Bodrum Gündem

İyi Partili Bahadır Erdem; “Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasaya göre bir daha aday olamaz…”

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Muğla İl Kongresinde yaptığı açıklamada; “Cumhurbaşkanı anayasaya göre ikinci dönemini tamamlamıştır, bir daha aday olamaz.” dedi.  

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de katıldığı İYİ Parti 3.Muğla İl Kongresinde Divan Başkanlığı yapan İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem Bodrum Gündem’in sorularını yanıtladı. Oldukça dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Erdem 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim tarihi ile ilgili olarak; “14 Mayıs tarihi üzerinde gerçekten duruluyor ve bunun sinyalleri Cumhurbaşkanı tarafından da geldi…” dedi.

Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan bir daha aday olamaz…  

İYİ Partili Erdem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olamayacağı konusundaki sorumuza oldukça dikkat çeken bir yanıt verdi. Erdem; Şu anda Cumhurbaşkanı anayasaya göre ikinci dönemini tamamlamıştır, bir daha aday olamaz. Bunu özellikle söylemek istiyorum. AKP’li, AKP’nin yandaş hukukçuları bunu reddediyorlar ama anayasa çok açık, kesinlikle olmaması gerekir. Ama buna karar verecek olan kim, Yüksek Seçim Kurulu. YSK maalesef ki bizim söyleyeceğimiz ve itirazımızı olumlu, anayasaya uygun şekilde cevap verecek, adil bir şekilde tartışacak bir yapıda değil şu anda. Dolayısıyla da son kararı da kesin karar olarak YSK verecek. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bütün seçimleri bir mağduriyet esası üzerine kurmuştur. Hep mağdurdur, AKP hep mağdurdur. Halbuki Türkiye’nin gelmiş geçmiş bütün yetkilerini elinde toplayan insan topluluğu nasıl olup da bu ülkeye bu kadar eziyet ederken hâlâ mağdur olduğunu iddia edebiliyor? Hani zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkmak denir ya, ama bunlarda hakikaten insaf kalmamış. Dolayısıyla hem mağdur hem de bütün muhalif her şeyi tam anlamıyla bir düşmanlaştırma siyaseti ile görev yaparlar. Dolaysıyla bu fırsatı bir kere daha ona vermeyeceğiz. Ama 6 Nisan’dan sonraki bir seçim tarihini de hiçbir surette erken seçim olarak kabul etmiyoruz. Bunun açıklaması da İYİ Parti tarafından yapıldı. Dolayıyla meclisi feshedecekse Cumhurbaşkanı kendisi feshedecek. 6 Nisan’dan sonraki erken seçim değildir…” dedi.

Yunanistan ile çıkabilecek krizin sorumlusu AK Parti’dir…

5 Ocak günü Türk ve Yunan Sahil Güvenlik Kuvvetlerinin karşılıklı olarak havaya taciz ateşi açması ile Ege sularında gerginlik yaşandı. İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem yaşanan gerginlik ile ilgili olarak; “Yunanistan ile çıkabilecek krizin sorumlusu AK Parti’dir ve AK Parti’nin dış politikadaki tutarsızlığıdır. Ama Türk devleti, Türk milleti çok büyüktür, böyle şeylere de hiçbir zaman pabuç bırakmaz…” şeklinde konuştu.

Ege ve Bodrum sevdalısıyım…

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem bir Ege ve Bodrum sevdalısı olarak; “Bodrum Türkiye’nin en kıymetli ilçesi. Artık bir ilçeye sığmayacak bir yapılanma ve nüfus içinde. Bodrum bütün vatandaşlar için kıymetli…” dedi.

 

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem ile yaptığımız röportajın tam metni;

İYİ Parti Muğla 3. İl Kongresi’ndeyiz. Meclis Divan Başkanlığı’nı İYİ Parti Adalet ve Politikalardan Sorumlu Gelen Başkan Yardımcısı Bahadır Erden yaptı. Aslında çok önemli bir görev değil mi?

“Evet. Çok mutluyum tabii ki. Muğla Türkiye’nin en güzel ili, ilçeleri de Türkiye’nin en güzel ilçeleri. Burada yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları yöre bakamından gerçekten Türkiye’nin en şanslı vatandaşları olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla da Muğla’daki il kongresinde Divan Başkanı olmak benim için çok büyük bir mutluluk ve onurlu bir görev…”

O kadar büyük bir coşku vardı ki sesiniz kısıldı.

“Evet gerçekten sesim kısıldı. Biraz da son zamanlarda çok koşturuyoruz, ses gitti…”

Yalnız maşallah demek lazım Genel Başkan Meral Akşener’in sesi gümbür gümbür.

