Bodrum Gündem

TURİZMCİLER ECREMİSİL İÇİN ÇÖZÜM İSTEDİLER..

Son dönemde turizm işletmelerine taahhuk ettirilen ve ödenemez rakamlar olduğu söylenen ecrimisil ile ilgili olarak, BODTO, Boder, AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nilhıdır ve bir çok turizm işletmecisinin de katıldığı bir zirve toplantısı yapıldı.

TURİZMCİLER ECREMİSİL İÇİN ÇÖZÜM İSTEDİLER..
26.12.2009
0
A+
A-


Bodrum Gündem/Fatih Bozoğlu

Konu ile ilgili otel ve diğer sektörlerin temsilcileri yanında, Muğla ve Bodrum AKP yöneticilerinin de katıldığı zirve toplantısı, çözüme doğru yol alınacağını gösterdi. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Milhıdır, çözüm için söz verdi.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, geçen hafta bu konu ile ilgili olarak Ankara’da çeşitli temaslarda bulunduklarını belirtti. Her şeyin siyasi güce bağlı olduğunu, Ankara’dan gelerek bu konu ile ilgilenilmesinin, daha çabuk sonuç alınacağının bir göstergesi olduğunu ifade eden, Ticaret Odası Başkanı Kocadon ; “Biz ecrimisil ödemeyelim demiyoruz, ödeyelim ama makul düzeylerde olsun. Ancak istenilen rakamlar, ödediğimiz gelir vergisinden bile daha yukarıda, eğer bunu ödersek çok ciddi bir sıkıntıya düşeriz, hatta işletmelerimiz kapatmak zorunda kalabiliriz. Bu sıkıntıyı hep beraber otelciler ve diğer sektörlerdeki arkadaşlar ile birlikte makul bir yere getirilmesini rica ediyoruz. Sahil kenarları boş dururken, biz arka kısmına yatırım yaptığımızda, ön taraflar değerlenmiş oluyor, devlet de bizden ön kısımda değerlenen yerinden bizden vergi almaya başlıyor. Oysa bizler elimizi taşın altına koyup yatırım yapmasak, o kesimlerin değerleri yükselmeyecek, devlet’te vergi geliri de elde edemeyecek. Antalya örnekleri var, orada 10 lira alınan emsal yer, burada 100 lira, bu mutlaka çözülmeli. Bu konu çözülsün bizlerde vergimizi ödeyelim, maliyetler artık dayanılmaz noktada, yok etmek yerine çözüme yönelik makul düzeyde vergi ayarlaması yapılması yatırımcıları rahatlattığı gibi yeni yatırımlar da yapmasının önünü açacaktır” dedi.


 


