Bodrum Gündem

“Bay protesto”, Emin Varol’a konuştu

Bütçe müzakerelerinde, “Tek kişilik muhalefet” gibi hareket eden, sarı baretli, işçi kökenli CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin hayatını Bodrum Gündem’e anlattı.

Emin Varol/Ankara

2022 yılı bütçe müzakerelerinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 48 gün süren görüşmeleri tamamlandı.

Bütçe, 6 Aralık Pazartesi gününden itibaren Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak.

Komisyon görüşmelerine yine, adı “bay protesto”ya çıkan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in eylemleri damga vurdu.

İşçi kökenli bir Milletvekili olduğu için eylemin nasıl yapılacağını biliyor.

Bakanlık bütçelerinde bazen bakanların önünü kesiyor. Bazen de pankartlara yazdığı sloganları göstererek sokağın sesini bakanlara duyurmaya çalışıyor.

Adeta “tek başına muhalefet” gibi etkili olan Süleyman Girgin, Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe maratonu başlamadan önce hayatını Ankara Temsilcisi Emin Varol’a anlattı.

Bakın neler söyledi.

“Anahtar tutmayı kömür ocağında öğrendim”

Emin Varol: Sayın Girgin, ben yıllardır Meclis Muhabirliği yaparım. Eylemlerinizle parlamentodaki tüm medyanın dikkatini çekiyorsunuz. Eylem yapmayı iyi biliyorsunuz. Çalışma hayatına nerede başladınız? Neden Milletvekili olmak istediniz?

Süleyman Girgin: Çalışma hayatına, Milas-Dörtyol Sanayi’deki bir atölyede başladım. Daha sonra mutfak eşyası ve züccaciye üzerine seyyar pazarcılık yaptım. Ardından Türkiye Kömür İşletmelerinde (TKİ) Ekskavatör yağcısı olarak iş başı yaptım. Anahtar tutmayı TKİ’de öğrendim. Kömür ocağına girdikten sonra, ekskavatör makinesi yok ama onun montaj ekibinde çalıştım.

Hayata, işçi cephesinden bakmaya alışkın olduğumuz için ruhumuz, bedenimiz yaşantımız, ailemiz attığımız her adımda, emek ve demokrasi mücadelesine bir katkı sağlar mıyız diye çaba gösterdik.

Ama bunu tek başıma yapmam mümkün değil. Ne yaptıysak biz yaptık. Masamızda bir söz vardır, “Ben değil, biz yapıyoruz” yazar. İşçi, emekçi kardeşlerimizle, madenci kardeşlerimizle, Yatağan, Milas, Muğla halkıyla, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadele ettik.

Emeğin sesi, gözü kulağı olmak, esnafın, çitçinin, toplumun horlanan, ezilen, haksızlığa uğrayan kesimin sesi gözü kulağı olmak için Milletvekili oldum.

CHP prensipleri içerisinde, il ve ilçe örgütlerimizle birlikte, genel merkezimiz ve milletvekili arkadaşlarımızla, örgüt disiplini içerisinde partimizin oyunu arttırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

“Evlat, biz gözden akıllı bir milletiz”

Emin Varol: Niçin eylem yapıyorsunuz. Niçin eylemlerinizde görseller kullanıyorsunuz?

Süleyman Girgin: Kulakları çınlasın. Fethiye’de bir Sami amcamız var. Sami Gökmen. 16. dönem CHP Milletvekili ağbimiz, büyüğümüz. O, “evlat, biz gözden akıllı bir milletiz” der.

Görsellerle insanlara ve kitlelere daha çabuk ulaşıyoruz. En sert muhalefeti yapıyoruz, her şeyi söylüyoruz. Ama bir görsel, bir karikatür bütün konunun bir özeti haline gelebiliyor. Bu görselleri uygun bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Yeni görsel hazırlıkları yaptık. Muğla’daki il ve ilçe örgütümüzle birlikte hazırlıyoruz. Ekibimiz zengin ve üretken.

“İktidarın veda bütçesi.”

Emin Varol: Bütçe görüşmelerine çok hazırlıklı geliyorsunuz. Bakanların önünü bile kesiyorsunuz. Tek kişilik bir muhalefet gibi hareket ediyorsunuz. Bu protestolarınız etkili oluyor mu?

