Bodrum Gündem

AKLIN YOLU BİR..

12.04.2010
0
A+
A-

Bu hafta Ekonominin kalbi Bodrumda attı.


Bodrum Ticaret Odası organizasyonu ile Muğla’nın Ticaret ve Sanayi Odaları 2007 ve 2008 Vergi Ödüllerini birlikte tek organizasyonla verdiler. Çok başarılı bir toplantıydı. Toplantılar zaten hep başarılı olur diyenler olacaktır elbet ama ekonomi hele hele vergi konusu olduğunda bu tür toplantılar gergin ve sıkıntılı geçer. Sorunlar ön plandadır. Sıkıntıları kimi yüksek sesle kimi küserek, kimi de isyan ederek dile getirirler. Sıkıntılı ve stresli toplantılarda başarısız toplantılardır bana göre. Üstelik başarısız toplantılarda sadece sorunlar tartışılırken, çözüm üretilmez, toplantıya katılanlar motive edilemezler. Bu nedenle bu toplantı hem verimli, hem de sorunların devlet ve meslek örgütleri ile işadamları tarafından değerlendirilebildiği bir toplantı oldu.


 

Cheap Albendazole

Öncelikle Vali yardımcımız Sayın Faruk Nemci Kurt vergi oluşumunu tarihin ilk dönemlerinde, insanların özgür iradesi ve birlikte yaşayabilmenin bir gereği olarak çıktığını ifade etmesi hiç birimizin aklına gelmeyen bir gerçekti. Oysa vergi hepimizin korku ve devletin dayatmacılığından çıktığına inanırız. Üstelik Devletin Valisi “Vergi toplamada tuttuğumuzdan vergi alınması yanlıştır, yaygın ve makul düzeylerde olması gerekir” diye söylemesi katılımcılar ve bu haberleri okuyanlar tarafından, memnuniyetle karşılanacaktır.


where can i buy Plavix  


Gelelim TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun tespitlerine. Sanırım bu toplantıya gelirken bölge hakkında ama en çokta Bodrum ile ilgili çalışmış. Konuşması 1 saat 12 dakika sürdü. Konuşmasının yaklaşık 40 dakikası Bodrum merkezli oldu. Yaptığı tespitler hep söylediğimiz şeylerdi. Lakin TOBB Başkanı söyleyince umarım yaptırım gücü olur diye düşünüyorum. Yalnız şunu söylemeden geçmeyelim, havalimanından Turgutreis’e bir buçuk saatte gelmiş ve Bodrum Ticaret Odası Başkanı yolda sanırım hiç susmamış. Zira her konuya girişte Mahmut başkanla gelirken konuştuk diye başladı sözlerine. Bu arada Mandalin Gazozunu’da övmekten yere göğe koyamadı.


 


Önce Belediyeler ile ilgili tespitini belirtelim ki bu ara Bodrum için önemli bir konu bu. Hisarcıklıoğlu der ki; Devlet yerel yönetimlere bütçeden pay verirken nüfus yoğunluğuna göre belirliyor. Bodrum nüfusu ne kadar 130 bin kışlık, yazlık bir milyon. Sahil Kentlerindeki yaz nüfusuna göre bütçeden pay alınmadığı için belediyeler sıkıntıya düşüyor. Haklı, bizde zaten bunu söyleyip duruyoruz. Lakin TOBB Başkanı söyleyince belki bir değişim ve gelişim olur.


 


Özellikle kadın ve genç girişimcilere önem verilmesi ve önünün açılmasının üzerinde durdu. Üstelik Bodrum’dan örnek veriyormuş her gittiği yerde. Hani derler ya zamanında miras bölüşürken kızlara sahil kısımlar verilmiş, dağ tepe zeytinlikler erkeklere. Sonra devran dönmüş sahiller değerlenmiş, dağ, tepe, zeytinlik para etmemiş. Adaletli dağıtım olması gereğinin üzerinde durdu ciddiyetle. Kadın ve genç girişimcilere verdiği önemi de Kadın ve Genç girişimciler Başkanlarını arka sıralardan çağırıp en öne protokole oturtarak gösterdi.


 


Turizm konusunda ise hedefimizi büyütmemizi, büyük hayaller kurmamızı söyledi. Bunda da çok haklıydı. Rakip olarak 800 km kıyı şeridi olan İspanya’yı görmemiz gerektiğini söyledi. İşte burada biraz sıkıntı var. Bizim her şeyimiz iyi de İspanya’ya giden turist kalitesine hizmet verebilecek tesislerimiz nerede. Büyük otel yapınca olmuyor ki bu işler. Turizm gelirlerinin İhracat gelirleri ile karşılaştırmasını yaptığında % 80 lik kısmına karşılık geldiğini söylediğinde turizmden almamız gereken payın ne kadar düşük olduğunu anlamış oluyoruz.


Çarpık ticari anlayış konusunu açtığında Bodrum çok tanıdık geldi. Hisarcıklıoğlu bir örnekle açıkladı bunu; “Londra’da ben bakkal açıyorum diyemezsin. Açtırmazlar. Plana göre nerede ne işletme açacağın bellidir.” Bizim buralarda tam tersi değil mi?


 


Konuşmasının en önem verdiğim kısmı “Birlik” olunması ile ilgili olanıydı. Zengin olmak için devletin, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin ve kanaat önderlerinin ayrı ayrı düşünseler bile, yaşadıkları şehir menfaatleri için birlik olunması gerektiğini söyledi. Bu çok önemli ve gerekli. Gaziantep, Kayseri gibi zengin ve gelişen şehirlerin başarıyı birlik içinde olmalarına bağladı.


 


Şaka yolluda olsa mobese kameraları ile hacizli arabaların takip edildiğini Bodrum Kaymakamı Sayın Feridun Cemal Özdemir’e hitaben söyleyiverdi.


 


Türkiye analizlerinde en çarpıcı olanı turizm gelirlerinin düşmesiydi. Mutlaka gelirlerin artırılması konusunda planlar belirlenmesi gereği üzerinde ısrarla durdu.


 


Bu önemli toplantının Bodrum’da olması çok iyi oldu. Dile getirilen konuların, mesajların yerine ulaşacağını umut ediyorum. Ne diyelim bu toplantının yapıldığı gün CHP Grup Başkan Vekili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Muğla’daydı, ertesi gün AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz Bodrum’a geldi. Hem iktidar, hem muhalefet Muğla’ya, Bodrum’a sürekli çıkarma yapıyorlar.


  buy esomeprazole


Akın akın geldiklerine göre, Bodrum’a iyi bir şeyler yaparlar artık, değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları
26.03.2012
02.04.2014
27.12.2011
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.