Bodrum Gündem

Engelli vatandaşa 842 lira aylık ödeniyor, bu paralarla nasıl geçinecekler?

Engelli vatandaşa 842 lira aylık ödeniyor, bu paralarla nasıl geçinecekler?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 65 yaş, engelli ve evde bakım aylığı alanlara ilişkin verileri paylaştı.

Bodrum Gündem Haber

2021 yılında yaşlılık aylığı alan kişi sayısının 836 bin 665 olduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bakanlığımızca 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun kapsamında; sosyal güvencesi olmayan ve aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yaşlı aylığı verilmekte olup 2022 yılı Ocak – Haziran dönemi için verilen maaş bin 84 lira 55 kuruştur” dedi.

2021 yılında engelli aylığı alan kişi sayısının 616 bin 548 olduğunu açıklayan Bakan Yanık, evde bakım yardımından yararlanan kişi sayısının da 530 bin olduğunu dile getirdi.

Bu Paralarla Nasıl Geçinecekler?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, yaşanan bu hayat pahalılığında yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç vatandaşların bu paralarla asla geçinemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“65 yaş üstü aylığı bin 84 lira. Engelli maaşları ise 842 lira ile bin 264 lira arasında. Yani asgari ücretin üçte birinden dahi daha az. Bu paralarla bu insanlarımız nasıl geçinecek? AKP iktidarının halkı yokluğa mahkûm ettiği yetmiyormuş gibi bakıma muhtaç ve engelli vatandaşlarımıza da sahip çıkmıyor. Evi kira olan 65 yaş üstü bir vatandaşımız 2022 yılında zamlı olarak bin 264 lira alacak. Peki, bu vatandaşımız bu parayla kira mı ödeyecek, faturalarını mı ödeyecek yoksa karnını mı doyuracak? Sosyal devlet anlayışı insanları açlığa, sefalete mahkûm etmek midir? Çalışan kesimin dahi geçinmekte zorlandığı, her gün gelen zamlara yetişemediği, elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyemediği bu dönemde yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç kimselere ödenen aylıklar da mutlaka artırılmalıdır. Bu ödemeler en azından en düşük emekli maaşına eşitlenmelidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.