Bodrum Gündem

YKS Öncesi Son Uyarılar

YKS Öncesi Son Uyarılar

Yaklaşık 3500000 adayın başvuru yaptığı 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı bu yıl 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınava az bir süre kala sınav için yapılması gerekenlerle ilgili Bodrum Açı Kurs Merkezi Kurucusu ve Uzman Öğretmen Haydar Akbaba ile görüştük.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Açı Kurs Merkezi Kurucusu ve Uzman Öğretmen Haydar Akbaba’nın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Bizler yoğun geçen bir sezonun ardından sınav için geri sayıma başladık. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz gecesine gündüzüne kattı. Dersler, etütler, çözülen binlerce soru ile yoğun bir programın ardından seri denemelerle sınava hazırlığımızı tamamlıyoruz. Sınav vakti geldi çattı denebilir. Geri kalan sürede öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gerekenler olacak. Sınav öncesi son günlerin iyi değerlendirilmemesi ve yaşanacak olumsuzluklar yılların emeğini yok edebilir. Bunun için öğrenci ve velilerin aşağıdaki tavsiyelere dikkat etmesi öğrencilerin yararına olacaktır.

Öğrenciler rutinlerini düzene sokmalılardır. Uyku düzenleri ve uyanma saatleri düzene girmeli gece erken yatıp sabah erken kalkmalılar. Sabah kahvaltısını düzenli şekilde yapmaları, sağlıklı beslenmeye özen göstermelilerdir. Kendilerini rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durmalılardır. Veliler de bu konuda öğrencilerimize yardımcı olmalılardır. Özellikle sınav öncesi son gün ağır ve rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durmalı, sınav sabahı kahvaltı yapmadan sınava gitmemeleri gerekmektedir. Sınav öncesi ve sınav günlerinde dışarıdan yemek yerine evde yapılmış yemekleri tercih etmelilerdir.

Öğrenciler geri kalan sürede her gün deneme çözmeye dikkat etmeli özellikle son 5 yılın çıkmış sorularını çözmelilerdir. Sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmalı bedenini ve zihnini yoracak aktivitelerden uzak durup dinlenmiş ve zinde bir şekilde sınava girmelidir. Sınav öncesinde sınava girecekleri okula gidip sınav salonunu görmelerini tavsiye ediyorum.

Sınav sabahı erken kalkıp kahvaltısını yaptıktan sonra sınav binasına vakitlice gitmeleri yararlarına olacaktır. Ulaşım ve süreyi de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Sınav binalarına geç kalan öğrencilerin giremeyeceğini unutmasınlar. İki sınav arasında sınav değerlendirmesi yapmaktan sorular üzerine konuşmaktan arkadaşları ile sınavı karşılaştırmaktan uzak durmaları gerekmektedir. Ertesi gün girecekleri önemli bir sınav olduğunu unutmasınlar. TYT sınavı sonrasını dinlenerek geçirmelerini tavsiye ediyoruz.

TYT sınavında tüm sorulara bakmalı, çözemediğiniz vaktinizi alan soru üzerinde çok durmamalısınız. Zamanınız kalırsa çözemediğiniz sorulara dönüp bakabilirsiniz. Tüm soruların aynı puanı verdiğini unutmayalım. AYT sınavında ise tercih yapmak istediğiniz alanla ilgili tüm sorulara bakmanız gerekmektedir. AYT sınavında da tüm soruların puanlarının eşit olduğunu unutmayalım.  Kodlama için soruların bitmesini beklemeyin benim tavsiyem her sorudan sonra kodlamayı yapmanız. Bu şekilde kaydırma yapmanın da önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca çözmeye çalıştığınız soruya odaklanmalısınız. Çözemediğiniz soruları düşünmeyin. İşlem gerektiren sorularda zihinden çözmek yerine işlem yapmanızı tavsiye ediyorum. Sınav kitapçığını bunun için kullanabilirsiniz.

Veliler ise bu süreçte öğrencilere destek olmalı, öğrencileri strese sokan üzerinde baskı oluşturan söylem ve eylemlerden uzak durmalılardır. Öğrenci sınav üzerine konuşmak istemiyorsa üzerine gitmemeli sınav yerine öğrencinin değerli olduğunu hissettiren anlayışlı ve yapıcı dil kullanılmalıdır. Sınav öncesi dışarıdan yemek yerine hep birlikte evde yemeği tercih etmelisiniz. Öğrenciler kadar heyecanlı olan velilerin kaygılarını ve heyecanlarını öğrencilerden uzak tutmaları öğrencilere hissettirmemeleri gerekiyor. Öğrencinin burum karşısında heyecanı ve kaygısı artabilir. Ayrıca öğrenciye beklenti yükleyen konuşmaların da yapılmaması gerekiyor.

Tüm öğrencilerin emeklerinin karşılıklarını alması dileğiyle başarılar diliyoruz.” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.