Bodrum Gündem

Küçülerek Büyümek..

06.12.2009
0
A+
A-

Bodrum turizmi 2010 yılında nasıl olacak? Bunu tahmin etmek hiç zor değil artık. Geçen yıllarda kişi başı bir euroya fit olan turizmci, önümüzdeki yıllarda, kişi başı elli sent kazanalım yeter diyecek.



Hepimizin bildiği, Bodrum turizm manzarasını yazılarımızda haberlerimizde hep gözler önüne serdik. Birkaç tanesini tekrar hatırlayalım isterseniz.


-Çok yataklı ve lüks diye sunulan, bodrum mimari yapısına benzeterek ama çaktırmadan bozan ne olduğu belirsiz, her şey dahil çalışan büyük oteller.


-Öğrenci yurtlarının yemekhaneleri gibi sıraya girerek, süslü ama kimsenin lezzetini beğenmediği, adını bile bilmediği yemekler sunulan ultra lüks! Sözde 5 yıldızlı oteller. buy strattera


-Oteli doldurmak için, rekabet edeceğim derken neredeyse bedavaya verilen odalar.Bu nedenle eğitimsiz personelin çalıştırıldığı, bakımı üstünkörü yapılan tesisler.


-Çarşıda, pazarda, serbest piyasa, serbest rekabet var diye, aynı taklit ürünü satan onlarca dükkan.


-Yüksek kiralar nedeni ile her sezon değişen, sürekli olamayan işletmeler.


-İşini düzgün yapmak için çabalayan, yüksek kiralara ve vergilere dayanmaya çalışan ve eskiyebilen esnafın yanına, karşısına açılan işporta tezgahları.


-Neredeyse iki aya kadar düşen sezon.


-Kış döneminde, lambaları bile yanmayan sokaklar.Daha sayacak çok şey var. Lakin, büyük ve ünlü dediğimiz Bodrum işte böyle bir şey. Bodrum için “yarın” yok olmaya doğru gidiyor. order Colchicine


 


Karadeniz ve Ege’nin bazı yerleri Bodrum’un turizme ilk başladığı dönemlerdeki küçük ve temalı oteller ile neredeyse yaz kış dolu geçiriyor. 15 ile 50 kişilik minik oteller, pansiyonlar, beş yıldızlı güya konforlu ve lüks otellerin iki üç katı fiyatlarla, üstelik yarım pansiyon veya oda kahvaltı ile hizmet veriyorlar. Turistler minicik çarşılarına çıkıp alışveriş yapıyorlar. Yörenin el sanatları endüstri gibi çalışıyor, gelişiyor. Her evde kadınlar, genç kızlar genç çocuklar üreterek, kazanıyorlar. Çin malı incik boncuk satmıyorlar, taklit markalarda. Çünkü kendileri üreterek marka oluyorlar. Gelen misafirler de samimi ve doğal ortamdan memnun, yüzleri gülerek ayrılıyor, bir daha gelmek üzere. Karadeniz’de Cide, Beypazarı, Safranbolu, Mudurnu gibi, Egede Yavaş Şehir ünvanı almış Seferihisar gibi kasabalarda, turizm yavaş ama emin adımlar ile doğru şekilde büyüyor.


 


Bu tür yerleri tercih edenler, çoğunlukla eğitimli, entelektüel, sanatsever, tatil için para harcayan A+ turist sınıfında olduğu gözleniyor. Akademisyenler, iş insanları, üst düzey yöneticiler şehri tanımak için otele tıkanıp kalmıyor, geziyor, eğleniyor, doğa yürüyüşleri yapıyor, insanlarla iletişim kuruyor, alışveriş yapıyor.


 


Bodrum’da önceleri böyle değil miydi? Süngerciler, balıkçılar vardı, efsane dalgıçlar hala anlatılır durur. Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’u nerede şimdi? Oysa Bodrum’da iklim uygun, deniz, kum, tarih, kültür, sanat her şeyimiz var. Minicik kasabalar bile pek azına sahipken, bunu başardılar.


Biz turizm tecrübesi olan özel bir tatil kentiyiz, biz niye yok ederek büyüyoruz? Neden bindiğimiz dalı kesiyoruz? Kendimizi dev aynasında görmekten vazgeçelim. Her sene gelen turist kalitesi düşüyor, Bodrum o kendine has entelektüel, sanatçı, sanatsever, kültürlü ve zengin turistleri kaybediyor. Artık sadece “çok turist geldi” diyerek büyük olduğumuzu sanıyoruz. Sadece kendimizi avutuyoruz hatta kandırıyoruz. İşte bu sene bir sürü turist geldi. Ne oldu? Kış dönemi bir çoğumuz perişan.


Bodrum bu gün yüksek ekonomik girdileri olan, rantı yüksek bir kent, bundan vazgeçilebilir mi?

brand Levitra online

…………………..


Eeeee. Ne olacak o zaman?


…………………….


Artık yavaşlama zamanı, emin adımlarla planlı, kontrollü büyüme zamanı.

Frene basmak için geç kalırsak eğer, işte o zaman Bodrum için ” yarın ” olmayacak…

 


 


 


Not: Geçtiğimiz Pazar günü, Ayşe Kulin imza gününe katılan kitapseverler, Bodrum’un “kışın da yaşayan bir kültür şehri” olduğu tekrar vurgulamış oldu. 


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.