Bodrum Gündem

“ESKİDEN ŞEHİT HABERLERİNİ KAZA OLUNCA DUYARDIK “…

05.04.2016
0
A+
A-

sunay-akın-şehit-denizciler-gösterisi-bodrumProfesyonel Yatçılar Derneği  (PROYAD Bodrum) tarafından Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle  Deniz Şehitleri Anma Günü’nün 63. yıl dönümü dolayısıyla Bodrum deniz şehitleri anıldı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Deniz Şehitlerini Anma Günü 63. Yıl Dönümü organizasyonun konuğu şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın oldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Şehit Ailelerine Plaketler verildi.

Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Bodrumlu deniz şehitlerinin yakınları başta olmak üzere Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Orman, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu,  Bodrum Yolcu Limanı Müdürü Gonca Uygun, Profesyonel Yatçılar Derneği Başkanı Haslet Sever, yönetim kurulu üyeleri, dernek üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fotoğraf sergisiyle başlayan etkinlik Sunay Akın’ın deniz kazalarını anlattığı sunumuyla devam etti. Akın, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi deniz kazalarını edebi bir dille anlatırken salonda duygusal anlar yaşandı.

Gecede ayrıca Dumlupınar denizaltısı, Refah ve Kocatepe gemi kazalarında şehit olan, Yusuf Cansevdi (Kocatepe), Ahmet Öztop (Refah), Emin Süzen (Dumlupınar), Niyazi Giritli (Dumlupınar), Süleyman Erdoğan (Refah), Gaffur Kaynar (Kocatepe), Uğur Öztop (Kocatepe), Zafer Baydar (Kocatepe)’ın yakınlarına plaket verildi. Yakınlarına ulaşılamayan şehit Mehmet Kızılışık (Dumlupınar) da salondakiler tarafından anıldı. Tüm deniz şehitleri anısına ise Aksona lakaplı Mehmet Baş tarafından Sunay Akın’a bir plaket verildi.

Sunay Akın, Osmanlı’dan bu güne Türk denizciliği ve deniz şehitlerini konu alan sunumunda 1887 yılında II Abdülhamit tarafından Japon İmparatoru Komeii’ye iade-i ziyaret için sefere gönderilen Ertuğrul Fırkateyni ve mürettebatının başına gelen üzücü olay, Birinci dünya savaşı sırasında Nusrat Mayın gemisinin başarısının asıl sırrını, Ertuğrul uçağı ve yüzbaşı Cemal ile Ermeni ustanın omuz omuza vatan savunmasında gösterdiği can siperane mücadele ruhunun hala sönmediğini, bu ruhu yetişen yeni nesilde gördüğünü kaydeden Sunay Akın, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’ye sipariş edilen 4 Muhrip, 4 Denizaltı, 12 Çıkarma Gemisi, 4 Uçak Filosunu getirmek üzere Benjamen Benzilay isimli Şirkete ait Refah gemisi ile Subay, Astsubay, Er ve öğrenciden oluşan 199 kişilik personelin 1941 de Mersin’den Port-Sait’e hareket ettikten Beş saat sonra Karpat Burnu yakınında torpillenerek batırılışının bu ülkenin ilerlemesini istemeyen güçler tarafından yapılan girişimlerden sadece birkaç tanesinden biri olduğunu dile getirdi.

Sunay Akın sunumunun bir bölümünde “ Milyonlarca insanın öldürüldüğü 2. Dünya Savaşı’na girmeme başarısını gösteren ülkemizde, ABD’nin taşeronu olarak katıldığımız Kore Savaşı’nı ve Kıbrıs Barış Harekatı’nı saymazsak, şehit haberlerini bir kaza olunca duyardık; 4 Nisan 1953’de “Nabolant” adlı İsveç bandıralı geminin çarpması sonucu batan Dumlupınar denizaltımızda şehit olan 81 denizcimiz gibi” dedi.

Program sonunda kendisine verilen çiçeği Aksona Mehmet veren Sunay Akın “Bunlar çok güzel insanlar. Deniz var ya insanı terbiye eder, insan eder. Bu çiçeği denizlerde ölen o güzel insanlar anısına sana veriyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.