Bodrum Gündem

Ortakent-Yahşideki Tarım Arazisini TOKİ Bedelsiz Devir Alacak..

Başkan Şahbaz bir basın toplantısı düzenleyerek, Bodrum halkından, bu konuda birlikte karşı durmaya ve bahsi geçen alanın ağaçlandırılarak betonlaşmasını önlemeye çağırdı.

Ortakent-Yahşideki Tarım Arazisini TOKİ Bedelsiz Devir Alacak..
10.04.2010
0
A+
A-


Fatih Bozoğlu/BodrumGündem 


Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, TOKİ’nin Ortakent Yahşi’de tarım arazisi olarak belirlenen 8 parsel alana yaklaşık 3 bin konut yapılmasının planlandığını iddia ederek, ′′Kamusal arazilerin kamunun elinde kalması gerektiği ve bu alanların kentin ihtiyacı olan sosyal donatı alanları olarak kullanılması gerektiğine inanıyoruz′′ dedi.



Şahbaz bir basın toplantısı düzenleyerek, Bodrum halkından ve çevre örgütlerinden bu konuda birlikte karşı durmaya ve bahsi geçen alanın ağaçlandırılarak betonlaşmasını önlemeye çağırdı. Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz “Beldemiz ve Bodrum Yarımadası için büyük önem taşıyan bu alandaki kültür varlıklarının, doğal değerlerinin korunarak gelecek nesillere taşınması için halkımızı, tüm meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini ve basını tek güç olmaya davet ediyorum.′′ dedi.


 


Şahbaz açıklamasında, ′′Geçen hafta Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü′nden belediyemize gelen yazıda, Muğla Üniversitesi′ne tahsis edilen araziyi de içine alan hazine adına kayıtlı parsellerin, TOKİ′ye bedelsiz devri konusunda kuruldan görüş istenildiğini öğrendik. Söz konusu parsellerde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelerde, kaya mezarı, tonozlu yapı kalıntıları gibi çok sayıda kültür varlığı tespit edilmiştir′′ dedi. Toki’ye devredilmesi sözkonusu olan arazinin yaklaşık 1 milyon m2 olduğunu ve bu alana yapılabilecek olan 3 bin binanın değil Ortakent’in, Bodrum’un bile kaldırmasının mümkün olmadığını kaydetti.  


 


Konu ile ilgili olarak Bodrum Mavi Yol Girişimi Platformu Kolaylaştırıcısı Filiz Dizdar Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz’ın kaygılarında haklı olduğunu ve bu konuda her zaman Belediyenin yanında  yer alarak o bölgenin betonlaşmasını önleyeceklerini söyledi. Dizdar  “Aşırı yapılaşma, altyapı yetersizliği, su, göç, boş ve kullanılmayan kalitesiz ikinci konutlar ve siteler şu an Bbodrum′un çözmesi gereken sorunlardandır. Yerel yetkililere  sorulmadan merkezi karar alınması, sınırsız yetkilerle denetleme sorunu yaşanması nedeni ile  Bodrum kimliği yok edilecektir. O alanda Bodrum yarımadasının yerel ve endemik türlerini toplayacağımız (gen) botanik bahçesi yapmakla ilgili projemiz var ki; belediyenin de böyle bir projesi olduğunu biliyoruz. Biz de Mehmet Bey ile bu konuda aynı görüşteyiz. Planlamalar doğru yapılmalı, envanter çalışmaları, altyapı sorunları tamamlanana kadar çivi çakılmamalı. Önce üst sonra alt yapıyı çözeriz demek bugün yarımadada yaşadığımız sorunlara neden oluyor. Kat kat fazlasını yaşarız” dedi.


 


Bu konudaki Basın Bildirisi;


Bilindiği gibi, Belediyemiz sınırları içerisinde Çakmaklı Mevkiinde Hazine adına kayıtlı olan taşınmazların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na bedelsiz devri, uzun zamandır gündemdedir.


buy Valtrex online no prescription  


Geçtiğimiz hafta içerisinde, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden Belediyemize intikal eden yazıda özetle; Üniversiteye tahsis edilen araziyi de içine alan N18c  23a pafta, 2213, 2214, 2215, 2216,  2217, 2218, 2219 numaralı


Hazine adına kayıtlı  parsellerin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na bedelsiz devri konusunda Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan görüş istenildiği öğrenilmiştir.


