Bodrum Gündem

Endüstriyel tasarım yarışmasının kazananları ödüllendirildi

Endüstriyel tasarım yarışmasının kazananları ödüllendirildi
24.12.2021
0
A+
A-

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) iş birliğinde bu sene 17’incisi gerçekleştirilen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’nın 2020 ve 2021 yılının ödülleri sahiplerini buldu. 270 projenin başvurduğu İMMİB 2020 Endüstriyel Tasarım Yarışmasında 23 proje ödüle layık görülürken 221 projenin başvurduğu 2021 senesinde ise 22 proje ödüllendirildi.

Bodrum Gündem Haber

Bu sene 17’incisi gerçekleştirilen İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) 2020 ve 2021 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları kapsamında dereceye girenler ödüllerini aldı. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) ortaklığında, Design Week Türkiye kapsamında düzenlenen törende, 2020 yılında yarışan 270 proje arasından 23 proje ödüle layık görüldü ve toplam 212 bin TL para ödülü verildi. 2021 yılında ise 221 proje arasından 22 proje ödül aldı ve toplam 212 bin TL para ödülü verildi.

Tasarımın girmediği, hayatımıza dokunmadığı hiçbir nokta yok…

Ödül töreninde bir konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Pek çok sektörümüzde çok büyük yarışma ekosistemi oluşturduk. Yarışmalarımızda bütün gençlerimize hem teşvik edici para ödülü hem de yurtdışı eğitim ödülleri verdik. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Sizleri tasarım dünyasının bir parçası haline getirmek, hayallerinizden, heyecanınızdan, dinamizminizden faydalanmak için çıktığımız bu yolda gelmiş olduğumuz bu nokta bizleri çok mutlu ediyor. Bizlerin yaptıklarını bizlere doğrulattınız. İyi ki bunları yaptınız, bizler de tasarımın arkasındayız. Türkiye ihracatının katma değerine sizler kadar inanıyoruz ve biz de bu konuya elimizden gelen, aklımızdan geçen ne varsa vereceğiz. Tasarımın girmediği, hayatımıza dokunmadığı hiçbir nokta yok.” dedi.

Tasarım Ticaretin ve Ekonominin De Baş Aktörlerinden Biridir…

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de “Tasarım gerekli olan şeyi araştırmaktır, tasarım inceliktir, tasarım mimarlıktır, tasarım fikirdir, sanattır. Fakat tasarım, hepsinden önce ve hepsini besleyen bir yeniliktir. Bu sebeple tasarımcılar yenilikçidir. Daha önce düşünülmemiş bir nesnenin fikirden başlayarak meydana getirilme aşamasına kadar olan bir süreçtir tasarım. Tasarımın pratiğe dönüşmesi ve ticarileşmesi ise inovasyondur. Bu sebeple inovasyon tasarımın eseridir. Tasarım ticaretin ve ekonominin de baş aktörlerinden biridir. Yeniliklerin ve inovasyonun öncüsü tasarımcı yarışmacılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ödül kazanan yarışmacılarımızı tebrik ediyorum.” dedi.

Katma Değeri Artırmanın Altında Da Muhakkak Tasarım Yatıyor, İnovasyon Yatıyor

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Çok heyecanlıyım. 17 yıl önce başlayan bu serüvende kimsenin tasarımı çok fazla bilmediği, algılamadığı dönemden bugün hepimizin tasarım konuştuğu, bütün kesimlerin tasarıma olan ilgisinin arttığı bir döneme geldik. Bugüne kadar yaklaşık 5 bin tane yarışmacı katıldı aramıza ve bunların 520 tanesi ödül aldı ve bunların arasından 75 tanesi de yurt dışında burs kazandı. Her yıl biz kazanan yarışmacılarımızın içerisinden birincilerini onların istedikleri ülkelere göndererek, dünya ile tanışmalarını, dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmelerini sağlayacak bir organizasyon oluşturuyoruz. Şu anda bulunduğumuz ortamda ihracatı sadece artırmak değil, katma değerli olarak artırmak gerekiyor. Katma değeri artırmanın altında da muhakkak tasarım yatıyor, inovasyon yatıyor. Amacımız sanayicilerle tasarımcıları buluşturacak ortamları yaratmak. Bu yarışmalarla da bunu sağlıyoruz.” diye belirtti.

