Bodrum Gündem
TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Tandoğan Uysal; 1985 yılında Anka Haber Ajans’ında muhabir olarak başlayan basın hayatı sırasıyla, Ulusal Basın AJANSI (UBA) Anadolu Ajansı İsveç Bürosu ve Hürriyet Gazetesi’nde 25 yıl süren İsveç Temsilcisi olarak çalıştı. İsveç Devlet Radyosu Türkçe bölümünde serbest gazeteci olarak çalıştı.

    Kumbahçe plajı Bodrum’un kanayan yarasıdır

    Kumbahçe plajı Bodrum’un kanayan yarasıdır

    Bodrum’da kim Bodrum Belediye Başkanı olursa olsun, Kumbahçe her yaz sezonu başlangıcında bir büyük sorun olarak gündeme gelir.

    -Çünkü Kumbahçe plajı diye bir şey kalmadı

    Bilindiği üzere Kumbahçe Bodrum’un en güzel noktalarının biridir. Tarihi Bodrum kalesine sınır ve harika bir sahile ve plaja sahipti.

    Sahipti diyorum çünkü eskiyi bilen biri olarak orada denize girmiş biriyim. Bodrum’a 12 yaşında geldiğimde Kumbahçe’de denize girdim. Şimdi ise orada denize girmek mümkün değil. Tam bir restoran işgali altında. Ben mesela 12 yaşında Kumbahçe’de girdiğim denize bir daha giremedim. Çünkü öyle bir düzen ve atmosfer yok. Masalarla dip dibe yerde kim denize girer?

    -İşte bu fotoğrafta bu restoran işgali yok

    Geçen gün kendim ile ilgili yazımda Kumbahçe’de çekilmiş fotoğrafımı paylaşmıştım. O fotoğrafımda sahilde bugünkü işletmelerin devasa uzantısı gibi servis alanı yoktu.

    Bodrumlular ve turistler orada denize girer ve orada güneşlenirdi. Yabancı turistler o yıllarda çok popüler olduğu için otellerin önünde denize girdiklerini bugün gibi hatırlıyorum.

    -Kesin Bodrum kalesi de yaş tutuyordur

    O yıllarda Bodrum merkezine gelenler Bodrum kalesinin büyüsüne bakarak, denize girer ve güneşlenirdi.

    Fotoğraf çektirirken de tarihi Bodrum kalesini karelerinin içine alarak hatıra fotoğrafları çektirirdi.

    Bu bahsettiğim fotoğraflar 1970’lerde böyle çekilir ve Kumbahçe denize giren insan görüntüleriyle hatırımda kalmıştır.

    -Yeni Bodrum’da ise işletme işgalleri var

    Yeni Bodrum’da ise Kumbahçe’deki bu manzara yerini restoran işletmelerine bırakmış.

    -Kesin tarihi Bodrum kalesi de üzülüyordur

    Kumbahçe’de artık o 1970’de denize giren insan görüntüleri nostalji sınıfına girdiğine göre tarihi Bodrum kalesi de bu durumdan pek memnun değildir. O’da benim gibi 1970’lerde kalmış ve o günler için içini çekiyordur.

    İşte size eski Bodrum’u görmüş, yaşamış ve paletleri ile denize girmiş 12 yaşındaki Tandoğan Uysal’ın hafızasında kalan Kumbahçe’yi anlattım.

    -Tamer Mandalinci arı kovanına parmağını sokmuştur

    Bodrum’un yeni Belediye Başkanı sevgili kardeşim Tamer Mandalinci’nin de Kumbahçe ve oradan da Bodrum’un ikinci sahili, plajı Paşatarlası’na gitmiş ve oradaki sahili gezmiş.

    Sosyal medya paylaşımlarında Kumbahçe sahilindeki işletmelerin sahil kısmındaki plaj kısmına attıkları masa ve sandalyeler arasında işletme sahiplerine 3 metre geriden masa ve sandalyelerini koymasını isteyen sesli ve görüntülü hareketlerini gördüm.

    Yazımın başlığında Kumbahçe sahili Bodrum’un kanayan bir yarasıdır demiştim.

    İşte Tamer Mandalinci kardeşim de, bu yaranın merkezine gitmiş ve bir başka tabiri ile  arı kovanına parmağına sokmuştur.

    -Bir hatırlayalım

    Azmakbaşı’ndan Kumbahçe meydanına doğru giderken biliyorsunuz sol tarafta otel, restoran ve bar işletmeleri kalır.

    Bu işletmeler kendi mekânlarının dışında olan Kumbahçe’nin plajına da uzayarak. Plajda tam bir restoranların servis alan işgalini oluşturmuştur.

    Bu uzama ya da genişleme öyle böyle uzama da değildir. Tam bir işgaldir.  İşletmelerin karadaki alanlarının 4-5 katı büyüktür.

    -Buna 24 saatlik işgalde diyebiliriz.

    Yaz aylarında oradan geçenler çok iyi bilir. Kumsalda boş masaları görürüz. Çünkü gündüzleri bu masalar sıcaktan tercih edilmez. Akşamları insanlar buraya gelirler ve yemeklerini yerler ve eğlenirler.

    Gündüzleri de böylece bu işgalden dolayı denize insanlar giremez. O güzelim plajda hüzünlü bir şekilde kalır.

    O zaman buradan sormak gerekir gündüzleri o güzelim sahil şeridindeki plajı işgal etmenin bir anlamı var mı diye?

    -Tamer Mandalinci’nin tek sorumlu olduğu vatandaştır.

    İşte bir siyasetçi olarak Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin seçmenlerine verdiği söz ve vaatleri burada devreye giriyor.

    Çünkü Tamer Mandalinci seçim konuşmalarında sahilleri, plajları halkın denize girebileceği konumuna gelmesi için SÖZ ve Vaatleri vermişti. İşte dananın kuyruğu tam burada kopuyor.

    İşletmeler tüm sahile dağılmak istiyor. Tamer Mandalinci de seçmenini ve vatandaşının denize girmesini önemsiyor.

    -İşte burada da gündeme bir pazarlık geliyor.

    Bence 3 metre pazarlığı doğru bir pazarlık değildir.

    Bodrum Belediye Başkanı kardeşim Tamer Mandalinci’nin bir işletme sahibi ile konuşmasının bir bölümünde 3 metre geriden masa atın diye bir konuşmasını duydum.

    Bugün bu 3 metre önerisinin tutmayacağını o da biliyor. Tutsa bile benim ailem ile denize gireceğim plajda arkamdaki masada oturan kişilerin alkol alıp bizi izlemesini istemem. Sanırım o da istemez.

    -Burada tek çözüm vardır.

    Sevgili kardeşim biliyorsun benimde Paşatarlası’nda işletmem var.

    Biz orada gündüzleri vatandaşların denize girmelerini sağlıyoruz. Akşam saatlerinde insanların denizden çıktığı saatte masa düzenine geçerek, masa ve sandalye düzeni alıyoruz.

    Sende hatırlarsın, Ahmet Aras’ın ilk 2 yılında Kumbahçe’deki işletmelerle bu sistemi izliyorduk.

    Ancak ne olduysa oldu, son 3 yılda Kumbahçe’deki işletmeler bu plajı düzenini 24 saat işgalci konumuna yayılarak gündüzleri bu plaj atmosferini yok ettiler.

    Bana göre Ahmet Aras’ın ilk 2 yılındaki uygulama en ideal yoldur.

    Hem işletmelerin hem de vatandaşın isteği olur. Sende arada kalmazsın sevgili kardeşim Tamer Mandalinci

    Tandoğan Uysal/ Stockholm

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.