Bodrum Gündem

ESNAF ZOR DURUMDA

30.07.2009
0
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin artçı şokları kuşkusuz dolaylı olarak tüm toplumu derinden etkiliyor. Ancak bu durumdan en çok zarar gören ve mağdur olanlar esnaflar.

                Değişen kapitalist ilişkilerle birlikte sanayici ve iş adamları bu değişime uygun yapılanmaya gittiler. Riski azaltabilmek adına farklı alanlarda yatırım yaparak kimi sektörlerde oluşan zararlarını başka yatırım alanlarında telafi etme şansı buldular.


        Bir çoğu da yabancı ortaklıklar ve işbirlikleriyle kriz dönemini en azından zararsız kapatmayı başarabildiler. Kobi niteliğindeki işletmeler, yeterli olmasa da devletin teşviklerinden ve uluslar arası fonlardan bir nebze olsun soluklanmaya çalışıyorlar.


        Bu durumda, az sayıda işçiyle üretim yapan firmalarla, hizmet işletmeleri ve kendi emeğiyle geçinmeye çalışan küçük esnaf gerçekten zor durumda!


        Örneğin magazin sayfalarından Bodrum’ u izleyenler için, burası yaz sezonunda esnafın bir yıla yetecek kadar kazandığı, hareketli, bereketli bir turizm kenti!


        Keşke bir de esnafı dinleseniz! Bir söyle, bin ah! İşit sözünün tam karşılığını burada alırsınız. Gerek AKP hükümetinin yarattığı yapay sorunlar, gerekse yerel yönetimlerden kaynaklanan bürokratik ve idari sorunlar yüzünden kirasını ödeyemeyen, kredi borçları yüzünden zor durumda kalan esnafın durumunu görmezden gelen yöneticiler büyük vebal altındadır.


        On iki ay turizm sloganıyla yola çıkıp, iki ay sonra bunu unutan yerel yöneticiler, yarımada seçmeninden yeterli ilgiyi göremediği için bu bölgenin seçmen profilini değiştirmek adına TOKİ’ den medet uman AKP İktidarı ve özellikle Turizm bakanlığı bu sorunların ilk muhataplarıdır.


        Gece yarılarına kadar eğlence merkezlerinden yükselen sesler, aslında Bodrum esnafının çığlığını yansıtıyor, ama sağır kulaklara bu çığlığı duyurmak ne mümkün!


        Gece kulüplerinde, barlarda, eğlence mekanlarında görünen kalabalık, tatil köylerinde, turistik tesislerde, plajlarda sere serpe güneşlenen İstanbul sosyetesi, anlı-şanlı sanatçı tayfası yanıltmasın sizleri.


        Tatil köylerinde uygulanan her şey dahil sistemi esnafı zor durumda bıraktığı gibi tesislerden dışarı çıkmayan yerli- yabancı turistler bölgenin doğal güzelliklerini, tarihi ve kültürel zenginliklerini göremeden bölgeden ayrılıyorlar. Bu durum da, bir dünya kenti olma iddiasındaki Bodrum’ un yeterince tanıtılmasının önündeki en büyük engel!


        Turizmin bu çarpık yapılaşmasından dolayı yarımada da hüküm süren korsan taşımacılık, şoför esnafını zor duruma düşürdüğü gibi kayıt dışı ticaret yapan firmalar eliyle haksız rekabet yapılmaktadır. purchase Indocin online


        İşte böylesine sorunların olduğu bir dönemde, nispeten Yarımadayı ve sorunlarını bilen Bodrum Kaymakamı bir başka yere tayin ediliyor.


        Yeni gelecek kaymakamın yarımadayı tanıması, sorunlara vakıf olması ve çözüm alternatifleri geliştirecek iradeye sahip olması da zaman alacağı için Bodrum esnafı açısından bu yaz, kaybedilmiş bir sezon.


        Kimileri on iki ay turizm diyerek kışa yönelik umut aşılamaya çalışsa da esnafın bu tür alt yapısı olmayan projelere karnı tok. buy Plan B online


        Bodrum gibi yaz aylarında kendi nüfusunun onlarca katı insana hizmet vermek durumunda olan belediyelerin özel statülere kavuşması zorunludur.


        İmar konusundaki yetki karmaşasına son verilerek, bu güzelim beldelerin beton yığınına döndürülmesini, doğal ve tarihi güzelliğini yok edecek uygulamaların ortadan kaldırılmasını sağlayacak yasal önlemlerin zaman geçirilmeden alınması gerekir.


                Aksi halde bu güzelim beldeler, bir cazibe merkezi olmaktan çıkar, sıradan birer sahil kasabasına dönüşür.


        Geçmişten beri hem bir tatil, hem de eğlence merkezi durumunda olan; kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle sosyal yaşamın da vazgeçilmez yerlerinden olan bu yerleşim alanları, önlem alınmazsa kimi siyasi ve ticari hesapların merkezi durumuna gelecektir.


methotrexate no prescription         Bundan da en çok bu yörelere gelip yerleşenler ve daha çok yöre esnafı zarar görecektir.


Bu konuda başta esnaflar ve onların bağlı olduğu meslek örgütleri, sivil insiyatifler ve bu bölgede yaşayan duyarlı yurttaşların sorunlarına sahip çıkmaları, çözümü için mücadele edecek örgütlenmeleri oluşturmalarının zamanıdır.


 


        [email protected]

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.