Bodrum Gündem

AMAÇ ÜZÜM YEMEK…

01.03.2010
0
A+
A-

Yazarımız Sayın Celal Gürsoyun geçen haftaki YETER ARTIK, LÜTFEN başlıklı enfes yazısına şiddetle katıldığımı belirtmek için yazı altına yorum yazma isteğimi,çok fazla yorum yaparak kadrolu yorumcu sınıfına girmekten kaçınmayı seçerek engelledim.


Ancak söylemek ve eklemek istediklerimin fazlalığı da bu yazımı doğurdu. 


Yarımadamızın her türlü sorununa dair birçok konuda yapılan ve yıllardır tekrarlanan panel, seminer, sempozyum, bilgilendirme toplantıları ve konferanslarda son zamanlarda ki ortak yakınılan tek konu katılım azlığıdır. Katıldığım toplantılarda duyduğum açılış konuşmacısının yaptığı “Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi işte biz bu kadarız” lafıdır. 


Katılımın azlığı, toplumu temsil etmekte yetersiz kaldığından, toplantı sonucu çıkan ortak aklın toplumca benimsenmeme ve tepkilere sebep olma tehlikelerini doğurmaktadır.


Konunun yeterince tartışılmadan benimsenen ortak aklın, belirli bir kesimin eğilimlerini ya da çıkarlarını toplum çıkarlarının önünde tutan ve genel görüşmüş gibi sunulması, bazı sektörlere tek yönlü çıkarlar ve hatta kişisel çıkarlar sağlanması tehlikelerini de yaratmaktadır.  


Toplantının yapıldığı  yerlerden BODTO’nun toplantı salonu ve Oasis’teki kültür salonunun merkeze olan uzaklığı ile Bodrum Belediye Meclis Salonunun ufaklığı, katılıma olan ilgiyi azaltsa da asıl sorun bıktırılma katsayısıdır.   


buy Cytotec Yıllardır süregelen geniş katılımlı ve kapsamlı toplantılar esnasında oluşan ortak fikirler sonrasında hepimizin evinde tuğla kalınlığında ve ağırlığında üç-dört kitap ya da doküman bulunmaktadır.  buy Premarin online


Aynı konularda yapılan tekrar toplanmalar ilgi azalması ve rehavet yaratmanın yanı sıra soruna çare bulma ya da çözüm üreten unsur olma niteliğini de yitirdiğinden, toplantılara katılıp, ortak aklın altına imza atmak yerine kişisel çaba ve becerilerin kullanıldığı ya da ben yaptım oldu uygulamalarını seyretmekteyiz. Ortak akıl kitaplarda tozlanmaya bırakılmaktadır.  


Mavi Yol Girişimi olarak ziyaret ettiğimiz Bodrum Belediye Başkan adaylarına seçildikleri takdirde belediye bünyesinde bir yer ya da bir oda tahsis ederek bu güne kadar yapılan konferans, seminer, panel, tespit v.b.gibi toplantı ürünleri olan dokümanların toplanacağı ve her isteyenin ulaşabileceği bir merkez oluşturulması isteğinde bulunmuştuk. Elbette  “TAMAM” denilmişti ancak ne bir çaba ne de bir eğilim görünmüyor. 


Bodrum; sorunlarının ele alınıp masaya yatırıldığı ve ortak akıl olarak kararlar ve tavsiyelerin yazıldığı ya da deklere edildiği çok fazla dokümana sahip bir kenttir. 


En belirgin üç tanesinden bahsedeyim. 


Kolorado Üniversite öğrencileri uzun yıllar misafir edilmiş ve Bodrum konusunda tez hazırlamışlardır. Sonuçta bir doküman yayınlanmış Bodrum nerede ne yanlışı yapmış ve yapmaktadır neler yapmamalıdır gibi bilimsel verilere dayanan tespitleri bizlere sunup tavsiyelerde bulunmuşlardır. 


“Arama Konferansı” Bodrum’da etkili örgüt ve sektör temsilcileri ile yetkili kurum ve kuruluşların birlikte çalışarak belirledikleri ortak düşünce ve tespitlerle yapılması gerekenler bir sonuç dokümanı olarak yayınlanmıştır. 


TMMOB’nin organize ettiği  “Bodrum Yarımadası’nın Çevresel ve Yapısal Geleceği Sempozyumu 2008” dokümanı çok kapsamlıdır, taşınamayacak kadar ağırdır ve henüz tozlanmamıştır.  Natrexone Buy


Buna benzer önceki yıllarda yapılmış fikir ve görüş birlikteliklerinin ürünleri, dokümanlar bolluğuna sahip Bodrum yöneticilerinin, artık bu dokümanlardan yararlanmaları, uygulamaya geçmeleri gerekmektedir. 


Bu dokümanların hazırlanması  için hem fikir, hem iş gücü, hem de maddi fedakârlıklar yeterince yapılmıştır. Bu dokümanların işe yaraması, kaynak olarak kullanılması ve isteyenlere kullandırılması gerekmektedir. 


Yakınmalarımız; geniş katılımlı toplantılarda yapılan ikaz istek ve tespitlerin ya da alınan ortak karar, öneri ve eğilimlerin yansıtıldığı uygulamaların yok denecek kadar az olmasıdır. 


Birbirine danışan, örgütler arası bilgi alışverişi yapan, etkin olanların ve etkilenenlerin bir araya gelerek ortak akıl oluşturduğu toplum olmaktan, toplanıp konuşmaktan asla vazgeçmemeliyiz. 


Anlatmak istediğimiz gereksiz tekrarlardan kaçınmak, oluşan ortak akıllar yönünde adımların atılmasını ve alınan ortak kararların uygulamaya konulmasını sağlamaktır. 


Yapılacak küçük ve az katılımlı  toplantıda alınacak kararlar ya da yön verilen eğilimler yerine gerçekleştirilmiş olan çok ve nitelikli katılımların ortak aklını uygulamaktır. 


Yapılan eleştirilere gücenmeyi seçmek yerine düşünmeyi seçmek yeğlenmelidir. Söyleyecek doğru sözü olanlara bu gazetenin kapıları ardına kadar açıktır.  


Sağlıcakla kalın saygılarımla.


 


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.