl LGS’ye 1.038.492 öğrenci katıldı. Geçen yıl bu sayı 1.472.303’dü. Geçen yıla göre sınava giren öğrenci sayısında % 29,5 azalma söz konusu. Geçen yıl açıklanan okul kontenjanları 213.910 iken bu yıl 177.440 oldu. Bu yılki kontenjanlar da geçen yıla göre % 17 azaldı. Öğrenci sayısı yaklaşık % 30 azalırken kontenjan ise % 17 azaldı. Bu da öğrencilerin bu yıl sınavla yerleşme olasılığının artması anlamına geliyor. Geçen yıl 1 yüzdelik dilime 14.783 aday düşerken bu yıl 1 yüzdelik dilime 10.385 aday düşüyor. Düşen kontenjanları da göz önüne alırsak bu yıl her % 5’lik dilimde %1’lik bir avantaj olacaktır. Yani geçen yıl % 5 ile öğrenci alan bir okul bu yıl % 6 ile, geçen yıl % 10 ile öğrenci alan bir okul bu yıl % 12 ile öğrenci alacaktır. Dolayısıyla yerleştirmede yüzdelik dilimizden daha yüksek bir okula yerleşme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu her okulun yüzde ihtimalinin artacağı anlamına da gelmez. O yıl o okulu tercih edenlerin yüzdelik dilimleri yüksek ise yüzdelik dilimi yükselir, tercih edenlerin yüzdelik dilimleri düşük ise düşer. Bu ihtimalleri okul bazlı değil genel bazlı düşünmek gerekir.

Merkezi yerleştirme ekranında öğrenciler en fazla 10 okul tercih edebileceklerdir. Tercihlerin ön sırasına yüzdelik diliminizden daha yüksek okulları tercih etmelisiniz. Orta sırasına kendi yüzdelik diliminize uygun okulları tercih etmeli en alta ise yüzdelik dilimi sizin yüzdelik diliminizden küçük bir okulu tercih etmelisiniz. Millî Eğitim Bakanlığı Sınavla öğrenci alacak liselere ilişkin tercih kılavuzu, tercih rehberi ve okul kontenjanlarını e-okul sistemi üzerinden yayınladı. Buradan tercih etmek istediğiniz okulların kontenjanlarını ve geçen yıl hangi yüzdelik dilim ile okullara öğrenci yerleştirildiğini görebilirsiniz.

Tercihler yüzdelik dilime göre, yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Puanların eşit olması durumunda sırasıyla, okul başarı puanına, 8, 7 ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanlarına bakılmaktadır. Bunların da eşit olması durumunda doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır.

Öğrenciler merkezi yerleştirme ile bir okula yerleşmesi durumunda yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır. Tercih işlemleri okul müdürleri tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır. Tercih işlemleri ile ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılmalıdır. Tercihlerinizi tamamlamadan önce bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Tercih, yerleştirme ve nakil işlemleri Millî Eğitim Bakanlığının yayınladığı tercih ve yerleştirme kılavuzunda yer alan tarihlerde yapılacaktır. Tercih sonuçları 26
Temmuz’da açıklanacaktır.

Zorlu geçen bir buçuk yılın ardından öğrencilerin yaz tatilini dinlenerek ve kitap okuyarak geçirmesini tavsiye ediyoruz. İyi bir tatili hak ettiler.

 

 

 

 

Yorumlar