Bodrum Gündem

CHP NE YAPACAK?

16.06.2010
0
A+
A-

Alçakça hazırlanmış bir kaset komplosunun ardından Genel Başkanını değiştiren CHP de sular durulmuyor.

Doğrusu benim açımdan pek de yadırgatıcı bir durum değil. Salt Genel başkan değişti diye CHP de her şeyin değişeceğini bekleyenler şaşırmış olabilirler.


 


İktidar alternatifi bir partinin öncelikle bir Türkiye partisi olma hedefi ve buna ilişkin dayandığı sosyal bir taban ve bağlaşıkları olması gerekir. Daha doğrusu kimden yana olduğunu, kim için iktidara gelmek istediğini açık ve net olarak kitlelere açıklaması siyasetin doğası gereğidir.


 


CHP; kuruluş felsefesini devletin sahibi olma, devleti her şeye rağmen yönetme eksenine oturtarak halk partisi olamaz.Belki cumhuriyet partisi olabilir ama halk partisi olamaz.


 


Halk9n özgür iradesini ve hatta halkı yok sayarak, devleti temel alan bir anlayıştan kurtulmayan bir parti halk partisi olamayacağı gibi sosyal demokrat bir parti hiç olamaz.


 


Tüm bu gerçekleri yok sayarak öznel niyetlerimiz ya da duygusal bağlarımız nedeniyle CHP ye övgüler dizmek, CHP ye kötülük yapmak demektir.


 


Kendi içerisinde demokrasiyi işletemeyen bir partinin iktidar olduğunda ülkeye demokrasiyi getireceğine kim inanır? AKP karşıtlığı üzerine kurulan bir muhalefet tarzıyla kitleleri peşinizden sürüklemeniz mümkün müdür? Salt muhalefet olsun diye yapılacak tüm değişimlere karşı durarak, bununla da yetinmeyip statükoyu savunur pozisyonda MHP den daha milliyetçi söylemlerle halkın karşısına çıkarak nasıl iktidar olunur?


 


Kemal Kılıçdaroğlu’ nun genel Başkanlığa gelmesiyle parti tabanında ve kamuoyunda bir heyecan oluştuğu ve değişiebileği umuduyla CHP ye bir yöneliş olduğu bir gerçek. Ancak oluşan bu sinerjiyi, barış ve demokratik değişimden yana güçlü bir enerjiye dönüştüremezseniz esen bu rüzgar sizi de hiç istemediğiniz yerlere savurabilir.


 


buy vardenfil Gerek Kemal Kılıçdaroğlu’ nun kişisel özellikleri, gerekse toplumda oluşan iktidar değişikliği özlemi ve CHP tabanında var olan değişim beklentisi; CHP’ yi partiye hakim statükocuların istemediği bir yol ayırımına getirdi.


 


CHP, ya eskiden olduğu gibi kurucu felsefenin siyasi kanadını oluşturan bir devlet partisi olmaya devam edecek. Ya da Önder Sav gibi değişim karşıtlarına rağmen, kendisini yenileyerek değişimin adresi olacak.


 


Son bir gelişmeden yola çıkarak konuyu biraz daha somutlamakta yarar var.


Mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sürecinde hep yanında olan İl Başkanı Gürsel Tekin üzerinden yaratılan gereksiz ve partiye zarar veren polemiği irdelediğinizde CHP nin merkez yapısı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.


 


Gürsel Tekin CHP de uygulanacak kimi politikalar konusunda genel Sekreter Önder Sav gibi düşünmeyebilir. Aslında bu durum, demokrat bir parti için bir zenginlik, bir dinamizm nedenidir.


 


Ama öyle bir parti düşünün ki, Genel Sekretere rağmen hiç kimse bir göreve gelmek bir yana talep bile edemiyor! Bir parti düşünün ki, merkeze yerleşmiş bir kadronun icazeti olmadan yeni kadroların yönetime gelmesi olası değil! Öyle bir parti düşünün ki, geçmişte Genel Başkanla nispeten paylaştığı yetkilerini şimdi tek başına kullanan bir Genel Sekreterin öncülüğünde bir yıl içerisinde genel seçimlere hazırlanacak.


 


Şimdi sormak gerekmez mi?


Gürsel Tekin Parti meclisine seçildikten sonra MYK ya almayan kişilerle, İl Başkanlığına döndürmeyip yeniden MYK üyeliği önerenler aynı kişiler değil mi?


Xenical 120 mg  


Şu on gün içerisinde Gürsel Tekin mi değişti, yoksa onu atayanlar mı?


Kurultay sonrası oluşan olumlu havayla yeniden kitlelerde umut haline gelen bir partiyi böyle bir kaos içine sürüklemeye kimin hakkı var? Şu kısa süre içerisinde ne değişti? Parti yönetirken bile duygularına hakim olamayan, hırslarına yenik düşenler yarın ülkeyi yönetirken kim bilir ne tür kapris ve hatalar yapacaklardır!


 


Vatandaşların zihninde bu tür soru işaretleri oluşturmaya, kafa karıştırmaya, güvensizlik yaratmaya ne hakkınız var?


 


Şimdi CHP den halkın beklediği en önemli talep değişimdir.


 


CHP; ya bu değişimi yaparak, halkın yanında yer alacak, ya da halkı sürekli küçümseyen, yok sayan, elit kesimin, bürokratik oligarşinin, devlete egemen statükocuların temsilcisi ve savunucusu olmaya devam edecektir.


 


Daha açıkçası ya halkla birlikte devleti yönetmeye talip olacak, ya da halkı; devlete biat etmesi için, halkçılık, cumhuriyetçilik gibi şirin sözlerle kandırmaya devam edecek.


 


generic Propranolol Umarız Kemal Kılıçdaroğlu’ nun çevresinde oluşturulacak iyi niyetli kadrolarla CHP; yönünü sola döner, barış ve demokrasiden, değişimden yana politikalarla gerçek anlamda bir sosyal demokrat parti olmak için çaba gösterir.


 


Türkiye’ nin böyle bir CHP ye her zamankinden daha çok ihtiyacı var.


 


[email protected]

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.