Bodrum Gündem

KOSGEBe güvenen genç girişimci yarı yolda kaldı

Dünya Bankasının şubat ayında açıkladığı yeni girişimci kredisine başvuranlar mevzuat kurbanı oldu.

KOSGEBe güvenen genç girişimci yarı yolda kaldı
02.12.2009
0
A+
A-

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Dünya Bankası′nın şubat ayında açıkladığı “yeni girişimci kredisi”ne başvuranlar mevzuat kurbanı oldu. 4 bin TL hibe, 40 bin TL sıfır faizli kredi imkânı olarak lanse edilen kredi için 3 ay eğitim gören ve krediyi almaya hak kazanarak şirketlerini kuran 100′e yakın girişimciden kimi iflas etti, kimi borç içinde faaliyete geçemiyor. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, kredilerin yasa değişikliği nedeniyle geciktiğini açıkladı.

KOSGEB′in yeni girişimcileri desteklemek amacıyla şubat ayında yaptığı duyurunun ardından 1650 kişi kredi için başvuruda bulundu. KOSGEB′in girişimci adaylarını belirlemek ve eğitim vermek amacıyla anlaşmalı olduğu Unicon′a yapılan başvurular içinden mülakatla 650 girişimci çağrıldı. Bunlardan 250′si ücretsiz girişimci eğitimine hak kazandı. Adaylara tekrar girişimci testi uygulayan Unicon, sayıyı önce 160 daha sonra ise 100 kişiye düşürdü. Danışmanlığı başarıyla tamamlayan 100 girişimci, krediyi almaya hak kazandı.

İlk duyurularda sektör farkı gözetilmeden seçilen girişimcilerden işlerini kurmaları, vergi levhalarını almaları ve ticaret odasına kayıt yaptırmaları istendi. 40′a yakın girişimci bu talepleri de gerçekleştirerek yatırımını hayata geçirdi. Ancak bu süreçte beklenmeyen bir gelişme oldu ve KOSGEB′in yasası değiştirilerek tüm krediler donduruldu.


Pembe tablo çizdiler

KOSGEB′den kredi alma beklentisiyle yatırım yapan girişimciler değişen mevzuatın darbesini yedi. Muharrem Tosun emlak alanında yatırım yapmak için başvuran girişimcilerden biri. Tosun, “KOSGEB′e güvendik yolda kaldık” dedi. Tabela imal eden ve eğitimi başararak krediyi almaya hak kazanan Çetin Gül ise 4 bin TL′lik hibeyi aldığını ancak 40 bin TL′lik kredi için kendisinden aynı miktarda teminat mektubu istendiğini belirtti. Gül, “Başta çok pembe bir tablo çizildi. Ancak hiç öyle değilmiş. Eğitimlere gitmek için yol parasını bile borç aldık. Şimdi makine teçhizat alabilmem için verilecek olan 40 bin TL′yi alabilmem için teminat göstermem gerekiyor” diye konuştu. 

Daha önce Koçtaş Yenibosna′da alışveriş merkezi kiralama müdürü olarak çalışan Uğur Kılavuz ise gelişmeleri şöyle anlattı:

“Benim projem buharlı oto yıkamaydı, Koçtaş′tan rica minnet bir yer kiraladık, makineleri İtalya′dan getirdik. Kaporaları verdim ama ödeyemedim. Unicon ile konuşmamızda ′İşyerinizi, vergi levhanızı alın, ticaret odasına kaydınızı yaptırın′ denildi. Bu evrakla 2 hafta sonra teklif mektupları (alacağımız makinelerin karşılığında) ile 40 bin TL′nin yüzde 70′ini verileceği söylendi. İş planım 40 bin TL′ye yönelikti. Unicon ′Bizden çıktı, artık KOSGEB′le muhatapsınız′ dedi. KOSGEB ise Meclis′ten kanun çıkması gerektiğini söyledi. Bize vergi açılışımızı yapmadan krediyi 1 yıl sonra vereceklerini neden söylemediler? 15 bin TL zarar ederek iflas ettim.”

 

56 sayfalık iş planı

order Prozac online
Fason imalat projesi olan ve bunun için KOSGEB′e 56 sayfalık iş planı hazırladığını anlatan Ömer Şanal da borçla kurduğu işletmesinin yaşamasının alacağı krediye bağlı olduğunu açıkladı. Şanal şöyle devam etti:

buy misoprostol “Bize önce ′İşletmenizi kurmazsanız bu projeden yararlanamayacaksınız′ denildi, borç-harç işletmemizi kurduk. Daha sonra kanun çıktı ama bu sefer de imzalanma süreci için bekledik. 2-3 ay daha geçti. İşletmemi borçla kurdum, en az 20 bin TL giderim oldu. KOSGEB yasası çıktı ama bu sefer de 2010′un ikinci yarısına kadar bekleyin, işletmenizi devam ettirin deniyor. Krediyi alamıyorsanız hibeyi de alamıyorsunuz. Yeni çıkacak yönetmelikten bizim yararlanıp yararlanamayacağımız da belli değil. Resmen bürokrasi kurbanı olduk.”

İsmini vermek istemeyen bir imalat girişimcisi ise “3-4 aydır bekliyoruz. Prosedür üzerine prosedür çıkıyor. En son ′Programcı çalıştırın′ dediler. Henüz hibeyi de alamadık” dedi. 
buy plan-b
Unicon firması genel müdürü Adnan Almeman, eğitimler sırasında kredi konusunda bilgilendirme yapıldığını ancak talihsiz bir süreç yaşandığını kaydetti. KOSGEB Yasası′nın değişmesi sonucu hizmet sektörünün kapsam dışı kaldığını ancak bunun girişimcilere daha önce söylendiğini dile getiren Almeman, “Onlara bu yasa geçtikten sonra ′Mevzuat tamamlanırsa alabileceksiniz′ dedik. Bakanlar kurulu kararında gecikme oldu. Girişimci olanlar sebat etmeliler, zorluklara göğüs gerebilmeliler” diye konuştu. 2009 yılında kanun değiştiği için kredilerin donduğunu anlatan KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Müdürlüğü′nden bir yetkili ise sadece imalat sanayiine destek verildiğini, hizmet sektöründekilerin yanlış yerde girişim kredisi aradığını söyleyerek eksik bilgilendirme olmuş olabileceğini söyledi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.