Bu Yarışma Çok Kıymetli…

Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kolbaşı, “17 yıldır Birlik olarak biz de bu yarışmaya destek veriyoruz. Elektrik elektronik konusunda da çeşitli tasarımlara imza atma şansımız da oldu. 2007’de ilk projelerden birini hayata geçirip daha sonra da uluslararası ödülleri ülkemize getirebildik. Dolayısıyla bu yarışma hakikatten çok kıymetli. Bugün burada maddi bir ödül de var. Ama biz biliyoruz ki maddi ödül aslında değerli çalışmalarınız için çok önemli değil, yapmak istediğimiz sizleri daha fazla teşvik etmek, daha fazla motive etmek ve Türk markaları, Türk tasarımcıları, Türk üniversiteleri hep birlikte uluslararası arenada daha fazla ödül alarak, ülkemize getirmek.” diye vurguladı.

Kazanan projelerin tam listesi;

 

2020 Yılı İMMİB Tasarım Yarışmaları Sonuçları
Metalden Mamul Ürünler Profesyonel KategorisiSıraÖdül Alan Kişiler
Profesyoneller 1Bu Kategoride Birinci Seçilmemiştir.
2Elif Tuna
3Tutku Bayat
3Aslı Erkun
MÖzge Çelebi
MEdizalp Akın
Metalden Mamul Ürünler Metal Öğrenci Kategorisi  
Öğrenciler1Adem Burak
2Gül Onat
2Dilan Sarı
3Kumsal Kurt
MFatma Melis Çalkıvık
Plastikten Mamul Ürünler Profesyonel Kategorisi  
Profesyoneller1Melis Dizdar
2Kaan Uğur
2Ataberk Güzelsoy
3Emre Kuvvetli
3Göksu Oral
MAnıl Ercan
Plastikten Mamul Ürünler Öğrenci KategorisiSıraÖdül Alan Kişiler
Öğrenciler1Hilal Tekoğlu
2Emre Can Çelebi
3Melis Temel
MAslı Gülfidan
Elektrikli Küçük Aletler Profesyonel Kategorisi  
Profesyoneller 1Melis Dizdar
2Özge Şahin
2Z. Bengüsu Önen
3Emine Asude Çırkan
MCihan Peçenek
MÖzge Dündar
Elektrikli Küçük Aletler Öğrenci Kategorisi  
Öğrenciler1Doruk Sönmezocak
2Begüm Kılınç
3Ahmet Ergün
MAtakan Göktürk Güner

 

2021 Yılı İMMİB Tasarım Yarışmaları Sonuçları
Metalden Mamul Ürünler Profesyonel KategorisiSıraÖdül Alan Kişiler
Profesyoneller 1Bu Kategoride Birinci Seçilmemiştir.
2Oğuzhan Ertuğrul
2Mustafa Kaplan
3Çağlar Alkan
Metalden Mamul Ürünler Metal Öğrenci Kategorisi  
Öğrenciler1Elifnur Akdolan
1Zeynep Gönülalan
2Yaren Merttepe
3Merve Kalan
MZeynep Özel
Plastikten Mamul Ürünler Profesyonel Kategorisi  
Profesyoneller1Ahmet Ergün
2İsmet Yılmaz
3Başak Oğuzalp
3Sıla Tülay Zeytin
MLevent Muslular
MEda Çetiz
Plastikten Mamul Ürünler Öğrenci KategorisiSıraÖdül Alan Kişiler
Öğrenciler1Medet Güneşli
2Atakan Ay
3Mertcan Koşaner
MErva Nurçin Şenay
Elektrikli Ürünler Profesyonel Kategorisi  
Profesyoneller 1Mustafa Yılmaz
2Başak Oğuzalp
3Yusuf Çakır
MCanberk Çetinkaya
Elektrikli Ürünler Öğrenci Kategorisi  
Öğrenciler1Hatice Hurşut
2Selin Bakış
3Fatih Bütev
MAtakan Göktürk Güner

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.