Bodrum Gündem

CHP Muhalefeti Unuttu

Plan ve Bütçe Komisyonu, Meclis’in en önemli komisyonudur. Meclis Başkanlığı’na gelen kanun tekliflerinin yarısından çoğu, bu komisyonda görüşülerek kabul edilir.

Çünkü AK Parti döneminde teklifler, “TORBA” halinde gelir, torba teklifi diğer komisyonlara gönderilmeden Bütçe Komisyonu’nda karara bağlanır. Diğer komisyonların bütün iş yükünü bu komisyon aldığı için, gelen teklifin asli ve tali komisyonları, hiç toplanamadan 5 yıllık dönemi tamamlar.

Yeni dönemin ilk TORBA kanun teklifi de yine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldi.

Teklifin adı, “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” idi.

Ancak TORBA’nın içine, Memur ve Emeklilere yapılacak zamlar ile TOKİ konutları dahil yine her şey doldurulmuştu.

Görüşmeler başlamadan önce iktidar ortağı MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Tekliflerin TORBA halinde Meclis’e gelmesine tepki gösterdi. Kalaycı, “MHP olarak öteden beri torba düzenlemelere hep karşı çıkmışızdır. Çok arızi durumlarda olması gereken bir düzenlemedir” diyerek ortağını uyardı.

CHP, muhalefeti unuttu mu?

Akşam yemeği arası, baklava ve kiraz ikramları dahil, 11 saat süren görüşmelerden sonra, TORBA’nın ağzı büzülerek Genel Kurul’a gönderildi.

İktidar milletvekilleri, teklifi hiçbir muhalefet engeli ile karşılaşmadan, çok rahat bir şekilde geçirdi. Çünkü, salonda muhalefet yok gibiydi. Muhalefet için, “seçim yenilgisinin üzüntüsünü atamamışlar” yorumları yapıldı.

Muhalefet iyi hazırlandığı zaman, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki müzakereler çok heyecanlı ve tartışmalı geçer. Bu nedenle de gazeteciler kendilerini, “haber havuzuna” düşmüş gibi hisseder ve komisyon görüşmelerini izlemeye koşarlardı.

Geçen dönem bunu yaşadık

Geçtiğimiz dönem CHP, kanun tekliflerinin komisyondaki görüşmelerinde  gerçekten iyi muhalefet yaptı.

Başta, işçi kökenli ve sokak eylemlerinden parlamentoya gelen eski Muğla Milletvekili Süleyman Girgin olmak üzere komisyonun CHP’li vekilleri tekliflerin görüşmelerine hazırlıklı gelirdi.

Hayat pahalılığı ile ilgili görselleri ve fiyatları artan ürünleri da yanlarına alarak komisyon salonuna gelir, hükümeti protesto ederdi.

Hatta, komisyona gelen bakanların önünü keserek, sokağın çığlığını Meclis’e taşırdı. Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde muhalefetin gerçek görevini yaptığı bu görüntülere tanıklık ettik.

14 Mayıs 2023 seçimleriyle oluşan yeni dönemin, ilk kanun teklifinin görüşmelerinde CHP ve muhalefet göz doldurmadı, muhalefetin ilk sınavı sönük geçti.

Bırakın görsellerle sokağı komisyona taşımayı, hazırlıksız oldukları dikkati çeken CHP’li 7 vekilin konuşmaları da göz doldurmadı.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili görüşmelerde hayat pahalılığından, her saniye değişen etiketlerden, yoksulluktan, geçim sıkıntısını meclise taşımaktan ve komisyona anlatmaktan çok uzaktılar.

11 saat süren görüşmelerde iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında ciddi anlamda söz düellosu bile yaşanmadı. Bu nedenle, maddeler iktidarın istediği biçimde, tıkır-tıkır kabul edilerek komisyondan geçti.

Kiraz ve baklava ikramı…

Görüşmeler iktidar açısından o kadar “tatlı” geçti ki, memur ve işçiler ile emeklilere yapılacak zamları konuştukları sırada komisyon üyelerine, “baklava”, ardından da “kiraz” ikram edildi.

“Kirazları” AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “baklavaları” ise AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek getirmişti. Herhalde, “vekiller tatlı yesin, emekliye tatlı zam yapsın” diye düşünmüş olacaklar.

Önlerine konulan baklava ve kiraza bakan vekiller,” memur ve emekliler yapılacak zam oranı ile kaç kilo baklava veya kiraz alınabilir” diye düşündüler mi bilmiyorum.

Ancak, Baklava ve kiraz ikramından sonra, memur emeklisi için refah payı artışı yüzde 7,45, SSK, Bağ-Kur emeklisi için yüzde 5,23 olarak kabul edildi.

Komisyon Başkanı Mehmet Muş, tüm milletvekilleri adına bu jesti yapan, emekli zamları konuşulurken baklava ve kirazları ikram etme inceliği gösteren iki milletvekiline teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Başkan Muş, önündeki mikrofona eğilerek, “Kiraz ikramı için Sayın Orhan Erdem ’e, baklava ikramı için de Bingöl Milletvekilimiz Feyzi Berdibek ’e teşekkür ediyorum” dedi.

Bu teşekküre, baklava ve kiraz yemeye başlayan diğer milletvekilleri de kafalarını sallayarak onay verdiler.

Afiyetler olsun…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.