Bodrum Gündem

Gazeteci Zeynep Oral O Büyülü İnsanları Anlattı

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Zeynep Oral Dibeklihan’da söyleşide İnkilap Kitabevi tarafından yeniden baskısı yapılan “O büyülü İnsanlar” kitabındaki insanları ve kitaba konu olan isimler ile yaşadıklarını anlattı. Zülfü Livaneli’nin de anıları ile katkı koyduğu söyleşi sonunda “O büyülü İnsanlar” kitabını okurları için imzaladı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Zeynep Oral Bodrum Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde düzenlediği söyleşi de kitapta adı geçen isimler ile ilgili anılarını paylaşırken, söyleşiye dinleyici olarak katılan Zülfü Livaneli de, Zeynep Oral ile birlikte yaşadıkları anılarını paylaştılar.

Kimi zaman hüzünlü, kimi zaman da kahkaha dolu söyleşi…

Zülfü Livaneli, Can Pulak, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu ile birlikte yaklaşık 250 kişinin katıldığı söyleşinin moderetaörü Gazeteci Fatih Bozoğlu Zeynep Oral’ın kısaca yaşam öyküsününü anlattıktan sonra Bodrun denildiğinde ilk akla gelen isim olan Halikarnas Balıkçısı’nı nasıl ve nerede tanıdığını, Balıkçı’nın kitaplarından bölümler okuyarak, onun Anadolu edebiyatına verdiği katkılarını anlattı. Ardından da yakın dostu ve “O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitabında da yer alan Zülfü Livaneli ile yaşadıkları anılarını söyleşiye katılanlarla paylaştı. Zülfü Livaneli de söyleşi boyunca söyleşiye katkı koydu. Oral ve Livaneli ortak tanıdığı isimler ile ilgili anılarını kimi zaman hüzünle, kimi zaman gülümseyerek, kimi zaman da kahkahalar eşliğinde anlatırken zaman su gibi aktı geçti.

Zeynep Oral ünlü isimlerin bilinmeyen yönlerini, anıları eşliğinde anlattı…

Yaklaşık bir buçuk saat süren söyleşi de Zeynep Oral’ın “O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitabında yer verdiği rüzgârlara, dalgalara, Ege’ye karışan ses; Halikarnas Balıkçısı ve koroya dönüşen özgürlüğün sesi; Zülfü Livaneli’nin ardından Direnişin ve vijdanın sesi Joan Baez, dehasını çılgınlığından alan; Salvador Dali, 20. yüzyılın “efsane” filozofu; Jean-Paul Sartre, yüreği ile koku alan sihirbaz Mehmet Ulusoy, Elia Kazan ve Yaşar Kemal ile ilgili anılar ve yaşanmışlıkları anlattı. Elbette bu kadar özel isim ile yaşanmışlıklar anlatılınca Nazım Hikmet’i de anmadan geçilmedi.

“O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitapta; bir tiyatro neferi; Tuncel Kurtiz, kendini topluma adamış eşsiz bir kişilik; Türkan Saylan, beyazperdenin “Çirkin Kral”ı; Yılmaz Güney, “Dinozor”luğuyla(!) cehalete meydan okuyan; Mina Urgan, “Serçe bilekli, aslan yürekli” tiyatrocu; Gülriz Sururi ile birlikte Alev Ebuzziya, Dido Sotiriyu, Eduardo Galeano, Güher-Süher Pekinel, Engin Cezzar, James BaldwinMengü Ertel, Mikis Theodorakis, Pina Bausch, Suna Pekuysal, Turhan Selçuk, Kudsi Ergüner ve Mehmet Aksoy gibi çok kıymetli, benzersiz kişilikleriyle ve sanatlarıyla dünya tarihine damgasını vurmuş isimler yer alıyor.

Okurları kitaplarını imzalatmak için dakikalarca kuyrukta bekledi…

Gazeteci Fatih Bozoğlu ile birlikte gerçekleşen söyleşinin ardından da İnkılap Kitapevi tarafından yeniden basılan “O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitabını okurları için imzaladı. Kitapseverler sadece kendileri için değil yakınları için de “O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitabını imzaladıkları ve uzun bir kuyruk oluşturdukları görüldü. “O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitabında

Zeynep Oral “O Güzel İnsanlar” adlı kitabının bir devamı olarak “O Büyülü İnsanlar Portreler” adlı kitabını yazdığının bilgisini verirken, Ocak ayı içinde de “O Çılgın İnsanlar” adı ile serinin üçüncü kitabının da İnkilap Kitapevi tarafından yayınlanacağı müjdesini verdi.

Bodrum’un en özel kültür ve sanat merkezi olan Dibeklihan Eylül ve Ekim aylarında da çok dikkat çeken çeşitli etkinlikler ile Bodrum’un kültür ve sanatına katkı sağlamaya devam ediyor…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.