Bodrum Gündem

Artık Sertifikalı..!

ormanlar_artık_sertifikalı Viagra online

Muğla Ormanları artık sertifikalı.

Önceki yıllar da başlatılan sertifikasyon çalışmaları bitirildi ve Muğla Ormanları artık sertifikalı.Bu çalışma Türkiye Ormanların da Muğla Bölge Müdürlüğü kapsamında bir ilk,Bolu Ormanlarında ise devam ediyor,Kastamonu Ormanları ise yola çıktı,umarım giderek diğer ormanlarımıza da yayılır.

Peki nedir ormanlardaki sertifikasyon? 

Orman Yönetim Konseyi(FSC),dünya ormanlarının yönetiminin geliştirilmesi için kurulmuş bağımsız bir organizasyon.Tüm ormanların en uygun şekilde yönetilmesini teşvik etmek, ormancılığın sürdürülebilir orman yönetimi ilkelerine göre yürütülmesine yardımcı olmak, orman alanlarınınkorunmasını ve kalıcı varlığını sağlamak, bu uygulamaların uluslararası anlamda yaygınlaşmasını amaçlayan bir paydaşlar sistemidir.Bu sistem ile;

Çevresel şartlara uygun orman yönetiminin amacı; kereste ve kereste dışı orman ürünlerinin ormanın biyolojik çeşitliliğine, verimliliğine ve ekolojik süreçlerine zarar vermeden elde edilmesi,

Sosyal açıdan fayda sağlayan orman yönetiminin amacı; yerel halkın ve toplumun uzun vadede orman ve orman ürünlerinden fayda sağlayacağı, ancak bu kaynakların sürdürülebilir kullanımını destekleyen uzun dönemli yönetim planlarına da katılımda bulunacağı sistemlerin kurulması,

Ekonomik açıdan fayda sağlayan orman yönetiminin amacı; ormanlara yönelik her türlü müdahalenin, içinde bulunduğu ekosistemi ve toplumun dengesini bozmayacak derecede kar amacı güdülerek yapılması amaçlarına uygun uluslararası standartların belirlenmesidir.

İki tip sertifikalandırma vardır; birincisi ormanların sertifikalandırılması, ikincisi orman ürünlerinin sertifikalandırılması. Tüketici işte son kullanım alanında orman ürünü sertifikalandırılmasında devreye girmektedir. Bunun yaygınlaştırılması da doğal orman varlıklarının korunması açısından önemlidir.

Sertifikalandırma ,doğal ormanların korunması bakımından önemli bir araçtır.Bilindiği gibi Türkiye Ormanları nın büyük bölümüde doğal ormanlardır.

Ormanların sertifikalandırılması nasıl yapılmaktadır, nelere dikkat edilmektedir, standartları nedir.?

Ormanların sertifikalandırılması hiç bir resmi organa bağımlı olmayan bağımsız bir kuruluş olan FSC (Forest Steweardship Councile= Ormanların Yönetim Konseyi) tarafından yetkilendirilmiş bağımsız kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bunun standartları vardır. Her ülke için diğer ülkelerde olmayan standartlar bunun içinde yer alabilir. Ülkelere göre standartları internette görmek mümkündür.

Kriterler içinde her yerde geçerli ve vazgeçilmez olan unsurlar vardır.

Bunlar; orman varlığı alanında azalma olup olmadığı, ormanlarda artımdan daha fazla üretim yapılıp yapılmadığı, orman yangınlarına karşı alınan tedbirleri, yanan orman alanlarının tekrar ormanlaştırılması, hastalık ve zararlılarla mücadelede doğayla dost yöntemlerin uygulanıp uygulanmadığı, korunan alanların büyüklüğü, tür çeşitliliğinin devamı, genetik çeşitliliği korumak için alınan tedbirler, orman çalışanlarının sosyal güvenlik durumları vs.

Örneğin; Muğla Orman bölge Müdürlüğü’nde ormanlar yıllık 2.100.000 m3 artım yapmaktadır. Ancak bunun sadece 1.000.000 m3’ü ürün olarak alınmaktadır. Bu durumda ormandaki ağaç varlığı her yıl yaklaşık 1.100.000 m3 artırılıyor demektir. Bu sermayeden yenilmediğini aksine ormanın iyileştirildiğini göstermektedir. Bu kriterde orman idaresi sertifikanın devamını sağlamakta önemli yarardır

 

Ormanların sertifikalandırılması Muğla ormana ekonomik yarar da sağlar. Nedir bu yarar, bu ormanlardan yapılan orman ürünlerinin, orman ürünlerinin ticaretinde sürdürülebilir ormanlardan yapılma şartı aranan ülkelerde kolaylıkla ticaretinin yapılması yolunu açar. Buradan üretilen ürünün değerinin artmasına neden olabilir. Ürünün kolay pazarlabilmesini sağlar. Ancak bu ormanların satışı anlamına gelmez. Burada satılabilen olan sadece ormandan üretilen üründür. Sertifika da sadece hammadde olarak orman ürününün sürdürelebilir ilkeler doğrultusunda yönetilen ormandan sağlandığını göstermektedir. Ormanların satışı ve pazarlanması anlamına gelmez.

