Bodrum Gündem

Neşet Ertaş Anması

“Bir milleti yaşatmak için birtakım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve hasta bir kimse gibidir. Hatta kastettiğim manayı bu söz de ifadeye yeterli değildir.

Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur… Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkûmdur. Birçok unsurlar o felaketin derecesini fark etmez. Fark ettiği gün de ne kadar müthiş bir etkinlikle çalışmak gerektiğini tahmin edemez.“

(Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt: II, 1952)

Dün (25.09.2022) Neşet Ertaş, Halk Tv ekranında Serhan Asker’in Kırşehir’in Terme ortamındaki başarıyla yönettiği etkinlikte coşkuyla anıldığını tv kanalından ilgiyle izledim.

İzlenceyi kalabalık bir topluluk izledi. Oğlu Hüseyin, halası ve iki kızı göz doldurdular. Gülşen Kutlu, Neşet Ertaş türküleriyle yöreyi inim inim inletti! Oğul Hüseyin Ertaş, kaliteli ve derinlikli konuşması ile bilgilendirme yaptı.

Yerel ve ülke sanatçıları yapıtlarını çok güzel seslendirdi. Unesco Dünya Müzik Kenti unvanı gerçekten Kırşehir’e yakıştı.

Kırşehir Belediye Başkanı Sn Selahattin Ekicioğlu başta olmak üzere ekibini ve emeği geçenleri alkışlıyorum! Neşet Ertaş 10. ölüm yıldönümünde memleketi güzel Kırşehir’de gereği gibi anıldı. Medya ortamında Neşet Ertaş yoğun yer aldı.

Tüm Türk toplumun sahiplendiği ve türkülerini zevkle dinlediği usta ozan Neşet Ertaş ile üç kez karşılaştım. Birincisi Kırşehir Erkek Öğretmen Okulu öğrencisi iken gittiğim berber dükkânında, ikincisi Ankara’da bulunduğum konserinde, üçüncüsü İstanbul’daki konserinde…

10.ölüm yıldönümünde büyük ozan Neşet Ertaş’ı saygıyla anıyorum. Bu vesileyle Kırşehir şiirime dönüş ile ilgilenenlere ya da şiir severlere armağan ediyorum.

Kırşehir

Sevginin, özlemin, erdemin kenti
Terme’siyle sağlık, özel Kırşehir.
Garipname beyit beyit esinti,
Âşık Paşa ile sözel Kırşehir!

Seven gözler kente kaleden bakar,
Meyveler dalında aroma kokar,
Haftası gelince ortaya çıkar,
Ahi Evran ile tözel Kırşehir!

Kapadokya’sıyla bilinen ülke,
Ziyaretçi çeker Aslanlıtekke,
“Eline, beline, diline…” ilke,
Hacı Bektaş ile ezel Kırşehir!

Türküleri Anadolu’mun sesi,
Ayrı telden öter sazın nağmesi,
Unutulmaz bozkırın tezenesi,
Neşet’iyle bozlak, gazel Kırşehir!

Kenti görmek huzur verir her cana,
Kızılırmak, Kılıçözü yan yana,
Bölükbaşı, ün bıraktı cihana,
Tarihi boyunca tüzel Kırşehir!

Özleminle çekiyorsun sen beni,
Okuluma doyamadım, nedeni…
Ne desem ve nasıl anlatsam seni,
Özgün dili ile güzel Kırşehir!

Muhsin Durucan

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.