“Genel Başkanımız bu ülkenin en çok çalışan, hiç yorulmayan, bir gün durmayan, evinde haftada bir ya da iki gece yatmaya imkânı oluyor mu bilmiyorum. Her an halkın önünde, ayağında, esnafın dükkanında. Sayın Genel Başkanımız o kadar çok çalışıyor ki biz zaten onun yanında ‘Yorulduk’ diyemeyiz, utanırız. Türkiye’nin çok zor zamanlarından, çok zor günlerinden geçiyoruz. İYİ Parti, Türkiye’nin yeniden hukuka, adalete, demokrasiye kavuşması için Sayın Genel Başkan’a ve onunla beraber çalışan bizler ki, böyle zor bir dönemde Sayın Meral Akşener’le siyaset yapmaktan gurur duyuyoruz. İnşallah hep birlikte Türkiye’yi bu adalete, hukuka, demokrasiye kavuşturacağız, başka çaremiz yok. Çalışacağız, çok çalışacağız, kazanacağız. Çünkü milletimize, gençlerimize, torunlarımıza buna mecburuz. Bu ülke böyle daha fazla gitmez, gidemez. Mümkün değil. Vatandaşın bu hukuksuzluğa, bu ekonomiye, bu adaletsizliğe, insan kayırmaya, farklı fikri olan herkesi düşmanlaştırmaya dayanacak hali kalmadı. Türkiye buna layık değil…”

En çok konuşulan konulardan bir tanesi Cumhurbaşkanı adayı, bir diğeri de hangi tarihte seçim olacağı. Hukuken düşünüldüğünde Sayın Cumhurbaşkanı’nın sanki üçüncü kez aday olamayacakmış gibi tartışmalar da başladı. Belki de erken seçim söz konusu olacak.  Tarih olarak 14 Mayıs üzerinde çok duruluyor. Sizin bu konuda bir öngörünüz var mı?

“14 Mayıs tarihi üzerinde gerçekten duruluyor ve bunun sinyalleri Cumhurbaşkanı tarafından da geldi. Şu anda Cumhurbaşkanı anayasaya göre ikinci dönemini tamamlamıştır, bir daha aday olamaz. Bunu özellikle söylemek istiyorum. AKP’li, AKP’nin yandaş hukukçuları bunu reddediyorlar ama anayasa çok açık, kesinlikle olmaması gerekir. Ama buna karar verecek olan kim, Yüksek Seçim Kurulu. YSK maalesef ki bizim söyleyeceğimiz ve itirazımızı olumlu, anayasaya uygun şekilde cevap verecek, adil bir şekilde tartışacak bir yapıda değil şu anda. Dolayısıyla da son kararı da kesin karar olarak YSK verecek. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bütün seçimleri bir mağduriyet esası üzerine kurmuştur. Hep mağdurdur, AKP hep mağdurdur. Halbuki Türkiye’nin gelmiş geçmiş bütün yetkilerini elinde toplayan insan topluluğu nasıl olup da bu ülkeye bu kadar eziyet ederken hâlâ mağdur olduğunu iddia edebiliyor? Hani zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkmak denir ya, ama bunlarda hakikaten insaf kalmamış. Dolayısıyla hem mağdur hem de bütün muhalif her şeyi tam anlamıyla bir düşmanlaştırma siyaseti ile görev yaparlar. Dolaysıyla bu fırsatı bir kere daha ona vermeyeceğiz. Ama 6 Nisan’dan sonraki bir seçim tarihini de hiçbir surette erken seçim olarak kabul etmiyoruz. Bunun açıklaması da İYİ Parti tarafından yapıldı. Dolayıyla meclisi feshedecekse Cumhurbaşkanı kendisi feshedecek…”

Bu aslında sizin bir meydan okumanız sanıyorum. Net olarak 6 Nisan’a kadar oldu oldu, olmadı…

“Evet 6 Nisan’dan sonraki erken seçim değildir. Hatta nisan bile değildir. Bu millet bu kadar eziyet çekerken, bu kadar akşam için ne pişireceğini hakikaten bulamazken, anneler artık ağlarken, çocuklarının okul beslenme çantalarına koyacak bir haşlanmış yumurtayı, 2-3 zeytin, bir elma, bir portakal, bir mandalinayı almanın imkânı yokken, artık bu kadar büyük bir ekonomik sıkıntıda ve adaletsizlikte seçimin çok çok önceden yapılması lazımdı ama AK Parti son dakikaya kadar işte ‘üç günlük beylik beyliktir’ hesabı bütün bu şatafatı, saray debdebesini, Türkiye’yi bu kadar soymayı bırakamaz. Ama milletimiz, vatandaşlarımız kesinlikle ve kesinlikle seçimlerde tarihi 14 Mayıs mı olur hangi tarih olursa olsun bu iktidardan kurtulacak…”

Adaylık konusunda bir öneriniz var mı?

“Onu 6 genel başkan birlikte karar verecek. Onun için benim bir şey söylemem İYİ Parti Genel Başkanı Yardımcısı olarak doğru olmaz…”

Sizin hukukçu olmanızdan dolayı bu soruyu sormak istiyorum. İki gün önce Yunan Sahil Korumasının havaya ateş açması söz konusu ama balık konusu ön plana çıkartılıp Kardak krizi sürekli devam ediyor. Ve bu kriz de genelde iktidarlara yarıyor. Bu konu ile ilgili neler söyleyeceksiniz? Aslında Yunanlılar ile bizim bir sıkıntımız yok gibi gözüküyor.

