Bodrum Gündem

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici’den Gazi Yakınlarına İstihdam Hakkı için Kanun Teklifi

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici’den Gazi Yakınlarına İstihdam Hakkı için Kanun Teklifi

Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye’deki gazilerin ve gazi yakınlarının daha fazla istihdam hakkına sahip olabilmesini sağlamak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önemli bir kanun teklifi sundu. Öneş Derici, mevcut Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılmasını teklif ederek, gazilere ek istihdam hakkı sağlanmasını talep etti.

Bodrum Gündem Haber

Şu anki yasal düzenlemelere göre, şehit yakınlarına toplamda 2 adet istihdam hakkı tanınırken, gaziler için bu sayı sadece 1 olarak belirlenmiş durumda. Öneş Derici’nin sunduğu kanun teklifi, gazilerin kendileri veya bir yakınları için kullanılmak üzere toplamda 2 istihdam hakkına sahip olmalarını hedefliyor. Öneş Derici bu teklifle, yıllardır beklenen bir düzenlemeyi temsil ederek gazilerimizin ve gazi yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Gazilere vefa borcumuz

Muğla milletvekili Süreyya Öneş Derici kanun teklifinin gerekçesinde şöyle dedi: “Çoğu gazimizin engelli olduğu ve günümüz ekonomik koşullarında yaşamalarının ve yakınlarına bakmalarının ne kadar zor ve masraflı olduğu göz önüne alındığında, hem kendilerinin hem de yakınlarının daha fazla maddi desteğe ihtiyaç duyduğunu görmekteyiz. Gazilerimizin ülkemiz için verdiği hizmet ve kahramanlığın şehitlerimizin fedakarlıkları kadar değerli olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, gazilerimizin ve yakınlarının yaşamlarını iyileştirmek ve şehit yakınlarının sahip olduğu istihdam haklarının aynısına sahip olmalarını sağlamak amacıyla bu kanun teklifi hazırlanmıştır. Bu düzenleme, gazilerimizin ve gazi yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmak ve onlara olan vefa borcumuzu biraz daha yerine getirmek adına önemli bir adım olacaktır”.

Kanun teklifi kabul edilirse kimler istihdam hakkından faydalanabilecek?

Teklif edilen kanun düzenlemesinin kabul edilmesi durumunda, gazilere kendileri ve bir yakınları için kullanabilecekleri iki adet istihdam hakkı sağlanmış olacak. Eğer gazi kendi hakkından feragat etmek isterse, kendisi için verilmiş hakkı fazladan bir yakını için kullanılacak ve toplamda iki adet yakınına istihdam hakkı sağlanmış olacak.

Malul ve yakınları için geçerli olan istihdam hakkından malullerin kendileri ve eş veya çocuklarından birisi; eşi veya çocuğu yoksa kendisi ve kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi; malulun kendi hakkından feragat etmesi durumunda eş veya çocuklarından iki kişi; eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden ikisi faydalanabilecek.

Kanun teklifinde malul sayılan kişiler ise, şu anki yasada geçerli olan 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1. maddesinin 3. fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan maluller olacak.

Gazilerin yıllardır istediği ek istihdam hakkı

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici’nin Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılması teklifi kabul edilirse gazilerin yıllardır talep ettiği ek istihdam hakkı karşılanmış olacak. Konuya ilişkin Öneş Derici, kanun teklifinin partiler üstü bir konu olduğunu ve tüm partilerin, vatanımızı korumak üzere hayatını ortaya koymuş gazilerimizin hayatını kolaylaştırma amacında olan bu kanun teklifini destekleyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.