Bodrum Gündem

Yaşar Kemal’de Volkan Konak

Karadeniz müziğinin devrimci sanatçısı Kuzeyin Oğlu Volkan Konak, Maltepeli gençlerle buluştu. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile söyleşi sürdürüldü.
Konak, Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde müzikten, sanata ve gençliğe uzanan önemli konulardaki söyleşisinde derinlikli bir yolculuk yaptı. Kadından, sanattan, sevgiden, güzel Türkçemizden ve Atatürk’ten söz etti.

Çernobil olayına da değinen sanatçı, kansere yakalanarak yaşamını yitiren değerli sanatçı Kazım Koyuncu’yu da andı!

Yeri gelmişken değinelim. Kazım Koyuncu, bir konuşmasında düşüncelerini şu sözcüklerle açıklamıştı:

Çocukken şiirle çok güzel oynuyordum. Şiirlerle çok uğraşıyordum. Bir ceket yaptırmak isterdim o zamanlar İstanbul’a gelirken… Şair ceketi… Geldiğimde 

şairlerin köprü altına gittiğini biliyordum. Kocaman bir yalana hazırdım, muhtemelen ne ceketler diktirdim kendime…

 Köyümden çıkıp gelmiştim, orada başka şeyler okuyordum, burada başka şeyler okumaya başladım. Solcu bir babanın solcu oğluydum. Dik yakalı devrimci kazağım… O çocuk doğru bir çocuktu. Hiçbir şeyi terk etmedim. Şiir yazmadım evet… Vaktim yoktu.”

Volkan Konak, sorulara yanıtladı ve ısrarcı katılımcılarla fotoğraf çektirdi. Ne ki sanatçıdan bir yapıtını seslendirme beklentisi gerçekleşmedi. Y.K. Kültür Merkezi Yöneticisi Gülden Karapınar’ın başarılı çalışmaları gözlere yansıdı.

Volkan Konak Kimdir?

Volkan Konak, (d. 27 Şubat 1967 Maçka, Trabzon) Türk halk müziği sanatçısı.

Volkan Konak, 1967 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinin Yeşilyurt köyünde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Maçka’da tamamladıktan sonra öğretmeninin teşvikiyle 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdi. 1988 yılında konservatuarı bitirip aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Halk Müziği üzerine Sosyal Bilimler mastır eğitimine başladı. 1991 yılında mastır eğitimini tamamladı.

Sanat ve müzik hayatına 1989 yılında Maçka yöresinde yaptığı derleme çalışmalarını topladığı Suların Horon Yeri adlı müzik albümüyle başladı. Daha sonraları beste çalışmalarına başladı. Nazım Hikmet, Yaşar Miraç, Ömer Kayaoğlu, Sunay Akın gibi değerli şairlerin eserlerini besteleyerek müziğini, tarzını belirlemiş oldu. Beste müziğinin içerisine etnik motifleri katarak örneği olmayan kendine özgü bir tarz yaratmış oldu.

Karadeniz Müziğini Evrensel Müzik formlarıyla buluşturarak özgün bir yapıda yeniden şekillendiren Konak, Efulim’i 1993 yılında yaptı. Daha sonra 1994 yılının Ekim ayında Gelir misin Benimle adlı albümünü hazırladı. Askerlik görevi nedeniyle bir süre çalışmalarına ara verdi.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra hemen üçüncü albümü Volkanik Parçalar’ın çalışmasına başladı. Üç aylık çalışmadan sonrada bu albüm müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Volkan Konak, 1998 yılının Nisan ayında kendisi tarafından kurduğu Kuzey Müzik Prodüksiyon isimli firmasından Pedaliza isimli albümünü müzikseverlerin beğenisine sundu.

1993 yılından bu yana albüm çalışmalarında yaklaşık elli adet bestesini sergilemiş ve bu çalışmalar sonunda Gazeteciler Cemiyeti, çeşitli vakıf ve dernekler tarafından yılın sanatçısı seçildi. 1997 yılında Politika dergisi tarafından Yılın En İyi Müzik Sanatçısı seçildi. Volkan Konak’ın 1993 yılında ürettiği bir bestesinin tüm dünya hakları “Kuzey Müzik Prodüksiyon” ile Fransız prodüktör Alain Finet arasında yapılan sözleşme sonucunda Alain Finet tarafından satın alındı.

2000 yılında Şimal Rüzgarı adlı albümünü DMC’den çıkararak dinleyicilerine ulaştırdı. 2003 yılı Aralık ayında 3,5 yıl aradan sonra yine DMC etiketiyle yayınlanan Maranda isimli albümü çıktı. 2006 yılında ise Mora isimli albümüyle müzikseverlerle buluştu.

Mora albümünde olan ve ablası Nuran Bahçekapılı’nın sözlerini yazdığı “Gardaş” adlı eseri Kazım Koyuncu anısına bestelemiştir. Besteci ve söz yazarı kimliğinin yanı sıra şiirsel yönü de olan Volkan Konak’ın birçok şiiri mevcuttur. Konserlerinde şarkılarının yanı sıra birçok şairden şiirlerde okuyan Volkan Konak, anlattığı esprili hikâyeleriyle izleyenlerinin ilgisini çeker.

İki yıl süren Çernobil araştırmasıyla bu facianın Türkiye ve de özellikle Karadeniz Bölgesi üzerindeki etkilerini derleyip belgelendirmiştir. Kanserden babası dahil birçok yakınını kaybeden ve bunun acısını devamlı içinde duyan Volkan Konak, sözlerini ablası Nuran Bahçekapılı’nın yazdığı “Cerrahpaşa” adlı eserini babası için bestelemiştir. Yıllardır Karadeniz Bölgesindeki kanser vakalarının artışına dikkat çekmek için uğraşan Volkan Konak, bölgeye Kanser Araştırma Hastanesi kurulması için mücadele etmektedir.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.