Bodrum Gündem

Zeytinlikler kanuna aykırı olarak sökülüyor

Zeytin arazilerinde maden ocağı açmak için bugün sabah saatlerinde YK Enerji’nin zeytinleri kökünden sökmeye başladığı haberini alan köylüler ve çevreciler bölgeye hareket etti.

Bodrum Gündem Haber

Zeytin arazilerinde maden ocağı açmak için bugün sabah saatlerinde YK Enerji’nin zeytinleri kökünden sökmeye başladığı haberini alan köylüler ve çevreciler bölgeye hareket etti.

Sabah şirkete ait kamyonların zeytinleri zeytinlerin taşımak üzere geldiğinde haber aldıklarını ve hemen köylüler ile birlikte alana geldiklerini belirten Avukat İsmail Hakkı Atal “Burada 20 – 30 tane zeytin ağacını sökmüşlerdi yerlerinden. Gelirken beraber Jandarma’ya ihbarda bulunduk. Jandarma komutanları yüzbaşıya kadar geldi buraya. Son çıkartılan YK Enerji’ye Limak Şirketine özel olarak çıkartılan bu yönetmeliğin uygulanmaya kabiliyeti yoktur. Çünkü kanuna aykırı yönetmelik hükmü uygulanamaz ve zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkında kanuna göre Madenciler zeytinliklerin yanına 3 kilometreden daha fazla da yaklaşamazlar. Dolayısıyla Biz bunu jandarmaya beyan ettik. Sizin yasal göreviniz bunu engellemektir dedik. Bunun aksi yönünde Savcı size talimat verecek olur ise savcıdan yazılı emir isteyin Çünkü bu defa Siz değil savcı yargılanır dedik. Cumhuriyet başsavcısıyla konuya bakan Milas Cumhuriyet Başsavcısına şikâyet dilekçemizi köylüler adına Karadam Karacahisar Derneği adına şikâyet dilekçemizi vermeye gidiyorum. Şirket jandarmanın müdahalesi üzerine geçici olarak durdurdu…” dedi.

Zeytini Dileyen İstediği Gibi Kesip Biçip Götüremez…

İkizköylülerin şirketin mülkiyet alanının dışında hemen sınırda gözlemci olarak beklediğini ifade eden Avukat İsmail Hakkı Atal’ın açıklaması şekilde devam etti; “Şirketin ne yaptığını durup durmadığını. Jandarma Komutanı beklemenize gerek yok herkes Akbelen Ormanı’na nöbet yerine dönebilir dedi. Bizde bu şirkete güvenmiyoruz. Biz gittiğimiz anda bunların yine bu zeytinleri sökeceğini, keseceğini biliyoruz. O nedenle bu şirket burada suç işliyor ve ayrıca buradaki zeytinler kamusal mülkiyete aittir kendilerine ait olan toprağın üzerindeki zeytini dileyen istediği gibi kesip biçip götüremez. Zeytincilik kanunu 1949 tarihli Zeytincilik kanunu böyle emrediyor dedik.”

Bu Zeytinlerin Hiçbir Yaşamayacak…

Alanda olduklarını ve güvenliğin ağaçların olduğu yere oradakileri sokmadığını ifade eden İkizköy Çevre Platformu kurucularından aktivist Deniz Gümüşel Jandarmanın şirket ile birlikte hareket ettiğini ve savcılıktan emir gelene kadar alanı bırakmayacaklarını belirtti.

Avukat İsmail Hakkı Atal’ın Milas Savcılığına şikâyette bulunmak için gittiğini ifade eden İkizköy Çevre Platformu kurucularından aktivist Deniz Gümüşel CHP ilçe başkanı Tüze Çetinkaya burada, Milas’tan, Bodrum’dan Kent Konseylerinden dostlarımız burada. Normalinde Zeytincilik Kanuna aykırı bir yönetmeliği kendilerine dayanak yaparak bu ağaçları katletmişler. Zaten bu yönetmelik hukuka aykırı kesinlikle iptal edilecek bir yönetmelik. Hukukçularımız bu konuları tartıştılar. Davalarımızı da açtık ama daha da kötüsü bu adamlar dayanak gösterdikleri yönetmeliğin gereklerini bile yerine getirme lütfunda bulunmamışlar. Yeni çıkan maden yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikte diyor ki kamu yararı gözetilerek Tarım Bakanlığından alınacak izinlerle bu zeytinlikler taşınır diyor.