Söz konusu parsellerde , Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelerde, kaya mezarı, işlik, tonozlu yapı kalıntıları gibi çok sayıda kültür varlığı tespit edilmiştir.


Ayrıca, Muğla Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi uzmanları tarafından yapılan Kültür Envanteri çalışmalarında, bu parsellerde belirlenen kültür varlıklarının liste tanım fotoğraf ve koordinatları Belediyemize gönderilmiştir. Tespit edilen kültür varlıklarının tescil fişlerinin taraflarına iletilmesi sonucunda konunun Kurul Gündeminde görüşüleceği ve karara bağlanacağı ifade edilmiştir.


Öte yandan, Muğla Valiliği İl Tarım Müdürlüğü’nün 13.08.2009 tarih ve 3648-7572 sayılı yazısının 5. maddesinde: ‘ Belediyemiz sınırları içindeki Hazine tarafından ifraz ettirilen 1862 numaralı parselin ifrazı sonucunda oluşturulan 2213, 2214, 2215, 2216, 2217, 2218, 2219 numaralı parsellerin bulunduğu alanların, teknik ekipleri tarafından mera olarak tespit edildiği ve bu alanların 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında olduğu ‘ bildirilmiştir.


Söz konusu bölge, Beldemiz ve Bodrum Yarımadası’nda kamunun kullanımına açılabilecek ve bugüne kadar denizden bakışta siluet özelliğini korumuş nadir bölgelerden biridir. Söz konusu taşınmazlar, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında, Belediyemizin büyük özverisi sayesinde Ağaçlandırılacak Alan olarak kamu kullanımına ayrılmıştır.


Bugüne kadar onaylanan üst ölçekli planların tümünde, alanın doğal değerlerine uygun ve kamu kullanımına açık işlevler öngörülmüştür. Bünyesinde kültür varlıkları barındıran, mera vasfındaki söz konusu alan, Belediyemizin bugüne kadar hassasiyetle koruduğu ve geleceğe de aynı niteliği ile taşımak istediği bir alandır. Ortakent-Yahşi Beldesi sahip olduğu korunmuş doğal yapısı sebebiyle İngiliz The Times gazetesi tarafından, ülkemizde görülmesi gereken 6 gizli tatil cennetinden biri olarak yer almıştır.


Belediye olarak; kamusal arazilerin kamunun elinde kalması gerektiği ve bu alanların kentlinin yaşam kalitesini arttıracak, kentin ihtiyacı olan sosyal donatı alanları olarak kullanılması gerektiğine inanıyoruz.


Alanın yürürlükte olan üst ölçekli planda Ağaçlandırılacak Alan olarak tanımlanması, Tarım İl Müdürlüğü’nce verilen kurum görüşünde Mera vasfında kalması ve alan içerisinde farklı noktalarda kaya mezarları, Manastır vb. arkeolojik kültür varlıklarının tespit edilmiş olması, alanın Doğal SİT özelliğini taşıması, bu bölgenin korunmasını zorunlu kılmaktadır.


Ancak, son dönemlerde gerek Mera Kanununda yapılan değişiklikler, gerekse TOKİ Kanununda yapılan değişiklikler bizleri endişe içerisinde bırakmaktadır. Bugün TOKİ artık kuruluş amacı olan kamu yararı ilkesi doğrultusunda dar gelirli vatandaşlara ucuz ve kaliteli konut üretmek işlevinden uzaklaşmış, kamusal araziler üzerinden rant elde etmekte taşeron olarak konumlandırılır duruma gelmiştir. Yapılan kanun değişiklikleriyle ‘ dar gelirli vatandaşa konut’ adı altında kamu alanlarının yok edilmesine meşruiyet kazandırılmıştır.

where to buy levonorgestrel

Bugüne kadar Bodrum Yarımadası’nda; yerel yönetimlerin, bölge halkının ve STK’nın katılımı sağlanmadan merkezi yönetimler tarafından alınmış kararlar, halkın iradesi karşısında sonuçsuz kalmıştır.


Beldemiz ve Bodrum Yarımadası  için büyük önem taşıyan bu alandaki kültür varlıklarının, doğal ve siluet değerlerinin korunarak gelecek nesillere taşınması için halkımızı, tüm Meslek Odalarını, Sivil Toplum Örgütlerini, siz değerli Basın Mensuplarını tek güç olmaya davet ediyoruz.

generic Retin-A

 


 


Mehmet Onur ŞAHBAZ


       Başkan


Ortakent-Yahşi Belediyesi


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.