Boder Başkanı Halil Özyurt, ecrimisil miktarlarının büyük sıkıntılar yarattığını ifade ederek. Örnek olarak seçtiği bir otelin durumunu Milletvekiline anlattı ve konu ile ilgili bir dosya sundu. Özyut tarafından verilen örneğe göre, bir otelin ecrimisil ödemesi 2004 yılındaki m2 birim fiyatı 9.31.-TL iken, 2009’da 95.276.-TL nasıl olduğunu sordu. 2009’a kadar bir talep olmadığını, 10 bin kat artışın nasıl olabileceğini anlayamadıklarını söyledi. Ecrimisil’i devletin ve hazinenin arazilerini işgal yada tecavüz edenlerden alınan vergi, olarak esprili bir şekilde tanımlayan Boder Başkanı Halil Özyurt, Milletvekili Milhıdır’a sıkıntılarını şu şekilde açıkladı ; “Ülkemize döviz kazandırmak için yaptığımız yatırımlar ve çevre düzeni için biz otelciler bu şekilde nasıl cezalandırılabilir, anlamak mümkün değildir. Bizler zaten KDV, stopaj ve gelir vergisini ödüyoruz, birde bunun üzerine ödenemeyecek kadar, yüksek ecrimisil alındığı taktirde, bir çok otel kapanmak zorunda kalacaktır. Küçük otellere, apartlara 250 bin TL 280 bin TL gibi inanılamayacak kadar, ödeme emirleri geldi. Bu otellerin tüm kazançlarını verseler dahi ödenemeyecek rakamlardır. Federasyon Başkanı Ahmet Barut’a, Tanıtım Genel Müdürümüze, valimize bu konuyu sundum. Bu rakamlara şaşırdılar. Enflasyon artmamış, döviz artmamış, gelirlerimiz artmamış ama 2004 ile 2009 karşılaştırması yaptığımızda arada uçurumlar var. Diğer sektörlere teşvikler verilirken, bizler neden cezalandırılıyoruz. Bölgesel farklılıkların olması diğer bir sorunumuzdur. Diğer bölgelerde, emlak değerini %5’i alınırken bizde inanılmaz farklar var. Örneğin Antalya ile karşılaştırıldığında, Bodrum’un onda biri kadar alınmakta. Bodrum Yelken Kulübü’ne 910 bin TL ecrimisil ödemesi geldi. Burası yörenin çocuklarının eğitildiği bir yerdir, böylelikle çocuklarımız da cezalandırılmış oluyor. Bu ne kadar doğrudur? Belizia Otel, 2004 de 18 bin TL ecrimisil öderken, dört yıllık istenen rakam 970 bin TL.dir. Jasmin Apart 2004 yılında 2.300 TL ödemiş, sonra oraları çimlendirmişler, kamuya açık otopark yapmışlar, güzelleştirmişler şimdi istenen 250 bin TL. Bunlar nasıl ödenir? Antalya’da 10’da bir, hatta 20’de bir.


 

buy methocarbamol

Nolvadex online Flora Otel sahibi Ahmet Biçer, ecrimisil alınan bölgeler, aslında otel yatırımı yapanlar sayesinde var olduklarını söyledi. Yasa, işgalden önceki elde edeceği geliri esas alır. İşgal değerini otelin yapıldığı tarih olarak esas alındığında, çok değerlendiğini söyledi.


Otel yapılmadan önce orası tarla ise, bunun çok önemli bir nokta olduğunu belirtti. Biçer, kendi otelinin de olduğu, Gümbet dolgu alanının durumunu şöyle anlattı; “Gümbet’te otelimiz denize sıfırdı. Arazimizin önüne dolgu yapıldı,  otelimiz denize 300 metre uzaklaştı. Biz buna bir şey demedik. Sonra deniz ile aramıza bir yol yapıldı. Yol ile otel arasında kalan alana çim ektik ve 133 bin lira ceza geldi. Malmüdürü dikme dedi. Ne için kullanıldığına bakılmaksızın, cümlesi çok önemlidir. Belediye sezlonglar ücretsiz diye bir yazı yazıyor, çokta iyi yapıyor. Ancak biz orayı kullanmayıp, sezlongların parasını almıyorsak, ecrimisil neden ve nasıl ödeyeceğiz? Bu konuda çok dikkatli kararlar vermek gerekiyor, eğer çim ekenle, işgal ettiği alanda bir işletme kuran arasında fark olmaz ise mağduriyet doğacaktır. Bizlere Ankara’dan başka türlü bakıyorlar, ama burada 10 yıldır ne sıkıntılar var bilen yok. Dövizin artmaması çok etkiledi, aslında her otelci zarar ediyor farkında değil kimse. Genelde bir ürün fiyatı, maliyet ve kar belirlenerek oluşturulur. Biz otelciler ise neredeyse 5 yıldır şöyle yapıyoruz. Karşımızdaki alıcılar bir fiyat veriyor, o fiyat bizim normal şartlarda belirleyebileceğimiz fiyatın neredeyse yarısı kadar bir fiyat. Biz koşturuyoruz muhasebeye ve o olmayacak fiyatın içine sığmaya çalışıyoruz, sığamıyoruz tabi sonuçta. O fiyatın içine sığmak için, sütsüz kaşar, etsiz hamburger yapmayı becerdik. Sistem böyle giderse, biz bu işin içinden çıkamayız. Eğer bu sorun, zaruri hale gelmeseydi, biz şikayet etmezdik. Tekrar ediyorum, ne olduğuna bakılmaksızın cümlesini tekrar gözden geçirilmesini istiyorum.”


