Bodrum Gündem

Karataş Markası Üçüncü Nesille Emin Ellerde

Karataş Markası Üçüncü Nesille Emin Ellerde

KARATAŞ MARKASI ÜÇÜNCÜ NESİLLE EMİN ELLERDE 

Zanaatkar dede Mehmet Karataş’ın Bodrum Çarşısındaki 40 metrekarelik bakır imalathanesinden, Konacık’ta 2 bin 500 metrekarelik bir alanda geniş ürün yelpazesine sahip Karataş Home Concept markasına evrilişinin öyküsü…

“Karataş markası olarak rahmetli dedemizin manevi değerlerini yaşatarak, insan odaklı ticari anlayışı 68 yıldır Bodrum’da hizmet vermeye devam ediyoruz…”

Bu cümleler Karataş ailesinin üçüncü kuşak temsilcilerinden Muhammed Karataş’a ait. Muhammed Karataş ile zanaatkar dedesi Mehmet Karataş’tan kalan Bodrum Çarşısındaki 40 metrekarelik bakır imalathanesinin  bugün Konacık’ ta 2 bin 500 metrekarelik bir alanda geniş ürün yelpazesine sahip Karataş Home Concept’e evrilişini, markalaşma sürecini ve firmanın hizmet anlayışını konuştuk…

Bodrum’daki temelleri 68 yıl önce atılmış, dedemizden babama ve amcalarıma büyük emeklerle geliştirilerek teslim edilmiş, şimdi de bizlere teslim edilen Karataş markasının ne demek olduğunun farkındayız.

Dedem Mehmet Karataş işinin ehli zanaatkâr biriymiş. Bakır ve kalay ustası olan dedemiz 2. Dünya Savaşı yıllarından itibaren belli aralıklarla Kavaklıdere’ den satışa geldiği Bodrum’a 1965 yılından itibaren tamamen yerleşiyor. Daha sonra Çarşı içinde 40 metrekarelik bir dükkân alarak bakır imalatına başlıyor.

Ticari ahlakı, dürüstlüğü ve esnaflığı ile örnek gösterilen dedem; genç yaşta vefat edince çocuklar Kavaklıdere’de dedeleri İstiklal Savaşı Gazisi Ahmet Karataş tarafından büyütülüyor. Amcam İsmail Karataş ve Mesut Karataş 1980’lerde Bodrum’a geri dönüp ata emaneti olan dükkânda öncesinde küçük ev aletleri ve çeyiz, sonrasında da tekstil ve halı satmaya devam ediyorlar. Evin en büyük erkek çocuğu olan babam Ahmet Karataş da 1990 yılında Üsteğmen rütbesinde iken memurluğu bırakıp kardeşleri ile beraber çarşı içindeki dükkânda ticarete dâhil oluyor.

Üçkardeş sırt sırta verip geceli gündüzlü çalışmaya başlıyorlar. Malum o yıllarda Bodrum’da turizm başlayınca yaz aylarında turizme yöneliyorlar. Ana işlerinin yanında Mayıs ayından Ekim’in sonuna kadar turistlere yönelik baskılı, nakışlı tişört işine giriyorlar. Yaz dönemi bitince çeyiz ve küçük ev aletleri satışına ağırlık veriyorlar. Düğün sezonu bitince de halı satışını devreye sokuyorlar. Altı üstü 40 metrekarelik bir dükkânda birbirinden farklı 3 sektörde faaliyet gösteriyorlar…”

Bodrum’da Karataş ismi denilince aklımıza elden taksitli satış sistemi geliyor ister istemez…

“Bodrum’un ticari hayatına ilk bizim kazandırdığımız güvene dayalı ticaret anlayışını 1990 yılından başlayarak tam 30 yıl devam ettirdik. Hiç peşinatsız 15 ay elden taksitli kampanya geleneğini başlattık. İlklerimiz arasında müşterinin evine broşür göndermek, duvarlara ve direklere kampanya afişi yapıştırmak da var. Bodrum’da yıllar içinde dışarıdan gelen yoğun göçle beraber değişen nüfus oranı ve demografik yapısının neticesinde insanlar birbirini tanımaz hale geldi. Verdiğimiz taksitler zamanında gelmemeye başlayınca ne yazık ki güven duygusu da kayboldu. Pandeminin de patlak vermesi üzerine firmayı korumak adına 2020 yılında sadece Konacık mağazası olarak elden taksit geleneğini sonlandırmak durumunda kaldık…”

Küçük ev aletleri, halı, çeyiz, tekstil satışı derken ticari faaliyetlerinize bayilik alarak ev mobilyalarını da eklediniz…

“Çarşıda dedemden kalan dükkânımız turizmin patlamasıyla beraber yerli halka hitap eden bir mağaza işlevini kaybetmeye başladığı için amcam İsmail Karataş’ın öncülüğünde Yokuşbaşı’nda ki çeyiz mağazamızın açılışına karar veriliyor ve küçük dükkanda tamamen turizme hitap eden tekstil satışı gerçekleştiriliyor.

Bir yandan da reklam çalışmaları devam ederken o zamanlar radyo reklamlarının artmasıyla birlikte bizimkiler de radyolarda Karataş Ticaret olarak reklam vermeye başlıyorlar. Sonra bir bakıyorlar ki verdikleri reklamlar Marmaris’ e kadar ulaşmış ve müşteriler Marmaris’ten ürün istemeye başlamış. Bu talepler artınca da amcam Mesut Karataş öncülüğünde Marmaris’ te Karataş Çeyiz şubesini açmışlar.

