Bodrum Gündem

Halikarnas Kürek’te duygulandıran üç kuşak buluşması

Halikarnas Kürek’te duygulandıran üç kuşak buluşması

Bodrum Bitez’de 2018 yılından beri kurucusu Celal Rasih Gürsoy yönetiminde binden fazla sporcuya kürek sporunu sevdiren Halikarnas Kürek Kulübü’nde özel bir buluşma gerçekleşti.

Bodrum Gündem Haber

Celal Rasih Gürsoy’u, Almanya’da antrenörlük yaptığı yıllarda yetiştirdiği Alman Milli Kürekçi ve Antrenör Harald Blum’un öğrencisi ve Germania Kulübünün kıdemli kürekçisi Kaan Erkiner ziyaret etti.

1966 yılından beri kürek sporuyla uğraşan, milli sporcu ve antrenör Celal Rasih Gürsoy’un uzun yıllar antrenörlük yaptığı Almanya’nın en önemli kürek kulüplerinden Frankfurter Rudergesellschaft Germania 1869’dan bir ziyaretçisi vardı: Germania’da 13 yıldır kürek çeken ve İki hafta önce Hamburg’ta yapılan Sekiz Tek yarışında Altın Madalya kazanan ekibin Kaptanı ve en kıdemli kürekçisi 1995 doğumlu Kaan Erkiner.

Bodrum Halikarnas Kürek Kulübünün kurucusu ve baş antrenörü Celal Rasih Gürsoy, 1966 yılında henüz 16 yaşında başladığı kürek sporunda bir çok başarı kazandı. Küreğe Galatasaray Spor Kulübü’nde başlayan milli kürekçi madalya ve zaerlerle dolu yılların ardından aynı kulüpte uzun yıllar antrenörlük yapmıştı. Başarılarıyla ve özellikle sekiz tekteki uzmanlığıyla öne çıkan Gürsoy 1980 yılında Almanya’nın köklü ve önemli kulüplerinden  Frankfurter Rudergesellschaft Germania 1869’un radarına takıldı. Ocak 1980’de Germania’da antrenör olarak göreve başlayan Celal Rasih Gürsoy 1984 Los Angeles Olimpiyatları’na kadar bir çok sporcu yetiştirdi.

Celal Rasih Gürsoy Germania’da geçirdiği günleri şöyle anlatıyor: “Dresdner Bank Sponsorluğunda Almanyanın en zengin kürek kulübü olan Frankfurter Rudergesellschaft Germania 1869 kulübü ile profesyonel kürek antrenörü olarak bir anlaşma imzalamıştım. Kulüp 110uncu yılını kutlamıştı ve ben Türkiyenin en köklü, tarihi başarılarla, efsane kürekçilerle dolu kulüplerinden biri olan Galatasaraydaki aktif sporculuk, takım kaptanlığı ve antrenörlük kariyerimi tamamlamış, tarihi Almanyanın efsane kürekçileri ile dolu olan Germaniaya büyük bir heves ve motivasyonla gelmiştim. Anlaşmayı imzalarken Başkan Schreiber benden beklediklerini açıkça belirtmişti. Dört Tek, Dört Çifte ve Sekiz Tek gibi büyük teknelerde başarı bekliyordu. Kulüp şimdiye kadar Türk Milli Formasıyla katıldığım Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında ve diğer uluslararası yarışlarda hiç karşılaşmadığım kadar geniş bir tekne parkına sahipti. Kayıkhanenin bir bölümünde altı adet yarış Sekiz Tek teknesi vardı. Kürek Sporu ile ilgilenen okuyucularım bunun ne demek olduğunu iyi bilirler. 1980 yılında tek başına bir kulüp olarak Germanianın bütçesi Türkiye Kürek Federasyonunun bütçesinin dört katıydı. Görevdeki ilk senemde benden bekleneni başarıyla verdim. Germania Sekiz Teki o sene çok yarışlar kazandı. Yarışçı kadromun içinden sivrilen iki sporcum Achim Heftrich ile Harald Blum, Münih Olimpiyat Parkurunda gerçekleşen Almanya Gençler Kürek Şampiyonasında İki Tek Dümencisiz teknesinde Alman Kürek Federasyonunun Milli Takım kadrolarını da geçerek Bronz Madalya kazandılar, Milli takım aday kadrosuna seçildiler. Yapılan testlerden başarıyla geçtiler. Achim Dünya Şampiyonasında Almanyayı temsil edecek Sekiz Tekin hamlasında otururken Haraldda ekibin bir numarasında yer aldı.

