Bodrum Gündem

Bodrum Belediyesi devrede

Ev sahipleri, “kiralama ruhsatı” almadan, evini kiraya veremeyecek.

Verenlerin evleri mühürlenecek.

Muğla genelinde, Bodrum özelinde “yüksek kiralar” gündem olmaya devam ediyor.

Yerel ve ulusal medya, Bodrum’da astronomik rakamlara ulaşan kiralar nedeniyle, özellikle kamu çalışanlarının bölgeyi terk ettiklerine ilişkin haberler yapıyor.

Ev kiraları, çalışanların aldıkları maaşı geçince, kamu çalışanları tayin istiyor. Örneğin, Bodrum devlet hastanesine yüksek kiralar nedeniyle doktor gelmiyor, mevcutlar da tayin istiyor.

Pandeminin başından bu yana geçen üç yıl içinde, ev kiraları Bodrum’da 10 kat arttı. Ev sahipleri, tefe, tüfe gibi enflasyon oranlarını yok sayarak, evlerinin kira rayicini kendileri belirlemeye başladı.

Muğla genelinde ve Bodrum’daki yüksek ev kiraları sorununa nasıl çözüm bulunacağına ilişkin Hükümet, Muğla Valiliği, AKP Muğla Milletvekilleri ve Ankara’daki yetkililerden henüz bir açıklama yapılmadı.

Siyasi konulara olan ilgide, yağcılıkta sınır tanımayanlar, yüksek kiralar, hayat pahalığı, geçinemeyerek tayin isteyen çalışanlar konusunda yine susmayı tercih ediyor.

Bodrum Belediyesi devrede.

Ünvanlıların suskunluğuna rağmen, konu üzerinde “kafa yoranlar” da var.

Örneğin Bodrum Belediyesi. Bodrum’da kiraların yüksekliği konusunda ne kadar etkili olur, bilmiyorum.

Ancak, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, evlerini “günlük, haftalık ve aylık” olarak kiraya verecek ev sahiplerine “ruhsat alma” zorunluluğu getirdi.

Bodrum Belediyesi tarafından, evini kiralayan ev sahiplerine ve ev kiralayan site-kooperatif  yönetimlerine bir yazı gönderdi.

Yazıda, “Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri kapsamında, günlük, haftalık ve aylık kiralama yapan ev sahiplerinin, Bodrum Belediyesi ruhsat bürosuna giderek,kiralama  ruhsatı almaları” gerektiğini belirtti.

Bodrum Belediyesi ayrıca, kiralama ruhsatı almadan evlerini kiraya veren ev sahiplerine, para cezası uygulanacağını, kiraya verilen evin de mühürleneceğini hatırlattı.

Evlerini yıllık olarak kiralayan ev sahipleri, bu uygulama dışında tutuldu. Bodrum Belediyesi’nin “uyarı” yazısında, evini yıllık olarak kiraya veren ev sahiplerinin “kiralama ruhsatı” alma zorunluluğu olmadığını belirtti.

Kiracı kimlik bilgileri polise bildirilecek.

Öte yandan Bodrum’da, ev sahipleri ve kiracılar üzerinde yoğun bir denetim dikkati çekiyor. Örneğin, yine Kimlik Bildirme Kanunu” uyarınca, site ve kooperatif yönetimleri, sitelerinde kiralanan evlerle ilgili olarak, kiracı kimlik bilgilerini, polis ve jandarmaya da bildirecek. Bu nedenle evlerini kiraya veren ev sahipleri, kiracı ve kiracı ile birlikte evde kalan diğer kişilerin kimlik bilgilerini site yönetimlerine bildirmek zorunda olacaklar.

Vergi dairesi de ev sahiplerinin peşinde.

Bu arada Bodrum Vergi Dairesi de evlerini kiraya veren ev sahiplerinin, vergi borçları ve devlete vermek zorunda oldukları verginin de peşine düştü. Evlerini kiraya vererek gelir elde eden ancak devlete olan vergi borcunu ödemeyen ev sahiplerini belirlemeye başladı. Site yönetimleri, bu konuda resmi bir yazı ile bilgi istenmesi durumunda evini kiraya veren ev sahiplerini, vergi dairesine bildirmekle zorunlu olacak.

Böylece Bodrum’da evini kiralayan ev sahipleri ile ilgili yeni bir dönem başlayacak. Bu yeni dönem ve uygulamalar, yüksek ev kiralarına engel olur mu bilmiyorum.

Ancak, bundan böyle ev sahipleri evini kiralamadan önce “kiralama ruhsatı” alacak. Kiralamadan dolayı devlete olan vergi borcunu ödeme konusunda yakın takipte olacak.

Bodrum’da ev kiralayanların kimlik bilgileri de güvenlik kuvvetlerinde olacak.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.