Bodrum Gündem

Halikarnas Balıkçısı kitabı Bodrum’da okuyucuyla buluşuyor

Halikarnas Balıkçısı kitabı Bodrum’da okuyucuyla buluşuyor

“Akdeniz’in Ebedi Genci, Halikarnas Balıkçısı” Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’ndan çıktı. Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’nın UNESCO 2023 anma programına kabulü için Bodrum Belediyesi tarafından yapılan başvurunun kitaplaştırılmasıyla ortaya çıkan yayının kitap tanıtımı ve imza günü çıkan yangınlar nedeniyle ertelenmişti. Etkinlik, yeni tarih olan 13 Eylül 2021, pazartesi günü, Marina Yacht Club’da saat 18.30-20.00 arasında gerçekleşecek. Etkinlik kapsamında Halikarnas Balıkçısı’nın 131. Doğum Yıldönümü etkinlikleri dâhilinde kurgulanan özel video filminin gösterimi de olacak.

Bodrum Gündem Haber

Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’nın ellinci ölüm yıldönümünün UNESCO 2023 anma programına kabulü için Bodrum Belediyesi tarafından yapılan başvuru müze yayınları tarafından kitaplaştırıldı.  Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlu Prof. Dr. Şadan Gökovalı anısına atfedilerek yayımlanan kitap Metin Erdoğan ve Selen Cambazoğlu tarafından kaleme alındı ve İzzeddin Çalışlar tarafından yayına hazırlandı.

Bodrum Belediyesi, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi’nin kurumsal bünyesinde kurulan BDM Yayınları’ndan yayımlanan, Halikarnas Balıkçısı’na ait ilk defa yayımlanan eser ve belgelerin olduğu, Balıkçı’yı tanımak isteyenlerin başvuracağı ve faydalanacağı “Akdeniz’in Ebedi Genci, Halikarnas Balıkçısı” kitabı Bodrum Deniz Müzesi’nden ve online olarak da www.denizkutuphanesi.com ve www.kitaplimani.com adreslerinden satın alınabiliyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras kitabın sunuş yazısında şu ifadeleri kullandı: “Yaşamlarının bir bölümünün geçtiği Aix en Provence’da Cézanne’ın, Figueres’de Dali’nin, Antibes’de Picasso’nun yaşatıldığı gibi, Bodrum için de Balıkçı daima anısı yaşatılması gereken bir kişilik. Onun bize bıraktığı miras sadece yazdıkları ve çizdikleri değil. O bize yaşadığımız yeri güzelleştirme duyarlılığını, kadim değerlerimizi ortaya çıkartıp paylaşma titizliğini, yaşadığımız yeri sevme ve sevdirme gayretini de miras olarak bıraktı. Bodrumlular da onun anısını her dönem ve her fırsatta yaşattı. Bugün o fırsatlardan birini daha yakalamış durumdayız. Metin Erdoğan’ın incelikli fikriyle çıkılan yol, Halikarnas Balıkçısı’nın ellinci ölüm yıldönümünün 2023 yılı UNESCO anma programına dahil edilmesini hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için herkesin elinden gelen katkıyı sunacağına eminim. Böylece Halikarnas’tan Balıkçı’sına eşsiz bir armağan sunmuş, yine onun aracılığıyla beldemizi bir kez dünya gündemine taşımış olacağız. Bodrum Deniz Müzesi Müdiresi Selen Cambazoğlu’nun da katkılarıyla ortaya çıkan bu kitabı, bu hedefe ne kadar yakın olduğumuzun kanıtı olarak görüyorum. Gerek projeyi gerekse Halikarnas Balıkçısı’nı daha yakından tanımak isteyenler için örnek bir yayın ortaya konmasını sağlayan herkese teşekkür eder, Bodrum Belediyesi olarak bu çabayı gönülden desteklediğimizi belirtirim.”

Özgeçmişler:

Selen Cambazoğlu; 1980 yılında Ankara’da doğdu. Sualtı arkeoloğu olan babasının Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne atanması üzerine ailesiyle Bodrum’a taşındı. Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nü bitirdikten sonra çeşitli kurumlarda kültür işleri danışmanı, kurum müdürü ve proje koordinatörü olarak görev aldı. Özel sektörde girişimlerde bulunduktan sonra 2018 yılında halen sürdürdüğü Bodrum Belediyesi’ne bağlı çalışan Bodrum Deniz Müzesi (BDM) müdürlüğüne getirildi. Yerel kültür mirasının geleceğe aktarımı çalışmaları dâhilinde BDM bünyesinde bir yayınevi kurulmasına ön ayak oldu. Amatör kaptan, dalış eğitmeni ve bir çocuk annesi. Çocuk kitapları yazıyor.

Metin Erdoğan; 1952 yılında Van, Erciş’te doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi’nde kısa süre öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yurtdışı işçi hizmetleri genel müdür yardımcılığı, bakanlık müşavirliği ve müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu. Yurtdışında Türkiye’nin Berlin, Karlsruhe, Köln ve Stuttgart başkonsolosluklarında çalışma ve sosyal güvenlik ataşesi olarak görev yaptı. Uluslararası göç hareketlerinde uzmanlaşıp emekli olduktan sonra araştırmacı yazarlığa yöneldi. 2018 yılında Cenova Yayınları arasından çıkan Dört Efsane Çevreci adlı kitabında, dünya çapında çevrecilik önderleri olarak konumlandırdığı Atatürk, Manisa Tarzanı, Halikarnas Balıkçısı ve Hayrettin Karaca’yı yazdı. Almanca ve İngilizce bilen yazar, İzmir’de yaşıyor ve Atatürk’ün Yalova’daki doğa sembolü köşkünün tanıtılması ve UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne dâhil edilmesi için çalışmalar yapan Yürüyen Köşk Derneği (YKD) başkanlığını sürdürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.