Yıllar büyük bir hızla bir yarıştan diğerine koşarak geçti. Başkan Hans Joachim Schreiber kazanılan başarıları ödüllendirerek kulübe Karlisch marka muhteşem bir Sekiz Tek hediye etti.

Antrenörlük anlaşmam 1984 Los Angeles Olimpiyatı ile sona erdi.

Gençler büyüdüler, bazıları Spor Akademilerinde eğitim alarak kürekten kopmadılar.

1980 Sekiz Tekinin bir numarası Harald, aktif kürek hayatını başarılarla, madalyalarla dolu olarak bitirirken Bisiklet Sporunda da başarılı bir yarışçı olarak yer aldı.

İlerleyen Antrenörlük Kariyeri içinde Harald Blum Alman Kürek Federasyonu antrenörü olarak görev yaptıktan sonra Güney Afrika Kürek Milli Takımının Baş Antrenörlüğünü de yaptı”

Harald Blum bugün hala Germania Kulübü’nde antrenörlük yapıyor ve çalıştırdığı sporculardan biri de Türk asıllı 1995 doğumlu Kaan Erkiner.

Erkiner 13 yıldır Germania’da kürek çekiyor. İki hafta önce Hamburg’ta yapılan Sekiz Tek yarışında Altın Madalya kazanan ekibin Kaptanı ve (28 yaşındaki) en kıdemli kürekçisi.

Kaan Erkiner, tatil için geldiği Bodrum’da antrenörünü yetiştiren Bodrum Halikarnas Kürek Kulübü Kurucusu ve Başantrenörü Celal Rasih Gürsoy’u da ziyaret etti. Kıdemli Kürekçi Erkiner ayrıca Bodrum Halikarnas Kürek Takımının amatör hobi kürekçileri ile Bitez Koyunda kürek çekti.

Celal Gürsoy ve Kaan Erkiner bir araya gelmişken Gürsoy’un sporcusu, Erkiner’in antrenörü olan Harald Blum’u da telefonla arayınca üç kuşak kürek sporcusu duygulu anlar yaşadı.

Celal Rasih Gürsoy telefonda Erkiner ve  Blum’a “Misyon tamamlandı. Yetişmesinde emeğim olan bir Alman antrenör bir Türk gencini yetiştirmişti. Bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Bana bu mutluluğu yaşattığın için teşekkür ederim Harald. Bayrak sende Kaan. Yolun açık, şansın bol olsun” dedi.

Bodrum Halikarnas Kürek Kulübü Hakkında: Celal R. Gürsoy tarafından kurulan Halikarnas Kürek Takımı 2017 yazından beri BAYK çatısı altında çalıştığı Bodrum Milta Marinadan ayrılarak 2018 Haziran ayında Bitez Özgür Plaj mevkiinde faaliyete geçti.

Bodrum Halikarnas Kürek Sporu Derneği olarak Muğla İl Spor Müdürlüğü tarafından tescil edildikten sonra Kürek Federasyonu tarafından da onaylanarak federe oldu.

Günümüzde 750’tan fazla hobi sporcusu ve 80’den fazla lisanslı kürekçisi ile yaz-kışhaftanın her günü sekiz tekneden oluşan geniş filosu ile çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.