“Yunanlılarla Türkler arasında bir sıkıntı yok. Evet Türkiye’nin işgalinde İngiltere, Yunanistan’ı kullanmıştır. O bakımdan Türk milleti de Mustafa Kemal Atatürk de silah arkadaşlarıyla, kentlisiyle, köylüsüyle, kadınıyla, erkeğiyle, çiftçisiyle bütün düşmanları denize dökmüştür. Şu anda Yunanlılarla Türkler arasında siyasetçilerin yapay olarak oluşturdukları sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye’nin Yunanistan’a ya da hiçbir millete, hiçbir düşmana boyun eğmesi mümkün değildir. Biz boyun eğmezken zaten hep uluslararası hukukun, hakkın ve adaletin milletimize, ülkemize, devletimize verdiği hakları kullanırız…”

Yurtta barış dünyada barış.

“Yurtta barış dünyada barış anlayışı. Yunanlılar son zamanlarda bu kadar çok seslerini çıkarabiliyorlar. Bunun da sebebi yine AK Parti’nin zayıf iktidarıdır, dış politikadaki tutarsızlığıdır. Bu tek adam rejimine göre Türkiye’nin dış politikasını yönetmesidir, ekonomik olarak çekilen sıkıntılardır. Maalesef ki AK Parti Türkiye’ye çok büyük zarar vermektedir. Yunanistan da onun için biraz sesini çıkartıyor ama Türk devleti, Türk milleti çok büyüktür, böyle şeylere hiçbir zaman pabuç bırakmaz…”

Çok teşekkür ederim. Bodrum’a da bekleriz.

“Bodrum Türkiye’nin en kıymetli ilçesi. Artık bir ilçeye sığmayacak bir yapılanma ve nüfus içinde. Bodrum bütün vatandaşlar için kıymetli.”

Çok teşekkürler, başarılar ve kolaylıklar dilerim.

Bahadır Erdem Kimdir?

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, 1964 yılında Ankara’da doğdu. Malatya-Darendeli Sami ve Bingül Erdem çiftinin tek çocuğudur. Ankara TED Kolejinden 1983 yılında mezun olan Erdem, 1987 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılında Yüksek Lisans, 1998 yılında da Doktorasını tamamladı.

Erdem, 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Yardımcı Doçent, 2004 yılında Doçent ve 2009 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalında Profesör unvanını aldı.

Prof. Dr. Bahadır Erdem, Erdem Hukuk Bürosunun kurucu ortağıdır. Avukatlığı ile birlikte aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalında profesör ve milletlerarası tahkim hakemidir. Hali hazırda birçok uluslararası ticari uyuşmazlıkta ICC hakemliği yapmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk resmi üyesi olarak Özel Hukukun Uyumlaştırılmasına İlişkin Uluslararası Enstitü’nün (UNIDROIT) Yönetim Konseyine seçilen Prof. Dr. Bahadır ERDEM, 2014-2019 tarihleri arasında bu görevi yürütmüştür. Halen UNIDROIT Onursal Yönetim Konseyi üyesidir. Bahadır Erdem, 2004 – 2010 yıllarında Türk Patent Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütmüştür. Bahadır Erdem, 27.11.2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un, 2000 yılından beri başlayan tüm hazırlık çalışmalarında bulunmuş, Kanunun bazı hükümlerini kaleme almış ve Adalet Bakanlığı Komisyonu Üyesi olarak 5718 sayılı Kanun’un kabul edilmesine kadar görev yapmıştır.
Prof. Dr. Bahadır Erdem hukukun çeşitli alanlarında, akademik ve pratiğe yönelik birçok makale kaleme almıştır. Eserlerinin büyük bir bölümü tanınmış uluslararası ve milli hukuk dergilerinde yayınlanmıştır. Erdem, ayrıca bilimsel ve pratiğe dönük çeşitli kitaplar yazmıştır. Uluslararası özel hukuk ve kanunlar ihtilâfı konuları başta olmak üzere milletlerarası tahkim, arabuluculuk, uluslararası ticari sözleşmeler, fikri mülkiyet hukuku, yabancı mahkeme ve hakem kararlarının tanınması ve tenfizi ile uluslararası çocuk kaçırma ihtilâfları, yatırım uyuşmazlıkları, doğrudan yabancı yatırımlar, vatandaşlık ve yabancılar hukuku alanlarında uzmanlığa sahiptir.

Prof. Dr. Erdem, ayrıca, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde milletlerarası özel hukuk, milletlerarası fikri mülkiyet hukuku, Türk Vatandaşlık hukuku dersleri vermektedir.

Evli ve bir kız evladı olan Prof. Dr. Bahadır Erdem, İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını sürdürmektedir…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.