1997 yılında bir mobilya markasının bayilik teklifi üzerine Konacık’ ta mobilya sektörüne babam Ahmet Karataş öncülüğünde girilmiş oldu. 7 yıl boyunca bu marka ile işbirliğimiz devam ederken bu süreçte Ege Bölgesinde en yüksek ciro yapan ilk 3 firma arasında yer aldık. 7 yılın sonunda ürün çeşitliliğini ve kaliteyi arttırmak adına bayiliği sonlandırıp Karataş Mobilya olarak hizmet vermeye devam ettik. Müşterilerimizle kurduğumuz güven bağı, bu değişimlerde arkamızdaki en büyük güç olmuştur. Adil fiyat politikası, Karataş Home Concept ile özdeşleşmiş bir ilkedir.

Karataş markasının bayilik anlayışından Home Concept formatına geçişinde üçüncü kuşağın etkisi oldu mu?  

“Ablam Betül Karataş Osmanoğlu’ nun 2013 yılında Bilkent İşletme Bölümü’nü bitirip Bodrum’ a geri dönmesi, genç jenerasyonun trendi yakından takip etme ve yeni neslin ihtiyaçlarını daha iyi analiz etmesi bakımından farklılıkları ortaya çıkardı. Mağazada konsept değişiklikleri, çalıştığımız markalarda revizyona gidilmesi gibi yenilikler hız kazandı. Ben bu süreçte İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde İç Mimarlık Bölümü’nde okumaya devam ediyordum. Okurken uzaktan da olsa buradaki faaliyetleri takip ediyor, fuarlara katılıyor, ürün ve model seçimi yapılırken destek oluyordum. Dekorasyon, projelendirmeler ve çizimler yaparak fiziki mesafeye rağmen işe dâhil oluyordum.

Muhammet Karataş olarak üniversiteden sonra Bodrum’a dönme kararı almak size zor geldi mi?

Aslında zor geldi denilemez. Çünkü küçük yaşlardan itibaren tatillerde mağazada çalıştığım için bu işe çok uzak değildim. Zaten mobilya sektörünün zorluğunu gördüğüm halde müşterilerimizin yaşam alanlarına değer katmak iç mimarlığı seçmemde büyük rol oynadı. Kendimi her zaman bu işin bir parçası olarak gördüm. 2019 yılında üniversiteyi bitirip Bodrum’a gelince zaman kaybetmeden iş hayatına hızlı bir giriş yaptım.

Babamın küçüklüğümden beri öğrettiği esnaflığı, üniversiteden aldığım mimari eğitim ile birleştirerek firmaya yeni projelerle destek olmaya devam ediyorum.

Aile işletmelerinin en büyük zaafı işletmenin genç nesillere aktarılması esnasında yaşanır…

“2020 yılından itibaren babam kurumsal işleyişi bize bıraktı. Fakat ‘Ceketimi alıp çıkıyorum’ demedi. Bilakis deneyimleriyle bize katkı sağlamaya devam ediyor. Bizim için bu çok büyük bir şans. Yılların birikimi ve tecrübesi şuan bize ışık tutuyor. Bu işletme altında profesyonel bir şekilde birlikte yol almak bize enerji veriyor.

Karataş Home Concept’in çağı yakalamasının ve müşterilerinin yıllara dayanan bağının kopmamasının püf noktaları nelerdir? 

“Ticaret artık öyle bir boyuta ulaştı ki olay bir ürünü satabilmekten öte müşteriye en iyi hizmeti verebilmekte. Dedemizden amcamıza, babamıza ve ondan da bize aktarılan ‘Alışverişle sınırlı kalmayan dostluk’ ilkemizin bir sonucu olarak, her müşteri Karataş ailesinin değerli bir mensubudur. Karataş ailesinin her ferdi bu duruşu, bakış açısını asla göz ardı edemez.

Bununla beraber zaman içerisinde tüketicinin değişen yaşam tarzını görerek klasik mobilyacılıktan bugün ki konsept mağazacılık anlayışına geçiş yaptık. İşletmemizde koltuk takımından yemek odasına, yatak odasından halıya, perdeden tekstile, bahçe mobilyasından aksesuara kadar geniş ürün yelpazemizle hizmet vermeye devam ediyoruz. Bünyemizde iç mimarlarımızın rehberliğinde müşterimizin talepleri doğrultusunda uygun ürün seçimi ve dekorasyon danışmanlığı hizmeti de veriyoruz.  Karataş Home Concept olarak yeni tarzımız günümüzün minimalist değerleriyle de örtüşüyor. Günümüzün trendini yakından takip etmek adına düzenli olarak fuarlara katılıyor, Bodrum mimarisini göz önüne alarak seçtiğimiz ürünlerin kaliteli olmasının yanı sıra fonksiyonel ve estetik olmasına da özen gösteriyor özgün ve seçkin modellerle her dönem koleksiyonumuzu yeniliyoruz.

Önümüzdeki sürece ait hedefleriniz nelerdir?

“Hedefimiz öncelikle mevcut mağazamızda Türkiye’nin en iyi konsept mağazacılığını uygulayan markası olmak. Bunun dışında en küçük kardeşimiz Musa Karataş da bu sene İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. İlerleyen süreçte Bodrum’a kimlik kazandıracak mimari projeler yapmaya da başlayacağız. Koruma-kullanma dengesini ve Bodrum’un taşıma kapasitesini gözettiğimiz projeler geliştirerek, değerlerimizi koruyarak Bodrum’ un nadide bir turizm merkezi olarak kalmasına katkı sağlayacağız. Aksi halde bu cennet parçası sıradan bir mega kente dönüşecektir…”

Bazı şehirler vardır ismi bile kendi başına bir markadır. Bazı markalar da vardır, bulunduğu bölgeye ayrı bir değer katar.  Kalıcı başarının tesadüf olmadığının en açık örneklerinden biri olan Karataş markası 68 yıllık deneyimi ile Home Concept olarak yoluna emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.