Bodrum Gündem

Yerel Basın Kurtlar Sofrasında Yer Bulmak Zorunda..

Bodrumda 16 yıldır düzenli bir şekilde yayın hayatına devam eden Bodrum Yarımada gazetesinin yıldönümünde Yerel basın ve Geleceği konulu panel düzenlendi.

Yerel Basın Kurtlar Sofrasında Yer Bulmak Zorunda..
18.04.2010
0
A+
A-

Bodrum Yarımada Gazetesi 16. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Yerel Basın ve Geleceği” konulu panel düzenledi. Türk basınının önde gelen gazetecilerinin konuşmacı olarak katıldığı panelde yerel gazetelerin içinde bulunduğu sıkıntılar, yerel basının geleceği ve çözüm önerileri tartışıldı.


Bdrum Yarımada Gazetesi’nin 16. kuruluş yıldönümü nedeni ile Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu′nda düzenlenen “Yerel Basın ve Geleceği” konulu panele Vatan Gazetesi’nden Prof.Dr.Aydın Ayaydın, Hürriyet Gazetesi’den Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, Milliyet Gazetesi’nden Ekonomi Müdürü Murat Sabuncu, Vatan Gazetesi’nden Can Ataklı, Gözlem Gazetesi’nden Can Pulak, ve Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş konuşmacı olarak katıldılar. Vatan Gazetesi Yazarı Prof.Dr.Aydın Ayaydın′ın yönetiminde yapılan panelde, Ortakent- Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, AKP İlçe Başkanı Yılmaz Algül, DP İlçe Başkanı Beyler Koca, BODTO Meclis Başkanı Hüseyin Nail Sağat, Esnaf Odası Başkanı Mustafa Danacı, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP İlçe Yöneticileri, Besiad Başkanı Cenk Sezgin, Bodrum Ekspres Gazetesi Sahibi Mehmet Özalın, Çökertme Gazetesi Sahibi Miyase Karlıova, STK Temsilcileri, Muğla Güzel Sanatlar Fakültesi  Dekanı Prof.Dr.Ayhan Çıkın ve yaklaşık 200 kişi izledi. İlginin yoğun olması nedeni ile Konferans salonu tamamen doldu.


Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş savaşında ilk kurşunu atan Gazeteci Hasan Tahsin’den, Abdi İpekçi’ye, Uğur Mumcu’dan, Metin Göktepe’ye kadar tüm BASIN ŞEHİTLERİ ve kaybettiğimiz Türk ve Dünya gazetecileri için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.


Paneli yöneten Prof.Dr.Aydın Ayaydın panelin iki bölümden olacağını, birinci bölümde konuşmacılara 10 dakikalık süre verildiğini, ikinci bölümde ise izleyicilerin sorularının cevaplanacağını söyleyerek il sözü Can Pulak’a verdi


PULAK: “Yerel gazeteler birleşerek daha güçlü gazeteler haline gelmelidir.”


Retin-A without prescription Gözlem Gazetesi Yazarı Can Pulak konuşmasında, yerel basın toplumdan ve yönetimden yeteri desteği görmediğine işaret ederek “Tirajlar çok düşük, kağıt fiyatları çok pahalı. Devlet desteği yok denecek kadar az. Yetişmiş eleman sıkıntısı var. Yerel basın günümüzde iyice köşeye sıkışmış durumda. Türkiye genelinde toplam 866 yerel gazete var. Bunların sadece yüzde 32′si modern yöntem dediğimiz ofset baskı yapıyor. Bazı gazeteler siyasi destekle hayatta kalabiliyor. Ulusal basının ise yerel basına faydası yok. İlave ekler çıkartarak yerel basının reklam pastasından pay alıyor. Yerel gazetelere mutlaka destek verilmeli.′′ dedi.  Can Pulak ayrıca Gazete çıkarmak isteyenler ve gazetecilik yapmak isteyenlerin bir şekilde filtre edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


MUNYAR: “Arada bir gazete çıkartayım, reklamlardan pay alayım”, diyen gazete çıkartıyor.


Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar konuşmasında, işini çok iyi yapan yerel gazetelerin çok güçlü hale gelebildiklerini, Adapazarı’nda Sakarya Gazetesi, Bursa’da Olay Gazetesi en az yaygın basın kadar güçlü ve başarılı olduğunu kaydederek. Türkiye′de 876 yerel gazete var, bunlardan 146 tanesini sadece bir kişi, 122 tanesini ise iki kişi çıkartıyor. Matbaacılık yapan biri “Bari arada bir de gazete çıkartayım, reklamlardan pay alayım” diyor ve gazete çıkartıyor. Ve seçim dönemi geldiğinde adaylardan para alıp gazete basıyor, basındaki az olan pastayı fareler gibi tırtıklıyor ve gerçek gazetecilik yapan gazetelere kaynak kalmayınca sıkıntı ortaya çıkıyor. İnternet ortamı yaygın yerel gazeteciliği zayıflattı. Üç yıl KOBİ desteklerinden yerel gazetelerin yararlanması için gündemde tuttuk, gazeteler KOBİ kapsamında sayılsa daha iyi bir denetlemeden geçecekti. Ancak hükümetin anayasa ve benzeri önemli konular arasında yerel gazetelerin sorunları çokta ön plana çıkamıyor. Örneğin yerel gazeteye elektrik ve telefon indirimleri sağlansa yük azalır. Yerel radyo ve televizyon yayıncılığı serbest kaldıktan sonra yerel gazetecilik bir anlamda güç kazandı.” dedi. Ulusal gazetelerin yerel ekler çıkartarak reklam almalarının normal olduğunu ve yerel gazetelerinde farklılıklar yaratarak ilan gelirlerinden pay alabileceklerini, kendilerini acındırarak bir sonuç elde edemeyeceklerini sözlerine ekledi.

Buy Fluoxetine

TÜRKEŞ: “Bizi tehdit eden en büyük tehdit korsan basındır.”


50 yıllık Muğla Devrim Gazetesi′nin sahibi ve Muğla Gazeteciler Derneği Başkanı Ünal Türkeş, 50 yıldır Muğla′da gazete çıkartıp tüm zorluklara rağmen halkımıza ulaşmaya çalıştıklarını, destek sözü vermelerine rağmen vermediklerini ama kendi olanaklarımızla kaplan olmayı başardık diyerek, Devrim gazetesinin tarihi sürecini anlattı. Türkeş “Yerel gazetelerin en büyük sorunu örgütsüzlüktür. Günlük yayın yapan Muğla′da 42 gazete var. Bizi tehdit eden en büyük tehdit korsan basındır. Turizmi gelişmiş ekonomisi gelişmiş ilçelere el atan korsan basın, sigortasını, vergisini ödeyen yerel gazetelerin önüne geçerek ekmeğinden pay almaya çalıştılar. Mücadelemiz sonucu bu korsan gazetecileri ilimizden çıkarmayı başardık.” dedi. purchase Baclofen 10 mg


SABUNCU: “16 yaşındaki oğlum kağıda dokunmadan bütün gazeteleri izliyor”


Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Murat Sabuncu İnternetin baskı, kağıt ve benzeri maliyetleri azaltması ve güncel olarak hızlı erişebilirlik nedeniyle bir devrim yarattığını dile getirdi. Sabuncu yerel gazetelerinde teknolojik hıza yetişmeleri ve internet gazeteciliğine geçmeleri gerektiğini vurgulayarak “Basılı gazeteciliğin 20 yıllık ömrü kaldığını söylüyorlar, bu nedenle internet gazeteciliği önümüzdeki yıllarda çok daha fazla ön plana çıkacak. Yerel medya ihtiyacı olan reklam gelirleri internette de var. Ulusal gazetelerin internet siteleri gazetelerin basılı tirajlarının kat kat üzerinde tiraj alıyor. Günlük 1 milyon 300 bin tık alan haber sitesi var. Haberx yeni kuruldu, bir tanıtım bile yapmadan günlük 78 bin tık alıyor. Eğer internet gazeteciliğine önem verirseniz maliyetler çok daha azalacak, bununla birlikte üzerinizdeki baskılar çok daha azalacak.” Dedi. Murat Sabuncu, daha demokratik, daha içerikli bir basın için internetin sağladığı olanakların farkına varılması buna göre tedbir alınması gerektiğini savunarak sözlerini bitirdi.


