Bodrum Gündem

İkizköylüler, zeytinleri için Milas Kaymakamlığına dilekçe verdi

İkizköylüler, zeytinleri için Milas Kaymakamlığına dilekçe verdi

İkizköy KARDOK Derneği ve 105 İkizköylü tarafından bireysel olarak da imzalanan dilekçeleri; köylülerin tamamı Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’nin makamına topluca giderek elden Kaymakamlığa teslim ettiler.

Bodrum Gündem Haber

8 Mart Salı günü, önce Milas Kent Konseyi tarafından kent merkezinde gerçekleştirilen Zeytinime Dokunma basın açıklaması ve mitingine katılan İkizköylüler, daha sonra topluca Milas Kaymakamlığına geçtiler. İkizköy KARDOK Derneği yönetimi ve 105 İkizköylü tarafından imzalanan dilekçeler; Milas Kaymakamlık makamına topluca gidilerek Kaymakam Mustafa Ünver Böke’ye elden teslim edildi.

Kaymakam Böke’ye dilekçelerin verilmesi sırasında İkizköylüler; yönetmeliğin Zeytincilik Kanununa aykırı olduğunu vurgulayarak, “İlçenin en yüksek mülki amiri olarak zeytinlerimizi siz Milas Kaymakamına emanet ediyoruz,” dedi. Kaymakam Böke, “Zeytin, bizim de zeytinimiz. Zeytinlerimiz kanuna emanettir,” diye yanıt verdi.

Dilekçelerin tesliminden sonra İkizköylüler Kaymakamlık avlusunda kısa bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık, “YK Enerji yönetmeliği kullanarak zeytinleri talan etmek üzere. Biz buna dur demek için Kaymakam Bey’e dilekçe verdik, kanuna aykırı olarak çıkarılan yönetmeliğin değil, kanunun kendisinin uygulanmasını istedik,” dedi. İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Hasan Yorulmaz ise: “Yönetmelik, kanundan üstün değildir. Biz kanunlara ve Anayasaya bağlıyız ve onu sonuna kadar savunacağız. İkizköy’de zeytincilik kanununa aykırı işlem yapılmamalı, kanuna aykırı işlem yapanlar ise suç işlemiş olurlar,” diye konuştu.

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise şunları söyledi: “Anlaşılan bu yönetmelik değişikliği, YK Enerji için ve İkizköylüler’in zeytinliklerin maden ocağı haline getirilmesi için çıkarılmış. Bugün İkizköylüler Milas Kaymakamına başvurdu. Hiçbir zeytinin sökülmesini, kesilmesini, zarar görmesini istemiyoruz. Şimdi Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun çerçevesinde görev Milas Kaymakamına düşüyor.”

İkizköylüler, tam üç yıldır; Zeytincilik Kanununda zeytin ağaçlarının kesilmesinin yasak olduğunu dile getirerek, kamulaştırılmış alanlarda dahi zeytinlerin kesilmesine izin vermiyor. YK Enerji’nin maden sahası içinde kurmayı planladığı kömür taşıma bandı için zeytinlerin kesilmesini de 1 Mayıs 2020 tarihinde bir eylemle durdurmuşlardı.

Kaynak : haberveinsan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.