Bodrum Gündem

Kolayca tüketilecek, dayanıklı, besleyici değeri yüksek, raf ömrü uzun ürün geliştirildi

Kolayca tüketilecek, dayanıklı, besleyici değeri yüksek, raf ömrü uzun ürün geliştirildi

Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü depremzedeler için  “Yalnız Değilsiniz” kampanyası başlatırken, kolayca tüketilecek, dayanıklı, besleyici değeri yüksek, raf ömrü uzun ürün geliştirdi…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

06 Şubat 2023 günü ülkemizin 10 ilini etkileyen iki büyük deprem sonucu bölgede yaşayan vatandaşların acil yiyecek ihtiyacının karşılanması için Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenleri ve Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinden oluşan öğrenci topluluğu (BÜGAST) “Yalnız Değilsiniz” kampanyası başlattılar.

Çok Özel Bir Çalışma…

06 Şubat 2023 Salı günü bölüm akademisyenleri ve öğrenci temsilcileri ile yapılan toplantı sonucunda depremde zarar görenlerin öncelikli ihtiyacı olan yiyecek ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.  Bu amaçla bölgede yaşayanlara ulaşmanın zorluğu, hava şartları, arama kurtarma faaliyetlerinin uzaması ihtimali düşünülerek bu şartlarda kolayca tüketilecek, dayanıklı, besleyici değeri yüksek, raf ömrü uzun bir ürün geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bölümdeki akademisyenler tarafından Ankara ilinin coğrafi işaretli “Beypazarı Kurusu”nun aslına sadık kalınarak kuru üzüm, pekmez, fındık gibi ürünlerle geliştirilerek, ürünlerin duyusal analizlerinin uygun görülmesi ile üretim planlaması yapıldı. Hedeflenen üretimin süratle yapılabilmesi için Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından Başkent Üniversitesi Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA)’nde bulunan mutfak ve fırınların kullanılması, ihtiyaç duyulan hammaddelerin Başkent Üniversitesi tarafından süratle karşılanması direktifi verildi.

Depremzedeler İçin Coğrafi İşaretli Besleyici Ürünler Üretildi…

07.02.2023 günü başlanan üretim çalışmalarına Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanlığı akademisyenleri ile gönüllü öğrenciler katıldı. 2 gün boyunca üretilen Zenginleştirilmiş Beypazarı Kuruları’na, 3. günden itibaren ürün çeşitliliği sağlamak için çikolatalı kurabiye ve un kurabiyesi de dâhil edildi.  Yapılan çalışmalar sağlıklı bir ortamda hazırlanıp 175 gr.lık paketlere ayrıldı. Ürünler için Başkent Üniversitesinin kendi üretimi olan süt,  tereyağı,  yumurta gibi ürünler öncelikle kullanıldı. 10 Şubat 2023 Cuma akşamına kadar hazırlanan 2 bin 800 paket (yaklaşık 500 kg.) deprem bölgesine gönderildi.

Başkent Üniversitesi 11 Tır Yardım Gönderdi…

Başkent Üniversitesi depremin ilk gününden itibaren Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın talimatı ile oluşturulan yardım toplama merkezinde deprem bölgesine, üniversite ailesi ve yardımseverler tarafından yapılan bağışlarla temin edilen ihtiyaç malzemeleri spor salonunda kurulan yardım toplama merkezinde toplamış ve gruplara ayırarak kolilemiş ve paketlemiştir. Tüm yardımlar Başkent Üniversitesi bünyesinde kurulan Depremzedelere Yardım Toplama Merkezine koordinatörlüğü ile düzenli bir şekilde tek elden depremzedelere ulaştırılması sağlanmıştır. Bu yardımlara ilave olarak günlük planlamalarla Başkent üniversitesi kuruluşları olan AÇKAR süt ürünlerinden 12.5 ton süt ürünü, 5000 parça ALAF tekstil ürünü ile birlikte tüm bu yardımlar Başkent Üniversitesi araçları ile toplamda 11 TIR ile afet bölgesine gönderildi ve gönderilmeye devam ediyor.

Bodrum Belediyesi ile Birlikte Depremzedelere Yemek Dağıtıyorlar…

Depremin yarattığı etkinin ortaya çıkması ve yardım ekiplerinin bölgeye ulaşması ile en büyük sorunlardan birisinin de yemek üretimi olduğunun görülmesi üzerine, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyen ve öğrencilerinden gönüllü olarak bölgeye gitme müracaatları değerlendirildi.

Bölgede kişisel yardımdan çok kurumsal çözüm üretilmesi amacıyla Başkent Üniversitesi’nin gastronomi alanında iki yıldır stratejik ortağı olduğu Bodrum Belediye Başkanlığı ile temasa geçildiğini ifade Öğretim Görevlisi Hakan Özler;  “Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan Başkent Üniversitesi’nden seyyar mutfaklara gönüllü desteği de memnuniyetle karşıladı. Bunun üzerine Prof. Dr. Mehmet Haberal gönüllerden oluşacak bir ekibin hazırlanması ve bölgede ihtiyaç duyacakları tüm malzemelerin (Çadır, uyku tulumu, jeneratör, gıda malzemeleri vb.) temin edilmesi talimatını verdi. Bir Akademisyen ve dört öğrenciden oluşan ilk ekip 11.02.2023 Cumartesi günü Hatay ili Arsuz ilçesine giderek kendi çadırlarını kurdular ve Bodrum belediyesinin seyyar mutfaklarını işleten ekibine dâhil oldular. Depremin etkilerinin uzun süre devam edeceği düşünülerek diğer gönüllülerin haftalık periyotlarda Üniversitemize tahsis edilen seyyar mutfaklarda dönüşümlü görev yapması hedeflenmektedir. Bu anlamda gastronominin sosyal girişimcilik modeli olarak da yapılabildiğinin örneği sergilenmektedir…” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.