Bodrum Gündem

Gülşen Musa Şenderin & BASAD Edebiyat Etkinliği

Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”

1 . Kemal ATATÜRK

Şiir; kurşun rengi dünyayı mavileştirir, açmayan güneşi açtırır, yağmayan yağmuru yağdırır. İçimize dışımıza…”

Oktay AKBAL

***

“B a s a d – ocak ayı şiir etkinliğinde 13. Ocak. 2024-Cumartesi günü birlikteyiz. Saat: 13.30 – 17.00’de ‘yeni yıl esintileri’ konulu şiirlerde buluşalım. Adres: İspirtohane Kültür Merkezi / Ataköy 7-8-9.kısım no: 1 –  Tlf: 0212 570 45 95- 0533 961 15 03” Tüm Sanatseverleri bekliyoruz.”

BASAD Edebiyat Kurulu Başkanı Gülşen Musa Şenderin’in yoğun çaba ve özverisi çizgisinde etkinlik sürdürüldü. Dernekteki görevli arkadaşları yardımcı oldular. Katılanların hoş vakit geçirdiği ve etkileşimin olduğu kanısındayım. Etkinlikte şehitlerimiz, yeni yıl, Kıbrıs-Rauf Denktaş ve Cemal Süreya konu edildi.

Geçmişte gezip gördüğümüz Lefkoşa, Gazimagusa, Girne gibi Kıbrıs kentleri gözümün önünde canlandı.

13 Ocak 2024 Cumartesi Günü Basad Şiir Etkinliğine Katılanlar:

Nuray Gök Aksamaz- Ahmet Tığlı- Muhsin Durucan- A.Tuncer Avcı -Şengül Yıldırım – Enver Hergüler-Doğan Gürz- Gülşen Şenderin- Salih Aydoğdu- Rabia Ece Aydoğdu- Numan Karanlık- Hüseyin Kuzucan- Selahattin Yalçıner- Ülkü Akman- Leyla Salbaş- Ata Türk- Mirza Sevilmiş- Muteber Sadık Satılmışoğlu- Habip Özkilislioğlu- Kâzım Üçok- İsmail Aydoğmuü- Hilmiye Kılıçaslan- Musa Gerçek- Vahibe Gerçek- Musa Canpolat- Emin Mardini- Süleyman Süer- Mustafa Taşçı- Ramazan Marsak- Ali Gündüz- Dr. Şahan Can Şahan- Erhan Yılmaz- Aysema Gündeş- Figen Sezen- Nilgün Arıkan- Nurten Yorgancı- İpek Hanım-Ali Gürz-Sami Doğan…

Feryattayşım

Diyetimi istiyorum,
Çürüyen bedenimle feryattayım
Hakkımı helal etmiyorum.

Adım Nurullah Saraç;
Tekman Taşkesen öğretmeni,
Genç mi genç bir eğitimci…

Yürek atışım ülkem içindi,
Öğrencilerimi eğitmekti ülküm.
Yıl, bin dokuz yüz doksan dört
Puslu ve karanlık bir gündü,
Karı eritti son nefesim,
Akan kanım can suyu toprağa,
Yeşile çalan ve
Tatlı mı tatlı gülen
Gözlerimin ışığı söndü!

Ha o katil, ha bu katil,
Katledip boğdular yasa!
‘Barış’ adlı (s) açılımda,
Canımı alanlara ödün verildi,
Kanıma basa basa
Katillerimle pazarlık edildi.

Diyetimi istiyorum,
Çürüyen bedenimle feryattayım
Hakkımı helal etmiyorum.

Muhsin Durucan
Kayıt Tarihi: 23.8.2013

Dinletilerde olması gereken kuralları sıralamak gerekirse:

–Katılanların geliş sırasına göre; adı-soyadı, katıldığı yer, telefon numarası, e-mail adresi, okuyucu mu yoksa dinleyici mi olduğu ve imzası, önceden hazırlanmış olan çizelgede bir görevli tarafından kayda alınması.

–Hazırlanmış olan listeye kayıt yaptırdıktan sonra etkinliğe katılanların zamanında yerlerini alması.

–Belirlenen başlama ve bitiş saatlerine yönetim masası yetkililerince de kesinkes uyulması.

–Öğrencilerin dayanma gücünün bir saat, yetişkinlerin iki saat olduğunun göz önünde tutulması gerekir. Sürenin iyi değerlendirilmesi, uzatılıp can sıkıcı ortama sokulmaması.

–Etkinliğin yöneticisi, izlencenin başında işlenecek konunun bilgilendirmesini yapmalı. Kürsüye davet edilen her okuyucu Yeni yıl – Şehitlerimiz, gibi, gibi… Ortak konularda dakikalarca tümceler sunmamaları sonucu çoklu tekrar, izleyenlerde bıkkınlık yaratmaktadır. Salondakilere ‘Hoş geldiniz!’ sözcüklerini ancak etkinliği yöneten söyler. Kürsüye gelenlerin söylemesi, kendi kendine hoş geldiniz, demesi anlamına gelir.  Kişi, esenlikler dilemesi sonrasında kısa bir şiirini okuyup ayrılmalıdır.

–Bellekte varsa ezbere okunması, değilse küçük yazılı metnin esas alınması. Kitap ya da dosya kâğıdından okunmasının hoş olmayacağı, bir başkasının şirininde okumaması.

–Katılımcıların sadece bir şiir ya da bir eseri seslendirmesi. Kendisinin burnunun bittiği yerde başkasının özgürlüğünün başladığına saygı göstermesi. Bireyci değil, özgeci olunması.

–Katılımcılar, kesinkes kendi aralarında konuşma yapmaması ve gürültü ortamı yaratılmaması.

–Şiirini ya da eserini okuyan kişinin oradan ayrılmasının hoş olmayacağından devinimle dinleti sonuna dek hiç kimsenin ayrılmaması, özellikle buna saygılı olunmasının gerektiğinin bilincinde olunması, beklenir.

***

13 Ocak 2024 tarihinde Basad şiir etkinliğimize katılan tüm sanatseverlere ve  kalem dostlarına sonsuz teşekkürler. 25 Ocak 2024 Perşembe akşamı “Cem Karaca Kültür Merkezinde “ Basad 30. Yıl Kutlaması yapılacak. Bugünkü etkinlikte olan dostların fotoğrafları barkovizyonda gösterilecektir.”

Gülşen Musa Şenderin

*

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Gülşen Şenderin dedi ki:

    Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum saygıyla. Sanatın, edebiyatın yaşamımızdaki etkisi dünya üzerine Güneş etkisi gibidir. İnsanın ruhi yapısı, pozitif düşüncesi yapılanırken sanatla sosyal görüşlerinin de yönlenmesine neden olur. Paylaşımla bilgilerin aktarılması yani bilgi gücünün insanın gelişmesine direkt etki etmesi nedeniyle bilinçli toplum, aydınlığı umutla bakmamızı sağlıyor. İyi ki Sanat var, edebiyat var, iyi ki aydın yazarlarımız düşünürlerimiz var ATATÜRK GÜNEŞİ etkisi var…