Sertifakalandırmayı yapan kuruluş, devlete bağlı bir kuruluş olamaz. Bağımsız kuruluşlardır, tıpkı ekonomik derecelendirme yapan kuruluşlar gibi. Dolayısıyla bir baskı altında değerlendirme yaptıkları da iddia edilemez. Ayrıca sivil toplum örgütlerinin görüşlerini de alarak onların söyleyeceklerini de dikkate almak zorundadırlar. Aksi halde FSC tarafından verilen yetkileri iptal edilir.

Ancak burada önemli bir nokta vardır tüm sertifikasyon yapan şirketlerin dikkat etmesi gereken. Promethazine without prescription O da  sertifikalandırmanın şeffaflığı. Yaptıkları değerlendirmelere esas aldıkları standart ve kriterleri, bunlar için ele aldıkları göstergeleri, rakamları ve verdikleri puanlamaları toplumla paylaşmaları gereklidir. Bunun için de hazırladıkları rapor taslaklarını sivil toplum örgütleri ile paylaşmalılar hatta internet sayfalarında bunu açık etmeliler ve tartışmaya açmalılar. Aksi halde yaptıkları değerlendirmeler her zaman şüpheyle karşılanabilir. Belki de sertifikasyon yapan şirkete sorulması gereken en önemli soru budur.

Elbette Muğla Orman Yönetimi yaptıkları iyi uygulamaları gösterecektir. Bu iyi uygulamaları da takdir etmek gerekir. Ancak sürdürülebilir orman yönetimi açısından önemli görülen yanlış uygulamaların da sertifakalandırma yapan kuruluş tarafından incelenmesi zorunludur. Aksi halde bağımsızlığı ve yaptığı değerlendirmenin yansızlığı tartışma konusu olur. Bu nedenle bildiğiniz yanlış uygulama yapılan yerler varsa onlar da buraya bakmak zorundalardır. Sadece Bölge Müdürlüğü’nün programı doğrultusunda gezerlerse reklam şirketlerinden farkları kalmaz.

Sertifikasyon,sürdürülebilir orman yönetimi konusunda “Muğla Ormanları markalaşıp cazip hale getirilip pazarlanacak”şeklindeki peşin hükümler ve yakaşımlar Muğla Orman Yönetimine haksızlık ve insafsızlık olur.

Bu süreci bilmek –anlamak- takip etmek çok önemli.

Sistemin içinde olanlar,yönetenler ve paydaşlar bu önemi bildiklerinden dolayı bu sürecin parçası olan, sertifikasyon ile ormanlarımızın paydaşlar ile yönetilmesi ve işletilmesi kapsamında bilgilendirme ve görüş-öneri içeren, her dört ayda bir yapılması zorunlu olan toplantılar düzenlemektedirler.

Bu toplantıların ilki Milas Orman İşletme Müdürlüğünde 16.Ekim Perşembe günü yapıldı.

Katılımın yüksekti ,muhtarların ilgi göstermesi toplantıyı orman köylüsü adına farklı kıldı.Sertifikasyon disiplini ile odun tahsisi,yeni yol ve ulaşım,usülsüz ağaç kesimi,yanan yerlerin ağaçlandırılması,ormanın temiz tutulması özellikle naylon dan korunması- temizlenmesi,orman içindeki arıcılık ve arı kovanları,yeni yol şebeke planları,Orman Köylüleri Daire Başkanlığına(Orköy) arıcılık,enerji,kredi gibi istemlerin iletilmesi,orman idaresi,anıtlar kurulu,ilçe tarım yetkilerinin gözden geçirilmesi ve bu yılki orman yangınlarını haber verme ve söndürmelere köylünün verdiği destek gibik onular konuşuldu.

Tüm bunları bilen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü şimdi kendini sertifikalandırma ile bir sınavın önüne koymuştur.  Bunu yapma zorunlulukları olmamasına rağmen gündeme getirmişlerdir.Ve sertifikalarını almışlardır.

Kutluyorum,teşekkür ediyorum, destekliyorum. TEMA Vakfı Gönüllüsü olarak da takip ediyorum ve paylaşıyorum.Muğla da çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarını da bu takibe çağırıyorum. Strattera Buy

Haluk Ortaç

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Taşkın Atılgan dedi ki:

    Teşekkürler TEMA Vakfı! Teşekkürler Haluk!