Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile 15:15’te 15 Dakika Sokağın Gündemi

Gazeteci Fatih Bozoğlu her hafta pazartesi günü saat 15:15’te yayınlayacağını bildirdiği programının ilkini gerçekleştirdi.

Bodrum Gündem Haber

Gazeteci Fatih Bozoğlu bu hafta 15:15’te ülkenin en önemli gündemi Deprem ve Ekonomi diğer yandan seçim tarihinin belirlenmesi ile Seçiminde gündemin içinde yerini aldığını belirtti.

Önce Kahramanmaraş Depremini konuşan Gazeteci Fatih Bozoğlu deprem ile ilgili gidip gördüklerini şu şekilde anlattı; “Depremin ilk günlerinde kendi olanaklarımla Adana, İskenderun, Arsuz ve Kırıkhan’a gidip gözlemlerde bulundum ve izlenimlerimi de Bodrum Gündem takipçilerimizle paylaşmıştım. Depremin ilk günlerindeki paniği, korkuyu ve yoksunluğu farklı bir bakış açısı ile oralardan sizlere aktarmaya çalışmıştım. İki hafta sonra yeniden bölgeye gittim. Elbette ilk günlere göre farklı bir manzara ile karşılaştım. İlki Hatay-Arsuz’da kurulan Bodrum Dostluk Kenti 12 çadırdan 100’ün üzerinde çadırdan oluşan bir çadır kent haline dönüşmüş. Çok sayıda konteyner ile depremzedelerin barındıkları, yemeklerini yiyebildikleri, tuvalet ve duş ihtiyaçlarını kısmen de olsa giderebildikleri bir yer haline gelmişti. En çok hoşuma giden ise; Bodrum Bahçeşehir Koleji öğretmen ve öğrencilerinin rengarenk boyadıkları iki konteyner depremzede çocukların kahkahalar ile güldükleri ve iyileştikleri bir rehabilitasyon merkezi olmasıydı.

Arsuz’dan Antakya’ya geçtiğimizde ise inanılmaz bir kaos ile karşılaştım. Her yer her yerdeydi. Enkaz kaldırma çalışmaları ortalığı toz dumana katıyor, yıkılan binalardan gelen koku adeta bir karabasan gibi şehrin üzerindeydi.

Bombalanmış bir şehri andıran sokaklarda planlanmış bir çalışmadan daha çok ‘Saldım çayıra, mevlam kayıra’ anlayışında bir çalışma vardı. Yurttaşlar en önemli sorunun da su, duş ve tuvalet olduğunu dile getirirken, Hatay’dan, Adıyaman’a kadar tüm deprem bölgesi genelinde bir gerginlik hakim. Depremzedeler ağız birliği etmişçesine şöyle konuşuyorlardı; “Biz her daim devletimizin yanında olduk, olmaya da devem edeceğiz. Lakin biz devleti bir gün yanımızda görmek istedik ve devlet yoktu…”

Yurttaşların devlete güveninin azalması çok tehlikeli ve bir an önce bu güvenin yeniden kazanılması gerekiyor. Bu konu sadece Ak Parti ve küçük ortağı MHP’nin sorunu değil, Ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere tüm muhalefet partilerinin de sorunu.

İşte bu sorumluluğu en iyi yerine getirenlerden birisi de Türkiye İşçi Partisi. Gözlerimle gördüm, izledim ve gurur duydum. Çok organize bir çalışma yürütüyorlar. Üstelik yurttaşlar destekledikleri parti ne olursa olsun onların adaletine ve hakkaniyetine güveniyor.

Elbette Hatay’da en çok konuşulanlardan birisi de Bodrumlular. Gerçekten Bodrum’dan gelen yardımların hakkaniyetli bir şekilde doğru kişilere ulaştığını net olarak söyleyebilirim. Başarılı bir organizasyon yürüttükleri de aşikâr.

Bir noktaya özellikle dikkat çekmek istiyorum. CHP Adıyaman İl Başkanı Borak Binzet ile yaptığım röportajı çok önemsiyorum. Başkan Burak Binzet “Biz depremzedeyiz. Birçoğumuz orta düzeyde gelir sahibi ve varlıklı insanlarız. Bizler asla dilenci değiliz. Bizlerin yardıma ihtiyacı var. Konteyner, Çadır, mevsimine uygun giysi, yiyecek ve hijyen malzemeleri başta olmak üzere en çok saygıya ihtiyacımız var. Bizlere gönderilen yardımlar arasında mayolar, abiye elbiseler, kirli ve kullanılmayacak kadar eski elbiseler ve ayakkabılar var. Kadın jartiyeri bile göndermişler. Ayıp, ayıp…” şeklindeki sözleri üzerine gözlerim doldu, benim bile gururum incindi.

