Bodrum Gündem

2 Haziran İki kıta arasında Egenin Mancornaları

BU, BODRUMDA DENİZCİLİK TARİHİNİN TEMELLERİNİ ATAN, EFSANE SÜNGER

AVCILARININ GÜNÜMÜZ TEMSİLCİLERİ OLAN MANCORNALAR PROJESİDİR

2 Haziran İki kıta arasında Egenin Mancornaları
18.05.2010
0
A+
A-


Zeki Özkeskin / Bodrum Gündem

2 Haziran 2010, Bodrum′da hem Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı′ya hem de Bodrumlu süngercilere vefa günü olacak.

 


Yönetmenliğini Harun Özakıncı′nın yaptığı “Cevat Şakir Belgeseli-Anadolu′nun Avukatı” adlı belgeselin ilk gösteriminin ardından, halen hayatta olan Bodrumlu süngercilerden Aksona Mehmet, dünyaya süngercilik kültürümüzü tanıtmak için çıkacağı deniz yolculuğuna omuzlarda uğurlanacak.


Etkinlik Bodrum Belediyesi Bahçesinde Cevat Şakir in kendi elleri ile diktiği palmiye ağaçların altında başlayacak .


Süngercilerin sofralarında yer alan ürünlerden  oluşan bir kokteyl ile eski günler anılacak. Konuklara gemici peksimedi, çökelek peyniri çekişte zeytini ahtapot kavurma, incir ve pekmez gibi ürünler ikram edildikten sonra Aksona Memet′i Bodrumlu denizciler siren çalarak uğurlayacak.


 


İki  kıta arasında Ege′nin Mancornaları  isimli proje, nin sahibi Kaptan Mehmet Baş namı diğer adıyla Aksona Mehmet.


Scin care  


İtalya-Tunus arası uluslararası sular da sürdürülecek olan proje 28 Mayıs ile 15 Ekim tarihleri arasında devam edeceği bildirildi. Kültürel devamlılığı amaçlayan projede , bu gün tekne yapımı ve Mavi Yolculuk′ta dünyaca ünlü Bodrum bu ününü eski süngercilerine borçlu olduğu anlatılıyor. . Yakın tarihte, yani bundan 45-50 sene öncesine kadar Bodrumlu süngerciler, Çanakkale Boğazı′ndan  Retin-A no prescription İskenderun′a, İskenderun′dan Kıbrıs′a, Kıbrıs′tan  Kuzey Afrika kıyılarına kadar


uzun seferler düzenleyip, canları pahasına denizin dibinden çıkarmış oldukları süngerleri ihraç ederek, ülkemiz ekonomisine karınca kararınca katkıda bulunmuşlardır. “Mancorna” derin su çalışan sünger avcılarına verilmiş bir isim.


 


Bu seferler esnasında vurgun yiyerek ölen arkadaşlarını sahillerde defnederek yollarına devam etmiş ve arkalarında onlarca isimsiz kahraman bırakmışlardır.


Bugün modern Türkiye′de, biraz da turizmin getirdiği rahatlıkla, Akdeniz′den  hak ettiğimiz payı almaktan vazgeçen genç denizcilerimize rehberlik etmek ve geçmişten gelen kültürümüzü onlara aktarmak üzere öncülük etmek bu projenin konusudur. cost of Strattera


 


Projenin amaçları arasında ; Bodrum′un dünyaca ünlü klasik teknelerinden olan, kökü  antik çağlara dayanan, bir zamanlar denizci özellikleri ve yapısı nedeniyle süngercilerin tercihi tirhandil tipi teknemizin Akdeniz sularında tanıtımı ve   Bodrum′dan Kuzey Afrika kıyılarına kadar olan yolculuğun ve proje süresince yapılan sünger avcılığının yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınıp kültürümüzü


ülkemiz ve dünya insanlarıyla paylaşmak yer alıyor.


 


Proje süresince çeşitli zamanlarda ekibe katılarak bilimsel çalışmalar yapacak bilim adamlarına ve araştırmacılara ev sahipliği yapılacak.


 


Ayrıca, sünger çıkararak ve ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve Akdeniz çanağından hak ettiğimiz payı süngercilik yoluyla alabileceğimizi, ekonomik ve kültürel olarak genç denizcilerimize ispat edilmek isteniyor.


 


Aksona Mehmet teknesi  Aksona Mancorna ile  Rotasını şöyle çizmiş ; Bodrum-Kalimynos-Naxos-Korent-Kefolonya-Malta-Mazara de Vallo-Marsala-Trapani-Panteleria-Lampedusa-Tunus-Bizerte-Klibia.


 


Bu projenin sponsoru arasında Rehau Yelken donanımları, Moravia Boya-Dışbakım,  Ege-Yat Çekek firmaları bulunuyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.