Burada sıkıntılar şunlar;

1-Zeytinlik taşınmaz.  Burada 80-90-100 yaşında ki ağaçlar kepçe ile yani öyle taşınmak için özel olarak sökülmüş falan değil ki özel olarak özenli bir şekilde köklenmiş değil. Bildiğiniz iş makinesi ile kepçe ile girmiş adamlar bütün zeytinliği talan etmişler. Önüne gelen zeytinliği söküp atmışlar. Zeytinlerin hepsinin kökleri zarar görmüş. Bu ağaçların tekrar canlanma şansı yok.

2-Bu hukuksuz yönetmeliğe göre bir izin almak lütfunda bile bulunmamışlar. Ellerinde ne Tarım Bakanlığından kamu yararı kararı var. Ne de Tarım İl Müdürlüğünden, Valilikten hiçbir yerden alınmış bir izin yok. Kafalarına göre dalmışlar. Burası kamulaştırılmış alan diye. Zeytincilik yasası 1936’dan beri bu ülkenin zeytinlerini koruyan kanunu aykırı bir şekilde zeytinleri köklemiş atmışlar. Bu zeytinlerin hiçbir yaşamayacak hepsi zeytin katili buradakilerin.” dedi.

Av. İsmail Hakkı Atal Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanuna muhalefet, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlarından Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği adına Av. İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan suç duyurusunun detayları şu şekilde;

LİMAK şirketine ait Yeniköy –Kemerköy A.Ş. evvelce kamulaştırdığı alanda bulunan kamuya ait zeytin ağaçlarını, 31.03.2022 tarihinde sökmeye ve kesmeye yeltenmiş olup, konu hakkında Jandarmaya ihbarımız üzerine jandarma ekipleri olay yerine gelmiş ve şüpheli şirket yetkililerinin yaptığı söküm –kesim işlemi geçici olarak durmuştur. Şüpheli şirketin eylemi birden fazla suça sebebiyet vermiştir. Şöyle ki ;

I)Maden yönetmeliğinde değişikliğin zeytin ağaçlarıyla ilgili uygulanma kabiliyeti yoktur. Zira söz konusu yönetmelik değişikliği, Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanuna AÇIKÇA AYKIRI OLUP , NORMLAR HİYERARŞİSİ GEREĞİ  KANUNA AYKIRI YÖNETMELİK UYGULANAMAZ. Kanun yönetmelikten önce gelir. Bu kapsamda 1939 tarihli “ Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna “ açıkça aykırı olan, Maden Yönetmeliği değişikliğinin uygulanması mümkün değildir. Kanuna göre MADENCİLERİN ZEYTİNLİĞE 3 KİLOMETREDEN DAHA FAZLA YAKLAŞMALARI YASAKTIR.

II)Türkiye’deki hiper enflasyonist ortam nedeniyle Türk halkı geçim sıkıntısı içerisinde bunalmıştır. İkizköylüler bu zor günlerde yaşayabilmek için topraklarını ve ağaçlarını savunmak zorunda kalmışlardır. Bütün bu küresel ve yerel şartların bunalttığı, yaşama mücadelesi veren halkı sürekli tahrik ederek kaotik bir ortam oluşturmaya çalışan Limak termik santrali “ halkı kin ve düşmanlığa sevk etmeye çalışmakta, tahrik etmekte, kamu güvenliğini sarsan eylemlerde bulunmakta, sürekli olarak kamu görevlileri ile halkı karşı karşıya getirerek Devlet ve adalet sistemine olan güvenin sarsılmasına neden olmakta, kanun tanımamaktadır.

Yukarıda belirtilen ve res’en nazar-ı itibara alınacak suç maddeleri gereğince Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanuna muhalefet eden ve Halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden Limak –YK Enerji A.Ş. hakkında soruşturma yapılarak kamu davası açılmasını saygıyla vekaleten ve asaleten talep ederiz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.