Bodrum Gündem

ULUSLARARASI MELVIN JONES ÖDÜLÜ GAZETECİ CAN PULAK’A VERİLDİ…

can-pulak-melvin-jones-ödülü-manşetBodrum Lions Kulübü tarafından gazeteci yazar Can Pulak’a, insana ve insanlığa verdiği karşılıksız hizmetlerinden dolayı “Melvin Jones” ödülü verildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Uluslararası Lions Kulüpleri Vakfının “Karşılıksız Hizmet” ilkesine gönül veren Lion’lara ve Lion dostlarına verdiği üst düzet bir Hizmet Ödülü olan “Melvin Jones Hizmet Gönüllüleri Plaketi” 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın basın danışmanı gazeteci yazar Can Pulak’a verildi.

Ödül gecesinde konuşan Bodrum Lions Kulübü Geçmiş Dönem Yönetmeni Canan Banu Dündar, Uluslararası Lions 118-R Lions Kulübü tarafından insana ve insanlığa verdiği karşılıksız hizmetlerden dolayı bu ödüle gazeteci yazar Can Pulak’ın layık görüldüğünü belirtti.

melvin jones ödülü can pulak a verildi (9)“Can Pulak İsmi Chşcago Oak Brook’taki Merkezdeki Panoda Sürekli Yer Alacak”…

Bodrum Lions Kulübü Geçmiş Dönem Yönetmeni Canan Banu Dündar konuşmasına şöyle devam etti “Bu anlamda insanımız, ülkemiz ve insanlığa dönük çalışmalarınız, gazeteci yazar olarak verdiğiniz hizmetlerden dolayı sizi kutluyor, bu hizmetlerinizin bundan böyle artarak devam edeceğine gönülden inanıyoruz. Uluslararası Lions Kulüpleri Vakfı’na adınıza yapılan bağışın her doları insanların daha sağlıklı, üretken ve daha mutlu olmaları için yardım amacıyla harcanır” dedi.

Bodrum Lions Kulübü Geçmiş Dönem Yönetmeni Canan Banu Dündar’ın sahneye davet ettiği Can Pulak, “Bu ödüle layık gördüğünüz için hepinize şükranlarımı arz ediyorum ancak aldığım ödül o kadar o derece anlamlı ve ağır ki acaba ben bunu hak ettim mi diye endişeye dahi düşüyorum.  Şimdi tabi ödül kime gitti çoğunuz merak edebilirsiniz. Ben de pek kendinden bahset etmekten hoşlanan bir tabiata sahip değilim, zor bir ödevi yapacağım şimdi” diyerek başladığı konuşmasında 75 yıllık yaşamına ve yaptığı sosyal sorumluluk projelerine dair  kısa bilgiler aktardı.

Daha sonra İkinci Genel Yönetmen Yardımcısı Kemal Çemberci tarafından gazeteci yazar Can Pulak’ın yakasına Melvin Jones pini’mi takıldı.  Geçmiş Dönem Bodrum Lions kurucu  ve başkanları tarafından Melvin Jones plaketi verilen Can Pulak’a Bodrum Lions Kulübü Geçmiş Dönem Yönetmeni Canan Banu Dündar tarafından da tebrik yazısı takdim edildi.

Lions Kulüplerinin kurucusunun adını taşıyan bu çok özel ödüle layık görülen isimler arasına gazeteci yazar Can Pulak da katılmış oldu.

melvin jones ödülü can pulak a verildi (2)

Melvin Jones Kimdir?

Melvin Jones, Lions’un Kurucusu 13 Ocak 1879 Fort Thomas Arizona doğumludur. Babası ABD ordusunda keşif birliğine kumanda etmekte olan bir yüzbaşıdır. Jones’un doğumundan kısa bir süre sonra aile, babasının görevi dolayısıyla ABD’nin doğusuna taşındı. Bu nedenle Melvin Jones kendini hep bir Chicago’’lu olarak görmüş ve oraya yerleşmiştir. Melvin Jones çalışma hayatına Chicago’da bir sigorta şirketinde başlamıştır. 1913 yılında genç bir girişimci olarak kendi sigorta acentesini kurmuş ve Chicago’nun iş dünyası ile tanışması da bu vesile ile olmuştur.

Toplum ancak, etkili insanlar toplumları için çaba göstermeye başlarlarsa yücelir…”

Melvin Jones Kısa bir sürede Chicago’lu iş adamlarının üye olduğu ‘İşadamları grubu’na girdi. Jones, kısa zamanda iş çevrelerinin önemli simalarının üye oldukları ve öğle yemeklerinde bir araya gelen bu grubun sekreterlik görevine seçildi. Bu grubun ana kuruluş amacı üyelerinin finansal güçlerini artırmaktı ve bu amaca yönelik birçok grup Chicago’da zaten vardı. Grup; amacının bu denli kısıtlı oluşu nedeniyle, yavaş yavaş yok olmaya başladı. Toplantılar tekdüze oldu ve anlamsızlaştı. Bunun farkına varan Melvin Jones’un başka düşünceleri vardı: Zeka, hırs ve kapasiteleri ile başarılı olan bu işadamlarının kapasitelerini toplumsal gelişmeyi sağlamak için kullanmak. Bu amaçla çalışmaya başladı ve İşadamlarını örgütlemek için toplantılar düzenledi. Fikir tutmuştu; toplumun etkin insanları toplumları için çaba göstermeyi benimsemişlerdi. Jones bir davet çıkardı ve geniş kapsamlı bir toplantının organizasyonu için ilk adımı attı. Toplantı 7 Haziran 1917 günü Chicago’da yapıldı. Toplantıya Chicago’da bulunan grupların delegeleri katıldı. Bu Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği’nin tohumlarının atıldığı toplantıydı. Alınan ilk karar:

Kulüplerin sadece sosyal olmadığı ve üyelerinin çıkarları yönünde çalışmalar yapılmayacağı’ şeklindeydi”.

Yani kulüpler bundan böyle sosyal faaliyetlerinin yanında toplumsal faaliyetler de geliştireceklerdi. Uluslararası Lions’un kurucusu hiçbir zaman Başkan olmadı. Kurucu sekreterdi ve hep öyle kaldı. Ancak Melvin Jones Lionlar tarafından her zaman Doğal Lider olarak kabul edildi.

Onun için en büyük onur San Fransisco, California’da Birleşmiş Milletler’in organizasyonunda danışman olarak görev almasıdır. Bu nedenle Birleşmiş Milletlerin kuruluşunda Lions katkısı yadsınamamaktadır. Birleşmiş Milletlerin tüzüğünde ki insani çalışmalar ve yardımlar ile ilgili maddelerin birçoğu Uluslararası Lions’un tüzüğünden alınmıştır.

Melvin Jones’un hayat görüşü: Başkaları için birşey yapılamadığı sürece çok fazla ileri gidilemez’  şeklinde özetlenebilir. Bu görüş tüm kendini hizmete adamış Lions camiasının ortak amacı olarak kabul edilmiştir. Melvin Jones, 1 Haziran 1961 günü 82 yaşında yaşama veda etmiştir.

Yorumlar

  1. Filiz vural dedi ki:

    Gerçekten bunu hakettiniz sizi tebrik ederim