Bodrum Gündem

BODRUMDA DENİZE GÜVEN OLUR MU?

23.05.2010
0
A+
A-

Bodrumdaki kıyı köylerini dolaşın bir.

Bu bölgede inanın herkes turizmle kazanmıyor ekmeğini. Hala eski usul balıkçılıkla rızkını kazananlar çok. Ama denizler kirli olduğu için balıkçılığın bittiğinden yakınıyor onlar da. Eski hatıraların peşinde buralara gelip ahtapot, kalamar, mercan yiyelim diyen Bodrum tutkunları giderek çiftlik balığına talim edecekler bu gidişle. Çünkü kanalizasyonlar yüzünden en bilinen balıklar bile kıyılardan kaçar olmuş. Aaa! kanalizasyon döşendi ya Bodrum′a demeyin!  Daha gereğince devreye girmedi ki!  Fosseptikler direkt denize verilmiyor deniyor ama yaz başında pırıl pırıl olan denizlerin dibi ağustostan sonra sümük gibi, kaygan, iğrenç bir tabakayla kaplanıyor. Hele sitelerin yoğun olduğu koylarda, insanlar git gide kendi salgıladıklarının içinde yüzecek. Site sahillerinden insanın suya giresi gelmiyor artık bu fosseptik sızıntıları yüzünden. Bu yetmezmiş gibi yaz aylarında yüzlerce gezi teknesi, yatların, lüks teknelerin sintinelerini hep denize boşalttıkları bilinen bir şey. Üç milde boşaltma izinleri varmış ancak bunlar dinler mi? Kolaylarına ne gelirse onu yapıyor; limandan çıkar çıkmaz hatta bazen limandayken bile bir yolunu bulup salıyorlar pisliklerini. Ben balıkçıların yalancısıyım. Turgutreis′in, Yalıkavağın, Gündoğan, Türkbükü, Torba′nın deniz dipleri zaten karanlık, bulanıkmış. Sitelerin açıklarının dibi bataklık, boz bulanıkmış. Keza en temiz deniz sayılan Gümüşlüğün bazı yerlerinde bile kirlilikten yakınılır olmuş.


  Buy Orlistat


Denizlerin kendi biyolojisi var. Diplerindeki planktonlar, yosunlar, tarak, pina, sünger, deniz patlıcanı gibi dip canlıları denizlerin temizlenmesine yardımcı oluyor, adeta doğal bir filtreleme sistemi.  Ama bir avuç haris balıkçının vahşi balık avlama yöntemleri yüzünden denizin dibi taranmış dümdüz olmuş. Ne balık yuvası ne deniz bio zenginliği, sırf pislik, atık, istemediğin kadar pet şişe, teneke kutu, her türden naylon eşya, ağlar, lastikler. Yok yok! 


 


order Topamax on line Bu tur teknelerinin kontrol sistemi var mı bilmiyorum ama Bodrum′a ne kadar kazandırdıkları meçhul ise de kaybettirdikleri çok açık seçik. Sahil koruma gibi kurumlar var tabii ki. Ama bunlar sadece resmi evrakın tamam olup olmadığını kontrol eder ve gerçekten de sertlermiş bu konuda! Ancak geliyorum yine şu sintine meselesine. Teknelerin aldığı yolcu sayısına göre her turda atacağı sintine belli. Bunlara belli noktalarda sintinelerini arıtmaya bağlı giderlere dökmek için yerler tesis etmeli. Bodrum′da marinalara para ödeyen tekneler için böyle sistemler var. Ancak tur teknelerinin bu anlamda kontrol edildiğini, mecbur edildiğini pek sanmıyorum çünkü ne bir istatistiki kayıt, kuyut tutan, ne de onları ciddi bir biçimde takip edip doğru davranmaya iten kurumsallık var. Varsa yoksa belge. Eee! Peki somuttaki sintine ve çöp neden takip altında değil. ′′Gel kardeşim kaç yolcu aldın? Ne kadar kumanya aldın? Hani bunların atıkları?′′ Hangi teknenin kurallara uygun davrandığı hangisinin kaçamağa saptığı hemen belli olur ya: Uğraşmak lazım!


Eee! yerlisiyle, yabancısıyla uğraşalım gari! Proscar order


Başka denizimiz yok, elimizdeki bu!

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.