Bodrum Gündem

Kör bile düştüğü çukura, bir daha düşmez..

20.12.2009
0
A+
A-

Türk Dil Kurumuna göre atasözümüzün açıklaması «İnsanın en aptalı bile başına gelen felaketten ders alır». Aptalı aramaya kalkmayalım, değil mi?


Bodrum’da gündem çabuk değişiyor. Bırakın geçen haftayı, dünü bile hemen unutuluveriyoruz.


 


Geçtiğimiz hafta yağmur, dolu, fırtına gündemin en önemli ve öncelikli konusuydu. Geçtiğimiz sene de bu vakitlerde aynı sorunu yaşamıştık, ondan önceki senede ve daha önceki senelerde de kış aylarının birkaç haftası aynı gündemi ele almıştık. Hatta iki üç sene önce Gümbet’te, yaz döneminde, yağış sonucu oluşan selde, turistlerden boğulanlar olmuştu.


Yine dere yataklarına yapılan oteller, iş yerleri ve evleri su basmıştı ve hep bir ağızdan;


“Doğa intikam alıyor!”


“Bodrum’da böyle yağış görülmedi!”


“Doğa ile barışık yaşamalıyız!”


“Dere yataklarına evler yapıldı, böyle oldu!”


“Otelleri, işyerlerini ve evleri su bastı, zarar büyük!”


“Vatandaş isyan etti!”


“Yetkililer nerede, kim zararımızı karşılayacak!”


“Belediye’yi aradık gelmediler!”


“vesaire, vesaire!”


Demiştik, kimimiz yüksek sesle, kimimiz kendi kendine mırıldanarak, bu ve buna benzer laflar etmiştik. Unuttunuz mu yoksa?


“Kör bile düştüğü çukura, bir daha düşmez”


(Türk Dil Kurumu’na göre atasözümüzün açıklaması, İnsanın en aptalı bile başına gelen felaketten ders alır)


 


***


Geçen senelerde de, geçtiğimiz haftada, yağışlardan en çok etkilenen ve zarar gören yerler, Azmakbaşı, Dere sokak, Gümbet ve yapılaşmaya uygun olmayan, ama yapılaşmış kesimlerdi. Her yağışta, her sene, aynı yerlerde yağmur, çamur felakete dönüşüyor. Hepimiz biliyoruz değil mi buraları?


“Kör kör parmağım gözüne”


(Türk Dil Kurumu’na göre deyim açıklaması, O kadar meydanda ki, bunu görmemek için kör olmak lazım)


 


***


Bu geliyorum diyen ve fena halde gelen felaketler sırasında ve sonrasında bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Rögarlar temizleniyor, fırtına ve yağış öncesi hoparlörlerden uyarılar yapılıyor. Geçici çözümlerle, günü kurtarıyoruz. Bir dahaki felakete kadar unutuyoruz. Unutuyoruz değil mi?

Buy Orlistat

“Kör topal, çözüyoruz.” buy cheap Viagra


(Türk Dil Kurumu’na göre deyim açıklaması, İyi kötü, idare edecek kadar.)


 


***


Belediye fırtına ve yağış öncesi hoparlörlerden uyarı anonsu yaptı, “Dere yataklarına, araçlarınızı park etmeyin” diye. Gördük ki o sel akıntısına kapılması olası olan bir çok araç park etmişti uyarı yapılan yerlere. Sonra Belediye nerede yetkililer nerede diye suçlayacak birilerini arıyoruz, değil mi?


“Körü körüne.”


(Türk Dil Kurumu’na göre deyim açıklaması, Davranışının gerekçesini ve nasıl bir sonuca varacağını bilmeden, düşünmeden)



 

***

Bütün bunların sonucu, şikayet ederken biraz düşünmekte fayda var değil mi? Bodrum ekonomik hayatında sıkıntılar var. Turizm sezonu iyice kısaldı. 12 ay turizm için çalışmamız gerekiyor. Lakin günlük, kısa vadeli, geçici çözümlerden başka bir şey üretemiyoruz hala.  

İnanıyoruz ve güveniyoruz ki, Bodrum Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi Üyelerinin verdiği demeçlerde (tüm yerel basın, bu demeçleri yayınlayarak kayda aldık, Bodrum’lularda eminim hafızalarına sonra sorulmak üzere kaydetmiştir);


 


Radikal kararlar almamız gerek. Önce tedbir almak gerekiyor. “Bu yoğun yağışla ortaya çıkan tablo hepimizi şok etti. Dere yataklarının üzerinde olan kaçak yapılar, daralmalar var. order Paxil online Herkes tapusunu kontrol etsin ve dere yataklarına tecavüzünü ortadan kaldırsın. Yoksa biz çalışmalara başladık, yıkımları biz yapacağız. Bütün dere yataklarını açacağız. Hepimizin doğayla barışık yaşaması gerekiyor. Yoksa görüldüğü gibi basın intikamını bu şekilde acı olarak alıyor”


 


dediler. Bizde bu demeçleri, Belediye ve tüm yöneticilerimizin sözü olarak aldık kabul ettik.


Bodrum’da yaşayanlar olarak ve Bodrum Yerel Basını olarak takipçisi olacağız.



 

***

Gerçek örneğine pek rastlamadığımız, bir deyim ile bitirelim bizde, sözümüzü.

“Kör kadı”


(Türk Dil Kurumu’na göre deyim açıklaması, Hatıra gönüle bakmadan, herkesin yüzüne karşı, doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen, hakça karar veren, uygulayan)


 


Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.