Bodrum Gündem

Gazeteci tutuklayarak gerçeği karartmaya çalışmaktan vazgeçilmelidir

Gazeteci tutuklayarak gerçeği karartmaya çalışmaktan vazgeçilmelidir

Son bir haftada yedi gazeteciye yönelik soruşturma, gözaltı ve tutuklamanın insan hakkı, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü hakkı ihlali olduğuna dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu açıklama yaptı.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu görüşler yer aldı: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak 2022 yılında Dezenformasyon Yasası çıkmadan kamuoyunda ve TBMM’de komisyonlarda dile getirdiğimiz  ‘Bu yasa çıkarsa kötüye kullanılacak ve gazetecilik yapılamaz hale gelecek’ yönündeki tüm itirazlarımız gerçek oldu.

Suçluların yargılanmasında yaşanan sorunlar Türkiye gündemini sarsarken, suçlularla ilgili haber yapan gazeteciler soruşturma, gözaltı ve tutuklamayla baskı altına alınmaya çalışılıyor.

Son bir haftada siyasetteki ve yargıdaki yolsuzlukları dile getiren yedi gazeteciye yönelik soruşturma, gözaltı ve tutuklama basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından ağır bir kan kaybı anlamına geliyor.

Maalesef T24 yazarı Tolga Şardan tutuklandı. Halk TV muhabiri Dinçer Gökçe, Kısa Dalga internet sitesinden Cengiz Erdinç gözaltına alındı. Birgün Gazetesi’nden İsmail Arı, Uğur Şahin, Uğur Koç ile Bianet İnternet Sitesi’nden Evrim Kepenek hakkında soruşturma başlatıldı. Dinçer Gökçe ve Cengiz Erdinç adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Meslektaşlarımız yaptıkları haberler nedeniyle Ekim 2022’de yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası’nın düzenlediği 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesindeki ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ nedeniyle suçlanıyor.

Geldiğimiz nokta insan hakkı, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ihlalleri açısından içler acısıdır.  Bir kez daha tekrarlıyoruz ki:

  • Dezenformasyon Yasası’nın gerçeğin halka ulaşmasını engelleyen bir yasa olarak uygulanmasından vazgeçilmelidir.
  • Bu yasa bağımsız medyayı ve gazetecileri hizaya getirmenin bir aracı olarak görülmemelidir.
  • Kaçma ve delil karartma ihtimali olmayan gazetecileri tutuklayarak yargısız infaz yapılmamalıdır.
  • Gazetecileri soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla baskı altına alıp gerçeği karartmaktan vazgeçilmelidir.
  • Kamu yararı aleyhine olan ihlallerin haberleştirilerek yurttaşa ulaşması engellenmemelidir.
  • Evrensel gazetecilik ilkeleriyle yurttaşlarımıza gerçeğin ulaşmasını sağlayan ve baskı altına alınmaya çalışılan tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.