Süleyman Girgin: Evet, etkili oluyor. Plan ve Bütçe Komisyonu adeta bir Akademi gibi. Üstatların olduğu bir yer. Kendilerinden çok şeyler öğreniyoruz. Tarlada çalışan rençberin, esnafın, emeklinin, fabrikada çalışan işçinin bütün sorunlarını bütçe görüşmelerinde dile getirme şansımız oluyor. Yeni hükümet sisteminde, AKP’li milletvekillerinin imzası ile kanunlar geliyor. Ancak, kanunu saray hazırlıyor. Altına imza atan milletvekilinin hiçbir şeyden haberi yok. Çünkü kendisi hazırlamıyor. Kanunların mutfağı sarayda. Sarayda hazırlanıyor, grup başkan vekillerine bildiriliyor, vekiller de sadece imza atıyorlar. Parmaklar kalkıyor, iniyor kanunların virgülü değişmeden geçiyor. Bu torba tekliflerin mutlaka kaldırılması lazım.

Emin Varol: Bu bütçeyi nasıl tanımlarsınız? Halkın bütçesi mi?

Süleyman Girgin: Halkın bütçesini CHP iktidarında mutlaka hayata geçireceğiz. Kasayı tamtakır edip giden, iktidarın veda bütçesidir. Ekmeği küçülten bir bütçedir. Bu bütçe, tükenişin ve çöküşün bir göstergesidir.

Emin Varol: Bu bütçe ile Cumhurbaşkanı ve AK Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaşı 100 bin 750 liraya yükseliyor.

Cumhurbaşkanı’nın maaşı altı rakama ulaştı. 100 bin 750 lira.

Süleyman Girgin: Evet, Erdoğan’ın maaşı bu yıl ayda 100 bin 750 lira oluyor.

2018 yılında 59 000, 2019 yılında 74 500, geçtiğimiz yıl 88 bin lira olmuş. 2022 yılında ise Cumhurbaşkanı’nın maaşı altı rakama ulaşıyor. Ayda 100 bin 750 lira maaş alacak.

Bir üniversite öğrencisi 640 lira kredi-burs alıyor. Bir üniversite öğrencisinin aldığı burs parası, Cumhurbaşkanı’nın maaşının küsuratına bile ulaşamıyor. Maaşın küsuratı olan 750 lirayı, bir öğrenci burs olarak alamıyor. Bana göre, Cumhurbaşkanı’nın maaşının miktarını tarif eden en güzel örnek budur.

Cumhurbaşkanı, burs isteyen bir öğrenciyi gördüğü zaman, maaşının küsuratını hatırlasın.

Bu ülkeye tasarruf öneriyor, ‘porsiyonu küçültün’ diyor. Bir öneride bulunduğunuz zaman önce, kendiniz uygulamalısınız. Kışlık yetmiyor, yazlık saraylar yapılıyor, uçaklar alınıyor, şatafat diz boyu. Ama bu tarafa hiçbir şey yok.

Emin Varol: Acil çözüm bekleyen Muğla’nın sorunları nelerdir? Muğla’nın hangi sorunlarını Meclis’deki Bütçe görüşmelerine taşıyorsunuz?

“İktidar, Muğla yanarken seyretti.”

Süleyman Girgin: Sahada sürekli geziyoruz. Muğla’nın bütün sorunlarını Parlamento çatısı altında gündeme getirmeye devam edeceğiz.

Muğla, yazın 5 milyon nüfusu olan, kışın ise bir milyonluk bir şehir. 13 belediyemiz 5 milyon nüfusa hizmet ediyor. Ancak belediyeler, İller Bankası’ndan kışlık nüfusa göre, yani bir milyon nüfusa göre destek alıyor.

Ayrıca, Muğla’daki büyük işyerlerinin ve otellerin merkezi vergi daireleri İstanbul’da veya başka bir büyükşehirde. Büyükşehir yasasına göre bu şirketlerden yüzde 5 veya yüzde 6 katkı almanız gerekir. Ancak vergi daireleri başka illerde olduğu için onu da alamıyor ve belediyeler bu gelirden de mahrum kalıyor.

Öte yandan Muğla, tarım ve turizm kentidir. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr Osman Gürün’ün güzel bir sözü vardır. “Kırsalda üret, ilsalda tüket” , “tarlanı satma, ürününü sat” diye.

Bu konularda Muğla’ya daha fazla yatırım gelmesi lazım. Su problemi yaşıyoruz. DSİ, baraj ve göletleri bitirmedi.

Orman yangınları ve Pandemi döneminde Muğla’da devlet yoktu. CHP’li belediyeler vardı. Büyükşehir Belediyesi vardı. İktidar Muğla yanarken seyretti. Müdahale ettiğinde iş işten geçti…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.