Başkan sağ olsun bizi kendi evinde misafir etti. Sabah peynir zeytin bir kahvaltı hazırlamak için çırpındı durdu. İnanın yaklaşık iki saat boyunca Adıyaman’da ekmek bulmaya çalıştı.

Bilmem durumu anlatabildim mi?”

Depremin ardından en önemli sorunun ekonomi olduğunu vurgulayan Bozoğlu “Zaten deprem öncesinde de ekonomi tıkırında değildi. Deprem bölgesinde doğal olarak ekonomi de enkaz altında kaldı. Üç beş dükkan açık ve işlerini sürdürmeye çalışıyorlar ve depremin yaralarını sarmak için işine gücüne sarılıyor.

Nakliyecilik ve ev taşıma yanında yeni bir işkolu ortaya çıkmış, o da depoculuk. Diğer yandan da girilmesi yasak olan evlerden eşyaları çıkartmak için çok yüksek paralar talep ediliyor. İnsanlar sıfırdan başlamak yerine en azından kızının çeyizini ve yaşamını sürdürebileceği ev eşyalarını kurtarmak istiyor. Zira devletin vermeyi taahhüt ettiği yardımlar henüz depremzedelere ulaşmamış durumda, ulaşsa bile evini yeniden düzmek için yeterli bir yardım olmadığı da bir gerçek.   

Köylerde tarım durmuş. Çünkü birçoğunun traktörü ve diğer tarım araçları enkaz altında kalmış. Tohum yok, gübre yok, tarımsal ilaç yok.

Deprem nedeni ile ülkemizin her bir noktasında var olan ekonomik buhran daha da sert hissediliyor. Turizm bile pamuk ipliğine bağlı. Yeni bir deprem beklentisi yabancı turistlerin rezervasyonlarının iptaline neden olabilir. Kötü bir senaryo ama her şeye hazırlıklı olmakta yarar var.

Bu arada Bodrum’daki otellerde misafir edilen depremzedeler başta Muğla ve çevre illerdeki KYK Yurtlarına olmak üzere transferleri gerçekleşmeye başladı. Oteller de yavaş yavaş sezon hazırlıklarına başlıyor.

Pazar fiyatlarından da anlaşılacağı üzere deprem Türkiye’nin tamamında etkili oluyor. Ekonomik buhran büyümeye devam ediyor…” dedi.

Yerel gündemde ekonomi, kiralar, turizm sezonu, bozuk yollar ve en önemlisi de su sorunu olduğunu belirten Gazeteci Fatih Bozoğlu 15:15’te 15 Dakika Sokağın Gündemi programı “Mumcular Barajının 17 milyon 530 bin metreküp su tutma hacmi var. Şu an itibarı ile barajdaki su miktarı yüzde 48’e düşmüş durumda. 37 milyon 810 bin metreküp su tutma hacmi bulunan Geyik barajında ise şu an itibariyle 19 milyon 500 bin metreküp ile su miktarı yüzde 47’ye düşmüş durumda.

Diğer yandan seçim süreci de başladı. Bu da ayrı bir kriz nedeni. AK Parti’den İl Başkanı Kadem Mete ve Bodrum İl Başkanı Osman Gökmen aday adaylıklarını açıklarken, gözler CHP’nin aday adaylarına çevrildi. Kerim Cangır, Mustafa Saruhan, Halil Karahan, Adem Zeybekoğlu, Bekir Perçin, Mehmet Demir, Süreyya Öneş, Nurten Çakıcı Bıçak, Remzi Kazmaz’ın isimleri öne çıkarken, süreç içinde en az 20 aday adayının daha başvuru yapacağı ifade ediliyor. Diğer yandan İYİ Parti’den Metin ergun’un adaylığına kesin gözü ile bakılıyor ve Mehmet Tosun’un da ikinci sıra Milletvekili aday adayı olması bekleniyor. Behçet Saatçi’nin ise Muğla Büyükşehir mi yoksa Milletvekili adayı mı olacağı da yine sokaklarda konuşuluyor.

Bodrum dilenciler tarafından işgal edilmiş durumda ve bunun sorumlusu hangi kurumsa bir an önce çözüm bulmak zorunda. Bu konuyu da belirtmekte yarar var.

Bodrum’da adeta gecekondu gibi devam eden Kaçak yapılar sorununu da gelecek hafta Pazartesi günü 15:15’de 15 dakika içinde konuşmaya devam edeceğiz.” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.