Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Türkiye haritası yıllar sonra kırmızıya döndü

    Rahmetli Süleyman Demirel’in o meşhur tarihi sözü “Boş tencere iktidarı götürür” sözü bir kez bu seçim ile güncellendi.

    Bundan önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’de ekonomik kriz vardı buna rağmen AKP iktidarı ve adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçimi kazanmıştı.

    Ancak bu seçimlerde demek ki bu kriz o kadar derinleşmiş ve can yakar hal almış ki, millet iktidar partisine dur demek zorunda kaldı.

    -Harita da renk kırmızıya döndü

    31 Mart Yerel Seçimlerinde, Türk milleti, harita da iktidara sarı değil,  kırmızı kart gösterdi.

    Yıllardır seçim akşamlarında sonuçlar televizyon ekranına yansımaya başladığında Türkiye haritası sarı bir renk alırken, bu seçimde kırmızıya döndü.

    -CHP 1970’lerde rahmetli Bülent Ecevit ile yakaladığı başarılı günlere döndü.

    CHP yıllar sonra seçim kazanamayan parti psikolojisinden kurtuldu

    Yıllardır, AKP karşısında zafer kazanmaya CHP Özgür Özel ile kendini bu bunalımdan, bu çıkmazdan kendini kurtardı.

    -Erdoğan dik duracağız ancak diklenmeyeceğiz noktasına geldi.

    CHP’nin bu seçim zaferi karşısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da bu seçim sonuçlarını değerlendiren konuşmasında,  ilk kez farklı bir üslup kullanarak “Dik duracağız. Ancak dikleşmeyeceğiz” diyerek milletten aldığı mesajın altını çizdi.

    -Emekliler ve yoksulluk galip geldi

    Mutfaktaki yangını ve emeklilerin yoksulluğu AKP’ye ilk kez böyle bir yenilgiyi gösterdi. CHP, seçimlerin tek galibi oldu.

    CHP uzun yıllar sonra yüzde 25 CHP’sini geçti. Hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerde AKP’ye ilk kez fark giydirdi.

    1970’lerde rahmetli Bülent Ecevit’in elde ettiği büyük başarıya imza attı. Açıkçası seçimlerden önce böyle ezici bir sonuç beklenmiyordu.

    -Erken seçim yok mesajı sıcağı sıcağına geldi

    Böyle bir seçim sonucu Erdoğansız Türkiye’de hep ertesi gün “erken seçim” talebini ve coşkusunu getirirdi.

    Ancak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda hep “seçimler zamanında yapılır” deyip konuyu kesip atmıştır. Dünde seçim sonuçlarını değerlendirirken, bu konuya değinerek erken seçim için kapı aralamadı ve seçimlere 4 Altın yıl vurgusu yaparak, bu konuda beklentiye girenlere mesaj verdi.

    Bir iktidar için doğrusu da budur. Erken seçime gitmek demek intihar etmek gibi bir şeydir. Cumhurbaşkanı bu seçimden aldığı yenilgi mesajı ile varını yoğunu Türkiye’nin ekonomisinin normalleşmesine harcaması gerekiyor. Yoksa sonun hüsran olacağını görüyor.

    -Muğla Büyükşehir ve Bodrum yine CHP dedi.

    Bu seçimler öncesinde Ahmet Aras’ın 5 yıllık Bodrum Belediye Başkanlığını başarısız bulup Muğla Büyükşehir Belediyesine aday gösterilmesine tepki duyanlar ve Tamer Mandalinci’nin CHP Genel Merkezi tarafından adaylığa getirilmesine tepki duyup çok toy, çok genç ve tecrübesiz diyenlerede bu seçim sonuçları şamar gibi oldu.

    Muğla ve Bodrum halkı demek ki, suyu da akmasa, yolu da bozuk olsa, altyapı çilesi de çekse Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine sımsıkı bağlı Mustafa Kemal Atatürk’ün partisinden vazgeçmiyor. Ben onun için hep yazılarımda bu hususları öngörerek Ahmet Aras ve Tamer Mandalinci’yi kazanmaya daha yakın olarak göstermiştim.

    Rakipleri olan AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Aydın Ayaydın ve Bodrum Belediye Başkan adayı Sayın Mehmet Tosun’un iktidar adayı olmaları nedeniyle Muğla ve Bodrum’un yaka silktiren sorunlarını daha kolay aşılmasında daha etkin rol oynayacakları yönündeki avantajlarına Muğla ve Bodrum seçmeni itibar etmemiştir.

    Ancak Muğla ve Bodrum’da çok güzel bir seçim yarışı yapıldı. Hem CHP’li hem de AKP’li adaylar arasında.

    Sayın Aydın Ayaydın’ın Akbelen’i kurtarması bu seçimin en büyük kazanımı oldu

    Akbelen’deki 190 tarıma uygun arazinin son anda Cumhurbaşkanlık kararnamesinin iptal edilmesiyle AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Aydın Ayaydın tarafından linyit kömür havzası olmasından kurtulması da bu seçimin en güzel adımı ve geleceğe yönelik bir teminatı oldu.

    Sayın Aydın Ayaydın seçim sonuçlarından sonra rakibi Ahmet Aras’ı arayarak kutladığını ve Muğla ve Bodrum için katkı koymaya hazır olduğunu söylediğini bildirdi.

    Seçim artık geride kaldı. Seçim yarışında söylenenler geride kaldı. Şimdi birlik ve beraberlik zamanı Muğla ve Bodrum ilçeleri hizmet bekliyor. Seçim demokrasinin olmazsa olmazıdır. Sonuçta tüm Türkiye kazandı. Onun için tüm adayları kutluyorum. Güzel bir olgunlukla seçim çıkardılar.

    Tandoğan Uysal

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.