Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Böyle bir felaketi İsveç yaşasaydı!

    Ömrümün büyük bir bölümü İsveç’te geçtiği için eğer Türkiye’nin yaşadığı doğal felaketi İsveç yaşasaydı nasıl çözer ve bu krizi atlatırdı diye düşündüm.

    Bir kere ülke yaşanan trajedi karşısında bir bütün olup, tüm dinamikleri ile birlikte hareket ederdi.

    -Kavga değil hep barış yanlısıdırlar

    Parlamenter demokrasiye dayalı anayasal bir monarşi ile yönetilen İsveç’te, herkes bir bütün olup, iktidarı ve muhalefeti ile hep bir hareket ederdi.

    -İktidar ve muhalefet adeta kenetlenirdi.

    Bir krizin çıkmaması için tüm gayretler sarf edilirdi. İsveç Kraliyet Ailesi başta olmak üzere Başbakan, Bakanların tümü Parlamento çatısı altında toplanır, saygı duruşunda bulunur ve topluma birlik olup acıları paylaşma mesajı verirlerdi. İktidarı İle muhalefeti ile adeta kenetlenir, sokakta bu birlikteliğe uyardı.

    Bu atmosferde bir İsveç halkıda birbirine kenetlenir yaraları sarar ve büyük bir soğukkanlılıkla ülkenin bu yasını paylaşılardı. İsveç’i örnek verirken, tabii ki tüm Batı Avrupa böyle benzer bir sağduyu ile bu acıyı paylaşır ve yüreklerinde dağlardı.

    -Bizdeki gibi gözünün içini çıkarmazlardı.

    Türkiye benim anavatanım Türkiye’yi kötülemek bana düşmez. Ancak, yaşananlarda ortada. Bir abartı olmadan bunları yaşadık ve yaşamaya da devam edemiyoruz.

    -Biz ise birbirimizin gözünü oyarız.

    Türk siyaseti siyasi beklentiler ve çıkarlar karşısında yaşanan doğal afetlerde bile bir olamıyor. Kısacası onları oraya seçen Türk milleti kadar olamıyorlar. Durup bir kendilerine bir de sokaktaki duruş ve bakışa baksalar aslında bunu çözerler ancak gözlerini hırs ve nefret bürümüş. Tabii ki bu krizin yönetilememesinde iktidar çok büyük rol oynuyor. Bunun ağır bedelini de deprem bölgesinde yaşayanlar ve Türk milleti ödüyor.

    Bir daha böyle felaketler yaşamamak ve İsveç’in siyasetteki birlikteliğini örnek alacak bir Türkiye özlemi ile…

    Sevgi ile kalın Stockholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.