Bodrum Gündem

ERTELEME YOK..ECREMİSİL ÖDEMELERİ YAPILACAK..

Bodrum Ticaret Odası tarafından düzenlenen Ecremisil Sorununa Çare Arama Toplantısı gergin tartışmalar oldu, ama çözüm bulunamadı.

ERTELEME YOK..ECREMİSİL ÖDEMELERİ YAPILACAK..
30.12.2009
0
A+
A-


Buy cheap Accutane
Bodrum Gündem/Fatih Bozoğlu

Ecremisil’de kullanım amacına bakılmaksızın, yüksek bedeller talep edilmesi nedeni ile mağdur olduğunu söyleyen turizm işletmeleri BODTO Konferans Salonunda sorunlarına çare aradılar. Muğla Defterdarı Mustafa KILIÇARSLAN’ın mağdur olduklarını söyleyen işletme sahiplerinin sorularını cevapladı. Bodrum Malmüdürü Hüseyin GÖRÜR bazı işletme sahipleri ile tartıştı. Açılış konuşmasını yapan BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, ecremisil ödemelerinin ötelenmesi ile ilgili beklentilerinin olduğunu ifade ederek, “Muğla Defterdarımıza sorunlarımızı anlatıp bir çözüm bulmak amacı ile burada toplandık. Bu süreç bir yıldan fazla sürecek. Biz bu gelen ecremisil ödemelerini nasıl çözeceğiz, esas sorunumuz budur. Bu toplantıdan ortak bir sonuç çıkarabiliriz inancındayım.” dedi.

 


Toplantıyı yönetenlerden Flora Otel Sahibi Ahmet Biçer, Gümbet dolgu alanında, taahhuk eden ecremisil’in oradaki otel işletmeleri adına konuştu. Çimlenme, otopark ve çiçeklik gibi alanlardan ecremisil istemenin doğru olmadığını ifade etti. Biçer tarafından sorulan bu sorulara Muğla Defterdarı, bu uygulamanın doğru olmadığını ve tekrar değerlendirilmesi gerekliliğini söyledi. Özellikle yasada geçen kullanım amacına bakılmaksızın, işgal edilen bölgenin, tesis yapılmadan önceki kiralama değeri üzerinden ecremisil taahhuk ettirilmesi gerektiği kaydedildi.


Her ne kadar ecremisil bedellerinin tespitinde oda ve belediyelerin görüşü alınsa da esas olarak idarenin tek taraflı tespit geçerli olduğu şikayeti işletme sahipleri tarafından dile getirildi.


Retin-A online generic Colchicine  


BODTO bir heyet olarak Ankara’ya gidildiği,  Bakanlık yetkilileri ile görüşüldüğü, bu konuda ne yapılabilir, mevzuatın ne söylediğinin araştırdıklarını söyleyen, İbrahim Akkaya “ Ankara’da Bodrum tüccarlarının dertlerini anlattık. Doğrusu sorunların çözümü ile ilgili olarak bir sempati olduğunu gördük. İTO ve TÜRSAB başkanı ile görüştük bu sorunun sadece Bodrum ile sınırlı kalmadığını genelde ege bölgesinde bu sorunun yoğun olduğunu söylediler. Konunun çözümü ile ilgili gerekli girişimlerin Turizm Bakanlığı ile sonrasında da Maliye Bakanlığı ile görüşüleceğini ve ortak bir noktada çözüm bulunabileceğini söylediler.” dedi.


                                               


 


Muğla Defterdarı Mustafa Kılıçarslan gazetecilerin sorularını cevapladı. Ecermisil sıkıntısı ile ilgili olarak Kılıçarslan gazetecilere şu açıklamaları yaptı; “Ecrimisil her taşınmaz için, ayrı ayrı yerinde gidilerek, mevcut kullanım durumu dikkate alınarak tespit edilerek, takdir edilen bir uygulama. Yükseklik kişiden kişiye göre değişebilir. Elimizde belli doneler var ve biz bu doneler doğrultusunda, bir tutar belirliyoruz. Takdirde bir hata var ise bununla ilgili olarak itiraz hakkı var, mahkemede yürütmeyi durdurma kararı var.”


Antalya ile Ege bölgesinde ödenen ecremisil arasında farklar olduğu iddiasına Kılıçarsalan şöyle cevapladı. ”Normalden az alınan yerler var diyemem. Yoksa arkadaşlarımız yanlış yapmış demektir. Kesinlikle olmaması gerekir. Her taşınmazın kendisine özgü durumuna göre tespiti gereken ve taktir edilen bir uygulamadır. Yani her taşınmazın farklı olarak fiyatlandırılması ve takdir değerlendirmesi taşınmazın özel kullanım durumundan kaynaklıdır.Yeniden değerlendirme bizlerin elinde değil.yapılan itirazlar sonucu müdürlüklerimiz bir değerlendirmeye gidebilir ve bize bildiriler. Esas olan 2007 yılında yapılan yönetmelik gereği her bölge veya her kullanım yerinin varsa bir kiralama bedeli yoksa yakınlarında emsal olabilecek bir yerin kiralama bedeli, yine yoksa mahkeme kararı tespiti yapılır.” Dedi.


Ecremisil ödemelerinin ötelenmesi veya bekletilmesi ile ilgili olarak, ecremisilin kesinleşmesinden sonra, istenirse bir yıl içinde 4 eşit taksitle ödeme hakkı olduğunu kaydeden Kılıçarslan; “Ama ödememe meyiline girdikleri anda otomatikman vergi dairesine aktarılıyor ve icra müdürlüğü vasıtası ile tahsil yönüne gidiliyor. Bu aşamaya geldiğinde taksit hakkı kayboluyor tabi.Her kamu kurumu, idari para cezalarını süresi içinde ödenmediği taktirde, vergi daireleri icra yolu ile tahsil eder. Bu nedenle biz ecremisil alacakları ile ilgili işlemleri vergi dairesi ile çözeriz.” Diyerek, ödemelerin ertelenmeyeceğini, ödeme yapmayanlarında icra yolu ile tahsil edileceğinin bilgisini verdi.


 


Toplantı sonunda katılımcıların genel görüşü, çözüm olmadığı ve bu çözümsüzlüğün bir çok turizm işletmesinin kapanmasına yada yatırım yapamamasına neden olacağı ifade edildi.


 


 


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.