ATAKLI: “Tüm iktidarlar medya üzerinde baskı kurmak istemiştir”


Vatan Gazetesi Yazarı Can Ataklı, iktidarların medya ile uğraşmasının yargı üzerinden olduğunu, bu nedenle iktidarın yargıyı ele geçirmeye çalıştığını söyledi. Ataklı “Gerek ulusal gerek yerel medya hukuksal anlamda karşı koymaya çalışıyor, bugün medya karşı dava açarak mücadele edebiliyor. Ama bugün iktidarın istediği değişikler yapılırsa medya bu olanakları kaybedecek. Medya iktidara karşı savunmasız kalacak.” diyerek basının sorumluluğunu dile getirdi. Can Ataklı “Dünya yeniden yapılanma içerisine girerken Türkiye′den enerji geçiş kaynaklarının korunması isteniyor. İktidar ABD′ye ne istiyorsan yaparım ama sen beni koru diyor, batı için Türkiye′nin laik olup olmaması hiç umurunda değil. Bugünkü iktidar dışarı karşı hava atıyor, İsrail, Rusya ve ABD′ye kafa tutuyor gibi yapıyor. Bu nedenle oynanan oyunda Türkiye′deki iktidarı uzun süre kalıcı hale getirmek ve bunun yollarını bulmaya çalışıyorlar. Bu nedenle bugünkü iktidar kendi zihniyetini devletin bütün kurumlarına yerleştirdi. İktidar tarafından TSK dahil her yer teslim alındı. Alınmayan tek yer Anayasa Mahkemesi ve HSYK′dır. Genelkurmay Başkanı her fırsatta zaten paslaştığını söylüyor. Ordu komutanları gidiyor savcının karşısında süklüm püklüm, oluyor, komutanlar GATA′ya koşup rapor almaya çalışıyorlar. Burada yaşanan sıkıntı, her kurum kendi üzerine düşeni yapacak, TSK üzerine düşen görevi yapmadığı için bunun olumsuz yansıması topluma oluyor. İktidar şimdi yargının peşine düştü. Şimdi yargıçların da tamamının teslim alınması halinde Türkiye′deki sistem dönüştürülmüş olup bu iktidar sabit olarak kalıcı hale gelecektir. Bu nedenle ABD elçisi sürekli dolaştırıp, anayasaya evet deyip durmaktadır.” dedi. Can Ataklı geçtiğimiz günlerde Yılmaz Özdil’in “Yumruk”  yazısının biraz sert ama doğru olduğunu da sözlerine ekledi. Yerel medya ile ilgili olarak “Yerel medyanın desteklenmesini sağlamakta sizlerin elinde, eğer yerel medyayı desteklemiyorsanız bunun ulusala yansıması zor oluyor.” dedi.


İzleyicilerden gelen soruların bazılarını tek başlarına yanıtlarken, bazı soruları ise tüm konuşmacılar ayrı ayrı ve farklı açılardan değerlendirerek yanıtladılar. Özellikle Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz’ın geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı ile Bodrum Kamuoyunun desteğini almaya çalıştığı TOKİ ile ilgili olarak, panelde konuşan gazetecileri bilgilendirerek, bu konuda karşı duruş sergilemelerini, destek istediğini belirten bir konuşma yapması dikkat çekti. Gazetecilerin TOKİ ile ilgili olarak notlar aldıkları ve araştıracaklarını söylemeleri salondaki izleyiciler arasında da memnuniyetle karşılandı.


Panelin sonunda Bodrum Yarımada Gazetesi sahibi Hüseyin Anıl bir teşekkür konuşması yaparak, Panele katılan Gazetecileri ve izleyenleri, Yarımada Gazetesinin 16.yıldönümü için hazırladıkları ödül törenine davet etti.



(FOTOĞRAFI BÜYÜK GÖRMEK İÇİN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.