Bodrum Gündem

BODRUM’DA YÖNETMELİĞE UYGUN OLAN YAPILAR HAYAT KURTARMIŞTIR…

BODRUM’DA YÖNETMELİĞE UYGUN OLAN YAPILAR HAYAT KURTARMIŞTIR…

imo bodrum şube temsilciliğiİnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada “Mesleğimizin geleceği acısından verilen hizmetlerin kalitesinin ve standartlarının denetiminin önemi bir kez daha gözler önündedir”  denildi.

Bodrum Gündem Haber

İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilciliği tarafındanİnşaat Mühendisliği hizmeti alan ve deprem yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilen ve imalatı yapılan yapılar insanımızın hayatını korumakta ve kurtarmamaktadır.” Denildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklamanın detayları şöyle;

21.07.2017 tarihinde saat 01:31:12 de merkez üssü Karaada ‘nın güneyinde Bodrum Kos ve Datça’nın ortası denilebilecek bir noktada Gökova fay hattı üzerinde yerin 7,6 km aşağısında gerçekleştiği tespit edilen, kandilli rasathanesi verilerine göre ilk önce 6.3 (Mw) olarak açıklanan sonrasında 6.6(Mw) olarak revize edilen 16 saniye süren bir deprem bölgemizde meydana gelmiştir. Bu deprem sonrasında büyüklükleri 2.2 (Mw) – 4.8(Mw) arasında değişen 160 üzerinde artçı sarsıntı gözlemlenmiştir. Bölgemizin 1. Derece deprem bölgesinde olması her zaman bir deprem riskini gösterse de bu büyüklükte beklenmeyen bir depremin gerçekleşmesi şaşırtıcı olmuştur.

Yaz mevsimine rastlamasından ötürü bir milyonun üzerinde vatandaşımız Bodrumda bu doğal afetten etkilenmiştir. Deprem ilçemize komşu olan Yunanistan’ın Kos adasında daha yıkıcı bir etki ile yüzünü göstermiş bir çok bina ciddi hasar görmüş tarihi yapılarda yıkıcı hasarlar meydana gelmiştir biri Türk vatandaşı olmak üzere iki Kişi yaşamını yitirmiştir. Bölgemizde çok katlılığın olmamasının da avantajı ile ufak çapta yıkımlar olsa da mühendislik hizmeti almış yapılarda ciddi sorunlar olmaması sevindiricidir. Hastane ve benzeri kamuya ait yapılarda hasarlar olmaması da sevindirici olmuştur. Panikle yaralanan birçok vatandaşımız hastane acil servisi önündeki geçici yerlerde tedavi edilmek zorunda kalmıştır. Bir diğer doğal afet olan, deniz içinde gerçekleşen fay kırılmaları sonucu meydana çıkan ve okyanus kıyı alanlarda daha yıkıcı tahribatı olan tsunami benzeri bir hareketin gözlemlenmesi de bölgemizin deprem davranışı ve tarihi acısından ilginç bir konudur. Özelikle Gümbet ve Bitez ve Ortakent-Yahşi mahallelerinde deniz yaklaşık olarak 20m fazla geri çekilmiş ve 50m geçecek şekilde karaya doğru hareket etmiştir. Bu etki birçok tekneyi yan yatırıp batırırken, sahile yakın birçok işletme, ev sahibi ve araçlar bu olaydan olumsuz şekilde etkilenmiş maddi hasarlar meydana gelmiştir.

Sonuç olarak yaşadığımız bu doğal afet göstermiştir ki; İnşaat Mühendisliği hizmeti alan ve deprem yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilen ve imalatı yapılan yapılar insanımızın hayatını korumakta ve kurtarmamaktadır. Mesleğimizin geleceği acısından verilen bu hizmetlerin kalitesinin ve standartlarının denetiminin önemi bir kez daha gözler önündedir. Odalarımızın elinden alınan bazı yetkilerle iyice denetimsiz şekilde verilen kontrol mekanizması olmayan proje tasarım ve inşa imalat koşularının yaratacağı can kaybı riski ortadadır. Gerek yerel yönetimlerdeki olsun gerekse de devlet yöneticileri olsun bu riskleri değerlendirmeli gerekli yapıların çalışmasını ya da kurulmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde bir daha bu kadar şanslı kurtulabileceğimiz bir senaryo ile karşılaşmayabilir vahim sonuçlar ile baş başa kalabiliriz.

İMO Muğla Şubesi Bodrum Temsilciliği

İlhan Özyiğit

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.