Bodrum Gündem

“Kıyılar sahiller halkındır halkın kalmalıdır” eylemi

“Kıyılar sahiller halkındır halkın kalmalıdır” eylemi

Gümbet Mahallesi sahilinde denize girmelerinin engellendiğini iddia eden bir grup durumu protesto edip basın açıklaması yaptı.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum’da denize girmelerinin engellenmek istendiğini dile getiren 7 ayrı sitenin sakinleri, kıyı işgallerine karşı bir basın açıklaması yaptı.

Bodrum’un turistik Gümbet Mahallesi Asarlık mevkiinde inşaatı devam eden bir otel nedeniyle yapılan sahil düzenlemesi vatandaşları isyan ettirdi, Yaklaşık 7 sitenin sakinleri bugün öğleden sonra denize giremediklerini belirterek avukatları ile birlikte eylem ve basın açıklaması yaptı.

İnşaat ve sahil düzenlemesinin devamında denize girdikleri alana bir beach club yapılması planlandığı iddia edildi.

Eylem anında Bodrum Belediyesi ekipleri inceleme yaptı.

Ardından siteler adına avukat Alican Esen, kamuya ait kıyı işgali ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Kıyılar Sahiller Halkındır

Alican Esen açıklamasında “Gümbet Asarlık bölgesinde bulunan 7 sitenin vekili olarak bulunsak da bugün yapacağımız açıklamaları tüm Bodrum halkı adına yapıyor ve Bodrum halkının menfaatlerini korumak amacıyla toplandığımızı bildiriyoruz.  Kıyılar sahiller halkındır. Bu mevzu Anayasanın 43. maddesi ile düzenlenmiş ve “ Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” Denilerek kıyıların kullanımında kamu yararının gözetilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca Kıyı Kanunu 5. Maddesi ile de kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunduğu ve herkesin eşit ve serbestçe yararlanmasına açık olduğu yasal olarak düzenlenmiştir. Her ne kadar anayasal düzende kıyıların halkın kullanımında olduğu ve kıyı kullanımında kamu yararının gözetileceği belirtilmiş olsa da 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde kıyılar rant amacıyla kullanılmakta ve halkın kıyılardan istifade etmesinin önüne geçilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kıyılar Özel İşletmeleer Tarafından İşgal Edilmiş Durumda

Esen açıklamasının devamında ise “Halkımız bazen haklarını bilmediği için bazense mahcubiyetinden ve tadımız kaçmasın anlayışından bu haksız ve hukuksuz duruma sessiz ve tepkisiz kalmaktadır. Biz bugün bu mahcubiyet algısını kırmak ve sahillerden haksız şekilde rant elde etmeye çalışanların tadını kaçırmaya kararlı olduğumuzu belirtmek için buradayız. Her ne kadar Asarlık bölgesi sakinleri olarak burada bulunsak da vermiş olduğumuz mücadele bizim gibi düşünen yüz binlerin ve değerli Bodrum halkının haklı mücadelesidir. Bodrum bölgesinde kıyılar özel işletmeler tarafından işgal edilmiş olup Asarlık sahili Bodrumluların ücretsiz ve rahatça denizden istifade edebileceği son alanlardandır. Bu nedenle bulunduğumuz sahile sahip çıkmak ve haksız işgallere müsaade etmemek öncelikli vatandaşlık görevimizdir.

İlerleyen dönemlerde Asarlık bölgesinin işgal edilmemesi için Kaymakamlık makamı ve Bodrum Belediyesi’nin yapacağı mücadelelerin halk olarak her zaman destekleneceğini bildirir Kaymakamlık makamı ve Belediye’nin çabalarına rağmen halkın kullanımına özgülenmiş sahilleri işgal etmekten çekinmeyenlere karşı verilen bu mücadelenin Bodrum’a örnek teşkil etmesini diliyoruz!” Diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.