Bodrum Gündem

Muğla-Bodrum-Seçimler / Can Pulak Bodrum Gündem yazıları

Seçim çalışmaları hızlandı ama, medyada henüz parasal polisiye olaylarının önüne geçemedi.

Kara para aklayanların, güzellik salonu işletenlerin, şımarık sonradan görmelerin adlarını öğrenmeyen kalmadı. Ama belediye Başkan adaylarının kimlikleri hala meçhul. Gerçi 15 Şubat’a kadar vakit var. Bu tarihte partiler kesin listelerini Seçim Kuruluna vermiş olacaklar. CHP’de bazı kurallar ilan edildi. Kağıt üzerinde kadın-erkek eşitliğinden bahsediliyor. Yani il ve ilçelerinin başkan adayları yarı yarıya olacakmış. İstanbul-Ankara- Aydın dışında önseçim ya da yerel temayül yoklaması üzerinde duruluyor.

Cumhur İttifakı sessiz ama, CHP’den daha ciddi ve disiplinli çalışmalar yaptığı görülüyor. Bu çalışmalarda MHP’nin etkisi, aldığı oyun çok üzerinde. İki ilde başkanlığı garanti ettiği  söyleniyor. Birkaç ilçe hariç, diğerlerinde tüm gücüyle AKP’yi destekleyecek. Seçim pazarında İyi Partinin tezgahı dağılmış gibi. Parti içi kavgalar, çekişmeler ve tartışmalar, Özgür Özel’in Meral ablasına çok zarar verdi. Tek başına seçime girme kararı ise, tam bir siyasi intihar. Sonuçta AKP’ye yarayacak bir davranış. Partinin Genel İdare Kurulu Özgür Özel’in teklifine sıcak bakmazsa, hem İyi Partinin hem de Akşener’in durumu daha da zorlaşabilir.

Bütün bu değerlendirmeleri, HEDEP’in karar ve tutumu farklı noktalara taşıyabilir. Çünkü eski HDP, AKP’ye de, CHP’ye de göz kırpıyor. Hatta AKP ile pazarlığa daha yakın duruyor. Siyaset bu, dünün kanlı bıçaklı partileri işlerine gelince sarmaş dolaş olabiliyorlar. AKP-HDP işbirliği İstanbul seçimlerini CHP’ye kaybettirir. Ankara seçimlerinde ise Mansur Yavaş ipi kolay göğüsleyebilir. AKP kafayı İstanbul’u geri almaya taktığı için Ankara’ya fazla asılmayacak gibi…

3-4 ayda daha çok şeyler değişebilir. Hayat pahalılığı, enflasyon, işçi ve emekli kesiminin yaşam koşullarının iyice kötüleşmesini de hesaba katmak lazım. Böyle bir durum AKP’ye de zarar verebilir ve evdeki hesabın çarşıya uymasını da engelleyebilir. Bu arada adaylar üzerinde durmanın, değer ve kalitelerini ölçmenin, görevin ağırlığını taşıyıp taşıyamayacaklarını da tartmanın faydası var. Şimdiye kadar adı çıkan adayların içinde öylelerine rastlıyoruz ki, bırakın belediyeleri yönetmeyi, bisiklete binmeleri bile mucize.

Sağlıksız bir demokrasiye sahibiz. Böyle bir demokraside çok sağlıklı adayların çıkmasını da bekleyemeyiz. Ama adayların da göreve talip olurken bir aynaya bakmalarında fayda var. Yaşadığım bölgede adaydan geçilmiyor. Önce hepsini, bu zorlu şartlara rağmen medeni cesaret gösterip adaylıkların koydukları için kutluyor, başarılar diliyorum. Ama muhalefet adaylarına, hele turizm bölgelerinin adaylarına da şartları gözden geçirmelerini,  susuzluk ve altyapı gibi noksanları kendi gelirleriyle karşılamalarının mümkün olmadığını belirtmek isterim. Öyle nutuklarla, boş ve havada kalan vaatlerle hizmetler görülmüyor. Ankara ile ilişkileri sıcak tutmak şart. Muğla Büyükşehir Belediyesinin bütçesi 5,6 milyar. Sadece Bodrum’un patlayan su borularını değiştirmenin bedeli ise 9 Milyar lira.

Şimdi kulağımıza gelen siyasi gelişmelerin ve aday kimliklerinin üzerinde duralım. Bodrum’da şimdiye kadar CHP’den 20 Başkan aday adayı çıktı. Genel temayül mü yoklanacak yoksa önseçim mi yapılacak, henüz belli değil. Adaylarda Ahmet Aras yine başı çekiyor ama ipi kim göğüsleyecek meçhul. Eski Kaymakam Bilgehan Bayar MHP’den aday oluyor. Mehmet Şahbaz’ın da İyi Parti adayı olacağı söyleniyor. Milas’ta CHP’den doçent Mehmet Günlük’e şans tanınıyor. AKP’nin adayı ise Tarım İl Müdürü Barış Saylak. Mevcut Başkan Muhammed Tokat ile eski milletvekili Fevzi Topuz Büyükşehir’e adaylar.

CHP’nin beş eski milletvekili Büyükşehir adaylıklarını ilan ettiler. Prof. Nurettin Demir, Süleyman Girgin, Burak Erbay, Mürsel Alban ve Akın Üstündağ aday ama, Muğla büyük pazarlıklara gebe. 20 yıldan fazla Osman Gürün iktidarının hırpaladığı CHP için, seçimler çantada keklik değil artık. AKP-MHP işbirliği, Bodrum Konacık’ın başarılı ve çok tecrübeli Belediye Başkanı şehir plancısı ve harita mühendisi Mehmet Tosun’u aday yapıp seçtirebilir. Gerçi AKP’den eski milletvekili Yelda Gökcan adaylığını koydu ama siz yine geçen dönemin İyi Partili Mehmet Tosun’u yazın bir yere. MHP AKP’ye bastırıyor çünkü.

Belediye seçimlerinde bence, Başkan kadar belediye Meclisi üyeleri de önemli. Meclislere genç, iyi, donanımlı, bilgili ve enerjik adayları seçersek, hizmetlerin daha iyi, kusursuz ve kaliteli yapılmasını da kolaylaştırmış oluruz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.