 


Bodrum Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Deniz Eyinç, alacakların vergi dairesine geçmesi ile vergi dairesinin, ecrimisil borçlarından dolayı, banka hesaplarına el konulduğu, ticari araçlarına hatta evlerine, bu nedenle haciz geldiğini kaydetti. Eyinç; “Bu kadar yüksek miktarda ecrimisil ödemesi mümkün olmadığında, işletmelerin sistemi tamamen tıkanıyor, bunun sonucu, ekonomik bir yıkım söz konusu olacaktır. Olaya bu açıdan da bakmak gerekiyor. Ecremisil, vergi dairesine devredilmemesi gerekmektedir. Malmüdürlüğü kendi borcunu taşeron kullanarak, vergi dairesine yaptırmaktadır. Dolgu alanı yapılan yerlerin, mutlaka belediyeye devredilmesi en önemli ihtiyaçtır.”dedi. Natrexone Buy


 


Bodrum Belediyesi’nin söz konusu alanların kiralanmasının talep ettiği ve böylelikle sorunun çözüleceği, katılımcılar tarafından, Muğla Milletvekili Mehmet Milhıdır’a bildirildi. Ortakent, Gümüşlük, Gündoğan ve Türkbükü’nde belediyelere malmüdürlüğü tarafından belediyelere kiralanması ile bu bölgelerde sorun yaşanmadığı da ifade edildi.


 


Çözüm için, kıyı kenar kanununun görüşmelerinin halen Meclis Komisyonlarında devam ettiğini ve komisyon başkanının, kıyı kenar şeridinde bulunan tüm valilerden görüş alacağını söyleyen, Nilhıdır ; “Gerekirse komisyon başkanının, bu bölgelerdeki valileri çağıracağını, kanunun nasıl olması gerektiğini fazlalıklarını eksikliklerini, nasıl olması gerektiğini birlikte kararlaştıracağını söylediğini, biliyorum. Dolayısı ile benim de sizlerden aldığım, bu bilgiler, somut öneriler ve dilekler doğrultusunda bilgilendireceğim. Böylelikle burada anlattığınız sorunlar, o yasa içerisinde çözüme kavuşacak. Bürokratlar bizlere neyi savunduğumuzun farkında değilsiniz diyorlar. Ankara’nın kıyı kenar kentlere bakış açısı, 70 milyon insanın hakkını yiyenler olarak görüyor. Ankara’dan söylüyorlar bunu. Ama sizlerin durumunu anlamadan, bilmeden. Yani siz yatırımcılar ve biz vekiller suçluyuz o alt bürokratlara göre. Sizi savunmamızı istemiyorlar. Bu kanun çıkmadan önce Meclis Komisyon Başkanı Nusret Bayraktar’ı ve Milli Emlak Müdürü’nü buraya getirebilirim. Bu encimisil ile konuları masaya yatırırız. Burada dört belediye kiralama sistemini başarmışlar, bende bunu savunurum, Bodrum ve diğer belediyelere kiralanmasını sağlamaya çalışırım.” dedi.


 


Özellikle mağdur durumda olan ve bir ay içinde ödenmesi istenen, ama mümkün olamayacak ecremisil için süre verilmesi konusunda talepler AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nilhıdır’dan destek istendi.


 


Konu ile ilgili olarak, 28 Aralık 2009 Pazartesi günü, saat 16:00 da Bodrum Ticaret Odası’nda bir toplantı düzenlendiği, konunun tekrar değerlendirileceği bildirildi.


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.